Afbeelding
Foto: Piet van Oers

OUD-WETHOUDER HARRIE LAGARDE ONVERWACHTS OVERLEDEN

'Ik speelde op de bal, niet op de man...'

HENK VAN WEERT

Met gemengde gevoelens zwaaide de Boxtelse gemeenteraad hem in februari 1998 na twaalf jaar uit. Harrie Lagarde verliet het politieke toneel als partijloos raadslid. Enkele maanden eerder had hij zijn lidmaatschap van PvdA/GroenLinks, waarvan hij jarenlang deel uitmaakte, opgezegd. Lagarde voelde zich gekrenkt toen hij op een onverkiesbare plaats terechtkwam op de kandidatenlijst voor de naderende verkiezingen. De Boxtelaar overleed vrijdag onverwacht op 81-jarige leeftijd.

Tijdens de crematieplechtigheid werd Lagarde gistermiddag omschreven als een 'luis in de pels, gedreven en vol humor'. En die typering strookt wel met de wijze waarop hij afscheid nam van de gemeenteraad, bijna twintig jaar geleden. Tijdens zijn laatste politieke redevoering toonde Lagarde zich gedreven, fel, soms bitter, maar ook geestig. Hij erkende daarbij nogal eens in de clinch te hebben gelegen met collega-politici en verontschuldigde zich voor het feit dat hij mensen daarbij niet altijd op gepaste wijze had bejegend. ,,Ik heb echter steeds geprobeerd om niet op de man, maar op de bal te spelen." Zijn politieke tegenstrever, VVD'er Ton Jonkers, reageerde daarop en noemde Lagarde een 'politiek dier': ,,Kundig en gewiekst. Scherp, maar nooit te grof."

Cynisch reageerde Lagarde over wat hem in het najaar van 1997 - hij was toen fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks - tijdens een partijvergadering overkwam. ,,Natuurlijk heeft de PvdA altijd achter mij gestaan. Zoals Brutus achter Caesar. Hoewel, ik geloof dat Brutus Caesar recht in de ogen keek toen hij hem het mes tussen de ribben dreef", omschreef hij de wijze waarop hij door zijn partijgenoten werd gepasseerd.

VERNIEUWING

De in Helenaveen geboren Lagarde kwam in Boxtel terecht als medewerker van Brabants Dagblad, waar hij de leiding had over de distributie. Hij woonde met zijn gezin boven het toenmalige redactielokaal aan de Rechterstraat. In 1986 werd hij gekozen als raadslid voor PvdA/GroenLinks; drie jaar later nam hij zitting in het college van B. en W. waar hij vier jaar lang verantwoordelijk was voor onder meer onderwijs, welzijn, volksgezondheid, cultuur en sport.

Als wethouder gaf Lagarde een eigen gezicht aan de verbetering van het contact tussen gemeentebestuur en de wijken, constateerde burgemeester Jan van Homelen, die het vertrekkende raadslid destijds prees voor zijn sociale en bestuurlijke vernieuwing. Van Homelen speldde de scheidende politicus de versierselen op als lid in de Orde van Oranje-Nassau en omschreef hem als iemand die 'emotioneel en met groeiende aanhankelijkheid betrokken is bij de Boxtelse samenleving'.

BETROKKENHEID

Die betrokkenheid voor zijn leefomgeving behield Lagarde. Onder meer door voor meerdere verenigingen en instellingen websites te ontwerpen en te bouwen. Dat deed hij ook voor deze krant, die vanaf begin 2001 ook online nieuws ging verspreiden. Ruim tien jaar lang stond Lagarde de redactie geheel belangeloos terzijde als het ging om vraagstukken omtrent internet. Via zijn eigen website, boxtelnet.nl, gaf Lagarde zijn mening over actuele onderwerpen, maar deelde hij met de kijkers ook een van zijn passies: de fotografie.

Tijdens de afscheidsdienst in crematorium kwamen familie, vrienden en bekenden van Harrie Lagarde gistermiddag bijeen om hem de laatste eer te bewijzen. Onder hen diverse mensen die in de jaren tachtig en negentig met hem op politiek en bestuurlijk vlak samenwerkten.

FOTO BOVEN: Harrie Lagarde houdt in februari 1998 zijn laatste redevoering in de Boxtelse gemeenteraad. Na twaalf jaar verliet hij het politieke toneel, nadat hij teleurgesteld zijn partij, PvdA/GroenLinks, de rug had toegekeerd. (Foto: Piet van Oers).


Café Brein

In zorghoeve 't Binnenveld aan de Boxtelseweg 5 in Schijndel wordt maandag 16 oktober Café Brein gehouden, voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en hun familie. Ervaringsdeskundige Lèneke van der Velde vertelt hoe een maatje hen ondersteuning kan bieden. Ook legt ze uit wat het verschil is tussen een professionele hulpverlener en een maatje. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur, de zaal is vanaf 19.00 uur open. De toegang is gratis.