Door verschillende opdrachten uit te voeren, kregen deelnemers aan de cursus 'AutismeBelevingsCircuit' inzicht in mensen met autisme. (Foto: Daisy Renders).
Door verschillende opdrachten uit te voeren, kregen deelnemers aan de cursus 'AutismeBelevingsCircuit' inzicht in mensen met autisme. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

WORKSHOPS, LEZINGEN EN TRAININGEN OM MENSEN TE VERBINDEN

Academie Boxtel: voor en door inwoners

LINDA VAN DE WIEL

Hoe ervaart iemand met autisme de wereld? Hoe ziet, hoort en interpreteert hij dingen? Op deze en andere vragen kregen de deelnemers aan het interactieve 'AutismeBelevingsCircuit' antwoord. De workshop die gistermiddag in Sint-Ursula plaatsvond, is een initiatief van zorgorganisatie Cello. Zij biedt samen met Zorggroep Elde, Vivent en ContourdeTwern trainingen aan medewerkers, vrijwilligers, mantelzorgers en andere geïnteresseerden.

,,We zijn begonnen met een samenwerking tussen vier organisaties maar hebben de ambitie alle Boxtelaren via trainingen, lezingen en op andere manieren te verbinden. We willen hen de mogelijkheid bieden elkaar te ontmoeten en om kennis te delen", vertelt Dionne van de Sande. Zij is werkzaam als vrijwilligerscoördinator­ bij Cello. Ze heeft eerder met succes meegewerkt aan een soortgelijk project in 's-Hertogenbosch. In Boxtel is zij mede-initiator van 'Academie Boxtel', zoals het project genoemd wordt. ,,We zijn inmiddels een jaar onderweg en hebben met de zorgaanbieders al een aantal gratis toegankelijke trainingen verzorgd."

Van de Sande: ,,Ons uiteindelijke doel is het aanbieden van een scholingsprogramma in de breedste zin van het woord. Het kan bijvoorbeeld gaan om het geven van een workshop door de Vincentiusvereniging die gericht is op het omgaan met financiën, een informatieavond bij voetbalvereniging ODC over het voorkomen van blessures of een lezing over effectief vergaderen. Alles is mogelijk. En we willen aansprekend zijn voor alle Boxtelaren: van vrijwilligers, tot mantelzorgers en alle andere inwoners die graag meer over een of meerdere thema's te weten willen komen." Momenteel wordt het ambitieuze voorstel uitgewerkt om voor te leggen aan de gemeente. ,,We hopen op subsidie. Het is echt een mooi plan. Voor én door Boxtelaren."

FRUSTRATIE

Dat er behoefte is aan verbinding, ontmoeten en kennis bleek tijdens het 'AutismeBelevingscircuit', dat met tientallen deelnemers en een wachtlijst van 25 personen een groot én breed publiek wist te trekken. Vrijwilligers die werken met mensen met autisme, partners en (groot)ouders van mensen met autisme en andere geïnteresseerden togen naar Sint-Ursula, ieder met een eigen reden.

Zo kwam Suzanne van Stratum om zelf te ervaren wat het inhoudt een stoornis in het autistisch spectrum te hebben. ,,Mijn zoon heeft autisme en ik weet er al veel van, maar ik wil deze ervaring graag meepikken." Samen met haar vriendin die tevens begeleidster van Van Stratums zoon is, nam zij deel aan de workshop. Het bejaarde echtpaar Van Dijk was juist aanwezig omdat zij weinig kennis van autisme heeft. En een aantal deelnemers werkt als professional of vrijwilliger met cliënten met een vorm van autisme. Ronald Putmans is werkzaam bij Cello en gaf aan veel frustratie en agressie te zien bij mensen met autisme. ,,Ik begrijp deze frustratie nu beter. Het lijkt me heel moeilijk om met al deze prikkels te moeten leven", zei hij.

De opdrachten waarover Putmans sprak, waren erop gericht de deelnemers meer inzicht te geven in autisme. Zo hebben moeite met de verwerking van prikkels, waardoor concentreren lastig is. Hoe lastig, werd duidelijk bij de opdracht waarbij deelnemers via een hoofdtelefoon een mop hoorden, terwijl er muziek en rinkelende kopjes klonken. Bovendien stonden zij op een ongelijke vloer en moesten zij een spelletje doen. ,,Ik hoorde niets van de mop", klonk het meerdere malen. Ook de verwerking van prikkels en het letten op details in plaats van het overzicht houden, werden met treffende oefeningen duidelijk gemaakt.

Mensen die meer willen weten over Academie Boxtel, kunnen contact opnemen van een van eerdergenoemde zorgorganisaties.


Rommelmarkt

Gemeenschapshuis De Rots in Boxtel wordt zaterdag 14 oktober tussen 13.00 en 16.00 uur omgetoverd tot rommelmarkt. De toegang is gratis. Verkopers betalen vier euro voor de huur een tafel. Reserveren kan via (0411) 60 10 36 of 06-10 11 18 77. Ook kan er een e-mail gestuurd worden naar kuilen_wim@hotmail.com of kuringen@home.nl.