GEMEENTERAAD BOXTEL TE GAST OP LADONK

Werkgevers kritisch op ambtelijke medewerking

HENK VAN WEERT

De gemeenteraad kwam dinsdagavond bijeen in het bedrijfspand van horrenfabrikant Unilux aan de Schouwrooij. Gastheer Patrick van Loosbroek was daar gastheer en praatte als bestuurslid van werkgeversvereniging SPIN de fracties bij over de ontwikkelingen op bedrijventerrein Ladonk. De samenwerking met het gemeentebestuur verloopt prima, maar in de ambtelijke afwerking van zaken valt er volgens hem nog wel wat te verbeteren: ,,Daar blijft het nog te vaak 'hangen'."

Van Loosbroek gaf uitleg over het zogeheten parkmanagement van Ladonk. ,,Eén van onze doelen was een proef te houden met de afsluiting van de dubbele overweg. Dat is niet gelukt en wij snappen niet dat er zo onverantwoordelijk wordt omgegaan met de bereikbaarheid van Ladonk", gaf de SPIN-bestuurder de raadsleden mee. ,,Hier werken tenslotte zes- tot zevenduizend mensen..."

Ondanks zijn kritische opmerkingen benadrukte Van Loosbroek dat de relatie met het college van B. en W. de voorbije jaren flink verbeterd is. Maar met name in overlegorganen, bijvoorbeeld over verkeersknelpunten, wordt in zijn ogen nog te vaak inefficiënt gesproken. Zonder hoofd- en bijzaken goed van elkaar te scheiden. ,,Dat frustreert ondernemers nogal eens als zij in hun schaarse vrije tijd aan dergelijke inspraakbijeenkomsten deelnemen." Maar Van Loosbroek stak ook de hand in eigen boezem. ,,Ook in de samenhang tussen ondernemers onderling valt er nog wel wat te verbeteren."

ENERGIEBESPARING

Namens coalitiepartij Combinatie95 vroeg fractievoorzitter Peter Manniën naar de ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing op Ladonk. Van Loosbroek antwoordde dat daarover druk wordt gesproken en binnenkort ook spijkers met koppen worden geslagen als het gaat om het plaatsen van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Ook wordt onderzocht hoe de restwarmte van het Rabo-datacenter gebruikt kan worden door andere bedrijven. ,,Maar aan dergelijke ogenschijnlijk simpele acties zitten in de praktijk toch nogal wat haken en ogen, merken we."


MKB Innovatie Top 100

SNEW, specialist in het hergebruik van IT- en telecomapparatuur en sinds kort gevestigd in Boxtel, is op plek 23 geëindigd in de MKB Innovatie Top 100. De Kamer van Koophandel presenteerde onlangs de honderd bedrijven met succesvolle innovaties op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. SNEW is onlangs verhuisd naar Boxtel en is gevestigd aan de Schouwrooij. Meer informatie: nl.snew.eu.


Is dit het begin van het einde?

Allereerst wil inwonersgroep Zelfstandig Haaren de 5.159 inwoners uit de gemeente Haaren bedanken voor het uitbrengen van hun stem tijdens de burgerpeiling. En vooral de 2.164 stemmers die kozen voor het behoud van een zelfstandige gemeente Haaren. 729 inwoners meer gaven de voorkeur tot opsplitsing aan. Het verschil is eigenlijk niet zo groot dus, maar het is een uitslag, daar mee uit. In vergelijking met het dorp Haaren (2.303 stemmers, 1.165 kozen voor opsplitsing) kwamen er verrassend veel voorkeuren voor opsplitsing uit Helvoirt (1.599 stemmers, 1.037 opsplitsing). Dat is opvallend. Esch gaf 444 stemmen zelfstandig, 414 opsplitsing. Ook verrassend, dus. Biezenmortel koos duidelijk voor opsplitsen (96 zelfstandig, 277 opsplitsing).

Toch jammer dat 56,65 procent van de inwoners geen gebruik maakte van dit belangrijke stemrecht. Het blijft altijd gissen waarom. 'Wie zwijgt stem toe' of geen interesse? Eigenlijk jammer.

Het is nu de zware taak aan de gemeenteraad, in 2014 democratisch gekozen, om met deze gegevens verder te gaan. Als men kiest voor opsplitsing zijn er diverse varianten denkbaar en eten er misschien wel vijf buurgemeenten mee van de Haarense koek in plaats van vier. Of misschien wel minder.

Wij hebben aangegeven tevreden te zijn met een zelfstandige gemeente Haaren. Volgens velen wordt het straks allemaal nóg beter. We moeten het nog zien. Als de raad beslist voor een 'Haaxit', dan komt er nog veel op ons af. Er zijn nog heel veel onduidelijkheden, een hele klus. Wij wensen de gemeenteraad veel wijsheid en succes toe.

        CHRIST VAN IERSEL

        CHRISTIEN PIJNENBURG