Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

VAN BALANSTEST TOT GEHOORCONTROLE

Ouderen checken conditie op fittestdag in Boxtel

JOLEEN VAN ROOIJ

Een pirouette draaien op de middenlijn, zo vaak mogelijk binnen een halve minuut opstaan en weer gaan zitten, knijpen zo hard je kunt, rond de tafel lopen en ondertussen voorwerpen van de grond oprapen: dit is slechts een kleine greep uit de onderdelen die ruim 140 senioren zaterdag in Sint-Ursula voor hun kiezen kregen op het speciaal aangelegde testparcours vanwege de 70+ Fittestdag. Ook werd er bloed afgenomen, het gehoor werd gecontroleerd en vond een nagesprek plaats waarbij de thuis ingevulde vragenlijst besproken werd.

De 70+ Fittestdag is een gezamenlijk initiatief van de GGD, KBO Boxtel/Liempde, ContourdeTwern, Fysio Sluijters, Verhoeven Hoorcomfort, Buurtsport Boxtel en het Netwerk voor Senioren. Om zicht te krijgen op de gezondheidsbeleving en het welbevinden van onze senioren, werden eerder dit jaar 1.000 uitnodigingen verstuurd. Hans Sluijters (Fysio Sluijters) noemde deze dag een goed moment om ouderen bewust te maken van hun huidige conditie. ,,Het is beter om vroegtijdig te zorgen voor juiste aanpassingen in huis en om hulp en advies te vragen; wij helpen graag." Diny Stolvoort (Senioren Netwerk) pleit voor 'eigen verantwoordelijkheid'. ,,Door alle veranderingen in de zorg waar alle handjes nodig zijn, moeten we voorkomen dat we zorgafhankelijk worden en daar kunnen we zelf ook wat aan doen en vandaag willen we uitleg geven hierover."

De ouderen die zich aanmeldden voor deze fittestdag, hadden ieder zo hun eigen reden om zich te laten testen. Zo wilde de Boxtelse Annie van Asveldt (74) weten 'of zij goed bezig was'. Van Asveldt genoot zichtbaar van het testparcours en was aangenaam verrast toen zij na het uitvoeren van haar balanstest een staande ovatie kreeg van vijf enthousiaste jonge mannen van Buurtsport Boxtel. ,,Ik fiets en wandel veel en heb baat bij medische fitness. Maar helaas wordt dit laatste niet vergoed."

Hannie van de Sande uit Liempde (71) was benieuwd of zij wel fit genoeg was. ,,Ik hijg veel en ben blij te weten dat ik vandaag bovengemiddeld scoorde." Na afloop keerden de deelnemers huiswaarts met de testresultaten op zak, een tas vol informatiefolders en een gezond appeltje voor onderweg.

FOTO ONDER: Hannie van de Sande (rechts) kreeg zaterdag onder meer een knijpkrachtmeting voor de kiezen tijdens de fittestdag in Sint-Ursula. (Foto: Albert Stolwijk).