Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

D'N LIEMPDSEN HERD: NU OPEN VOOR PUBLIEK

Van bouwval naar Liempdse parel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Gaat dit echt iets worden? Dat vroeg gedeputeerde Johan van den Hout zich af toen hij drieënhalf jaar geleden het officiële startsein gaf voor de verbouwing van D'n Liempdsen Herd. Zaterdag was hij opnieuw aanwezig, nu tijdens de opening van het gloednieuwe ontmoetings- en bezoekerscentrum aan de Barrierweg. En uiteraard kwam hij terug op zijn woorden nadat hij samen met burgemeester Mark Buijs en wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel het gigantische lint doorknipte en een kijkje in de boerderij nam...

Wie weet hoe de langgevelboerderij er drie jaar geleden van binnen uitzag, kent het pand bijna niet meer terug. Vele vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat Liempde nu beschikt over een plek waar toeristen informatie kunnen krijgen over wat het dorp te bieden heeft en waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten.

,,We hebben er de laatste weken nog flink aan moeten trekken", aldus Rob Dito, voorzitter van de projectgroep van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) die verantwoordelijk is voor D'n Liempdsen Herd. ,,Dat hield in dat in de goei kamer, toch niet bepaald de grootste ruimte van de boerderij, een schilder aan het werk was, terwijl twee anderen lampen ophingen en deuren voorzagen van sloten. Maar er is geen onvertogen woord gevallen. Iedereen heeft enorm hard gewerkt om de deadline te halen. Ongekend, wat hier bereikt is."

Dito geeft aan dat D'n Liempdsen Herd 'voor 99 procent klaar is'. ,,Een latje hier, een latje daar; dat is wat er nog moet gebeuren."

Van televisieschermen met beelden van het dorp en projecten van SPPiLL tot de oude gebinten die zichtbaar zijn gemaakt: in D'n Liempdsen Herd wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken, maar bewust zijn zoveel mogelijk historische elementen van de boerderij in stand gehouden. Reden voor twee Liempdse families om zaterdag enkele toepasselijke cadeaus aan te bieden. Toon van Rijssel overhandigde namens zijn familie een antieke klok uit 1895. ,,Die lag al ruim vijftien jaar op zolder. Deze boerderij leek ons de juiste bestemming."

SCHITTEREND

Naast de klok ontving SPPiLL ook twee kruisbeelden, waarvan er een al vele jaren in het pand hing. Het was eigendom van wijlen Frans van de Meerendonk, de laatste bewoner van de boerderij aan de Barrierweg. Zijn zoon Frans overhandigde het crucifix, samen met een ander kruisbeeld. ,,Het is hier schitterend geworden", vond hij. ,,En voor ons natuurlijk heel herkenbaar, ik kan in iedere ruimte van het bezoekerscentrum aangeven wat er eerst zat. De boerderij was van 1962 tot 2013 in het bezit van de familie. Op het eind durfde mijn vader hier niet meer te blijven, de kans op instorting was groot. En nu, na de renovatie, heeft iedereen er plezier van. Dat vind ik geweldig." Netty, de vrouw van Frans, was ook onder de indruk. ,,Waar de boerderij enkele jaren geleden nog een bouwval was, is het nu een parel."

Burgemeester Buijs kreeg een dag eerder al de kans D'n Liempdsen Herd te bezichtigen, tijdens het symposium 'Overheidsparticipatie in Burgerinitiatief Liempde' waarmee het driedaagse feest vrijdag werd afgetrapt. ,,Ik sta perplex. Wat een monnikenwerk is hier verricht. Binnen de gemeente hebben we wel eens gedacht: 'wat moeten we met die actieve mensen in Liempde?' Er zit zóveel kwaliteit in dit dorp. Bovendien wordt doorlopend de verbinding gemaakt. De ene persoon kan metselen, de ander kan timmeren. En zo komen er weer ontmoetingen tussen inwoners op gang. Ik ben ontzettend trots." Gekscherend: ,,Ik zou niet weten waar de grens ligt in Liempde en dacht even aan Catalaanse taferelen..."

Nadat D'n Liempdsen Herd zaterdag officieel werd geopend en alle vrijwilligers die bijdroegen aan projecten van SPPiLL een kijkje hadden genomen, was het een dag later de beurt aan het publiek. Naast een bezoek aan het ontmoetings- en bezoekerscentrum was het mogelijk een route door het dorp te volgen en kennis te maken met allerlei lokale projecten, organisaties en verenigingen. Foto's van deze dag zijn op de pagina hiernaast te bekijken.

FOTO BOVEN (GROOT): Gedeputeerde Johan van den Hout kreeg zaterdag de eer de grote schaar ter hand nemen en het gigantische lint om D'n Liempdsen Herd door te knippen. Hiermee was het ontmoetings- en bezoekerscentrum officieel geopend. (Foto's: Albert Stolwijk).

FOTO BOVEN (KLEIN): SPPiLL ontving zaterdag enkele toepasselijke cadeaus. Deze antieke klok van de familie Van Rijssel heeft een plekje gekregen in de 'goei kamer'.


JUDOKA MAAKT ZICH OP VOOR ZNK

Tweede plek in Zeeland doorbreekt ongeslagen status Keira Kreijveld

Keira Kreijveld van Judo Club Liempde eindigde zaterdag op de Open Zeeuwse in Vlissingen als tweede. Hiermee is de ongeslagen status van de judoka in 2017 doorbroken. Ze maakt zich nu op voor het Zuid-Nederlands kampioenschap judo dat op zondag 22 oktober plaatsvindt.

Kreijveld kwam uit in een poule van zes judoka's. Er stonden dus vijf duels op het programma. In de eerste partij pakte de Liempdse haar tegenstander goed vast en scoorde ze direct een wasari. Vervolgens kon ze de judoka direct in de houdgreep nemen waardoor de partij met een ippon werd gewonnen. In het tweede duel ging Kreijveld direct in de aanval. Haar worpen lukten echter niet helemaal. Ze leek in het duel niet zo scherp als anders en de tegenstander wist haar telkens voldoende af te houden. Nadat er na twee minuten nog geen score was, besliste de scheidsrechter onverwachts dat de opponent van Kreijveld aan het langste eind trok.

De Liempdse judoka had dus iets goed te maken en begon fel aan haar derde partij. Ze liep snel tegen een straf aan voor het vastpakken in de nek. Daarna nam ze een ingezette worp van haar tegenstander over en kreeg een wasari. Eenmaal op de grond liet ze haar tegenstander niet meer overeind komen, waarna de wedstrijd uiteindelijk met een ippon werd afgesloten. In de vierde partij was het even aftasten, maar toch kreeg Kreijveld haar tegenstander met een heupworp naar de grond: een wasari. De tegenstander viel hierbij met haar gezicht op de mat. Even werd de partij stilgelegd, maar Keira had haar opponent al in een houdgreep.

In de vijfde partij maakte Kreijveld een fraaie worp met haar been tussendoor om vervolgens op de grond de tegenstander in de houdgreep te nemen: ippon. Hiermee kwam ze op een puntentotaal van veertig met vier gewonnen wedstrijden. Ze moest echter haar meerdere erkennen in een andere judoka die met 35 punten en vijf gewonnen duels het toernooi op haar naam schreef.

Afbeelding