Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

SPOOKHUIS, ENGE MUZIEK, MADEN ETEN EN BOTJES VANGEN

Griezelen tijdens 'kei vet' boekenbal

MARIËLLE WIJFFELAARS

Als het thema van de Kinderboekenweek 'Griezelen, gruwelijk eng' is, dan weet je natuurlijk van tevoren dat óók het Kinderboekenbal behoorlijk spannend zal zijn. In de bibliotheek aan de Burgakker en de naastgelegen Petrusschool genoten ruim 200 kinderen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen uit de gemeente Boxtel vrijdagavond van allerlei spannende gebeurtenissen. En dat was soms echt gillen geblazen...

Hoewel bovenbouwers schminken en verkleden van de basisschool vaak helemaal niet meer cool vinden, waren er dit jaar veel kinderen in mooi uitgedoste kostuums naar het Kinderboekenbal gekomen. ,,Daaraan merken we dat het thema deze keer zeker aanspreekt", vertelde directeur Ghislaine de Brouwer van Brede Scholen Boxtel. ,,Enge verhalen en griezelige boeken: dat vinden kinderen écht interessant."

Bloederige littekens, witte spookgezichten en de meest vreselijke vleeswonden: de kinderen zagen er vrijdag echt heel eng uit. De twee vriendinnen Anne en Marit van De Spelelier stalen de show. Het duo deelde namelijk een wit laken als kostuum. Met wilde haren en witte gezichten zagen ze er heel eng uit. ,,Het is wel even wennen om in één pak rond te lopen", verklapte Anne. Marit: ,,Vooral op de hindernisbaan was het niet echt handig. Maar we vinden het vooral heel leuk. We zijn niet voor niets bff's."

MADEN ETEN? BRRR...

Met activiteiten als botten vangen en enge knutselwerkjes maken, was het boekenbal helemaal aangepast op het thema. Wiktoria deed haar uiterste best om botjes die van een lijn vielen te vangen. ,,Dat viel nog niet mee", pufte ze na afloop. ,,Je weet natuurlijk niet waar ze precies vallen." Voor de leerlingen van De Spelelier was het de eerste keer dat ze het boekenbal bezocht. ,,Het is echt kei vet", vond ze.

Op de bovenste etage van de bibliotheek was het pas écht griezelen geblazen. Hier konden de kinderen namelijk 'smullen' van sprinkhanen en maden. Waar jongens en meiden stonden te aarzelen boven de bakjes met dode insecten, wilde Hoshi van de Prinses Amaliaschool best nog een sprinkhaan. ,,Dat smaakt gewoon als popcorn", zei hij.

Niet alleen in de bibliotheek, ook in de Petrusschool was van alles te beleven. In de gymzaal werd hard geoefend om het nummer Thriller van Michael Jackson feilloos te kunnen nadoen. Vooral de meiden hadden hier veel belangstelling voor, de jongens lieten het dansen liever aan zich voorbij gaan. ,,Maar we moeten wel, want als afsluiter gaan we het met z'n allen dansen", zuchtte een jongen. Zijn vriend vulde aan: ,,Dansen... dat is pas echt griezelig!"

ENGE FOTOGRAAF

De langste rij stond deze avond echter voor de ingang van het spookhuis. Keihard gegil dreunde er met regelmaat door het schoolgebouw. De vriendinnen Kyara en Mare van de Spelelier kwamen schreeuwend en lachend naar buiten gestormd. ,,Er werd in je benen geknepen en soms voelde je iets aan je hoofd zitten", vertelde het tweetal. ,,Maar echt eng was het eigenlijk niet." Nee, het gegil kwam volgens hen doordat op het einde ondergetekende fotograaf flitste met zijn camera. Kyara: ,,Ik schrok me echt kapot. Dat was enger dan het hele spookhuis." Sorry meiden...

FOTO BOVEN: Keihard gillen in het spookhuis! Vooral door het geflitst van de fotograaf... (Foto's: Albert Stolwijk).

Bij een boekenbal horen natuurlijk: boeken!
Maden en sprinkhanen eten. Durf jij?