Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GROENE INNOVATIEROUTE LANGS TWINTIG BOXTELSE BEDRIJVEN

'Haal duurzaamheid uit groene hoek'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Een Groene Innovatieroute langs ruim twintig ondernemers op bedrijventerrein Ladonk. Het vormde zaterdag een van de grootste activiteiten tijdens de Duurzame Week in Boxtel. Belangstellenden konden een kijkje nemen bij verschillende bedrijven om te zien hoe zij omgaan met duurzaamheid en dit integreren in hun onderneming. De initiatiefnemers wilden er hiermee voor zorgen dat duurzaamheid deel uit gaat maken van de hele samenleving.

Dat een Duurzame Week hard nodig is, bleek volgens initiatiefneemster Mirjam Bemelmans wel uit het slechte weer van zaterdagochtend. ,,Het is duidelijk dat het klimaat verandert. Zo'n week vol activiteiten rond duurzaamheid is dus echt een must", stelde de Boxtelse. ,,Maar we vinden het vooral belangrijk om duurzaamheid uit de groene hoek te halen; het moet een wezenlijk deel van onze hele samenleving worden."

Om die reden was het ook wethouder Eric van den Broek die de Groene Innovatie Route opende, overigens wél samen met zijn 'groene' collega Peter van de Wiel. ,,Ik ben er trots op dat de bedrijven op Ladonk het onderwerp duurzaamheid gezamenlijk hebben opgepakt", lichtte Van den Broek toe. ,,Dat wil zeggen dat ze zelf aanjager zijn en zich hier ook voor in willen zetten. Een heel goede ontwikkeling." Natuurlijk werd Van den Broek uitgenodigd om de route op een duurzame manier te openen. De wethouder fietste een rondje op een elektrische fiets en nam collega Van de Wiel achterop.

Tijdens de Groene Innovatie Route werden verschillende duurzame initiatieven getoond aan publiek. Waaronder het project Helvoirt Deelt dat al volop draait in Helvoirt. Inwoners kunnen zich aanmelden en delen een auto met elkaar. Inmiddels heeft de organisatie vijf BMW's die tussen inwoners onderling worden uitgewisseld. Het project is een groot succes en inmiddels heeft het plan ook de interesse gewekt van Boxtel. ,,We zijn in gesprek met de gemeente om een aantal auto's aan te schaffen die ambtenaren kunnen gebruiken voor hun werkafspraken", vertelde initiatiefnemers David Andreae. ,,In de avonduren en weekenden zouden inwoners de voertuigen kunnen gebruiken."

PUBLIEKSTREKKER

Maar de route was vooral bestemd om belangstellenden kennis te laten maken met verschillende Boxtelse ondernemers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Het bedrijf Nic & Mic Ocean Sole dankt haar bestaan aan recycling en daarmee aan duurzaamheid. De broers Nicholas en Michael Ninaber van Eijben verkopen in hun pand aan Hemelrijk allerlei dieren, gemaakt van teenslippers. De kleine én levensgrote beesten worden gemaakt in Kenia. ,,Inwoners verzamelen oude teenslippers en dat materiaal wordt verwerkt tot een dier", lichtte Nicholas toe. ,,Inmiddels hebben we in Kenia zeventig mensen in dienst. Van verzamelaars tot kunstenaars en verkopers. Wij zorgen ervoor dat er opdrachten binnenkomen en dat de verkoop goed verloopt. Een mooie klus waarbij duurzaamheid natuurlijk erg belangrijk is." De levensechte olifant die buiten het pand langs de straatkant stond, leverde wel de nodige reacties op van voorbijgangers. Nicholas: ,,Het is wel een echte publiekstrekker. Mooi toch?"

FOTO BOVEN: Bij de gemeentewerf in Boxtel kregen bezoekers vanuit een hoogwerker een mooi uitzicht voorgeschoteld. (Foto's: Albert Stolwijk).

Met een rondje op een elektrische fiets opende wethouder Eric van den Broek de Groene Innovatie Route. Collega Peter van de Wiel sprong achterop.