Peter Bax (rechts) gaf uitleg aan burgemeester Mark Buijs en gedeputeerde Johan van den Hout (links) over het kunstwerk dat hij maakte voor het gilde Sint-Antonius Abt. (Foto: Albert Stolwijk).
Peter Bax (rechts) gaf uitleg aan burgemeester Mark Buijs en gedeputeerde Johan van den Hout (links) over het kunstwerk dat hij maakte voor het gilde Sint-Antonius Abt. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

SINT-ANTONIUS ABT VIERT ZESDE LUSTRUM MET WERK VAN CORTENSTAAL

Gilde onthult kunstzinnig tau-kruis

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het gilde Sint-Antonius Abt haakte zaterdagmiddag aan bij de festiviteiten in het dorp. Kort na de officiƫle opening van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd trommelde het gilde de aanwezigen letterlijk op om richting de splitsing van de Dorpsstraat met de Nieuwstraat te gaan. Op die plek werd een kunstwerk van cortenstaal onthuld vanwege het dertigjarig bestaan van Sint-Antonius Abt.

Vaandel, trom, kruisboog en gildebroeder. Deze figuren prijken op een stalen plaat in de vorm van een tau-kruis, het symbool van Sint-Antonius Abt, de patroonheilige van het Liempdse gilde. De schuts schakelde Chalkos Technology in voor de realisatie van het kunstwerk. Peter Bax, ook aanwezig tijdens de onthulling, sneed de figuren met uiterste precisie in het staal.

Met een feestelijk samenzijn vierde het gilde vorig jaar het zesde lustrum. Maar de schuts wilde wat terugdoen voor de gemeenschap. Dat wordt al volop gedaan, onder meer door het onderhouden van het monument voor ongedoopte kinderen en door de leden van de KBO kennis laten maken met het gilde(schieten). De lustrumcommissie stelde voor een kunstwerk te laten vervaardigen. Van cortenstaal, dus. ,,Want er staan al genoeg bronzen beelden in ons centrum", zei hoofdman Roger van Laere. Binnen enkele weken wordt verlichting geplaatst achter het kunstwerk te hangen, zodat de symbolen fraai worden uitgelicht.