Haaren kiest voor opsplitsing

Een meerderheid van 56,1 procent van de stemmers in Haaren heeft gisteren gekozen voor opsplitsen van hun gemeente. 42 procent wil dat Haaren zelfstandig blijft, terwijl 2 procent 'geen voorkeur' had. Het opkomstpercentage van de burgerpeiling in de dorpen Esch, Biezenmortel, Helvoirt en Haaren was 43 procent. In het dorp Esch lagen de percentages dichter bij elkaar. Een nipte meerderheid van 50,6 procent koos voor een zelfstandige gemeente Haaren.

,,Opsplitsen, dus. Jammer; ik wilde graag zelfstandig blijven", reageerde het Essche raadslid Peter den Ouden, fractievoorzitter van Samenwerking'95, nadat de cijfers bekend waren. ,,Maar hier moeten we mee door. Natuurlijk gaat de gemeenteraad met deze uitslag verder. Anders moet je geen burgerpeiling houden." Officieel neemt de gemeenteraad pas in de vergadering van donderdag 21 december een besluit over de toekomst van de gemeente Haaren. Maar dat opsplitsing nu dichtbij komt, is duidelijk. ,,Opsplitsing ligt voor de hand", beaamde wethouder Johan van den Brand. Hij is blij met de cijfers. ,,De opkomst vind ik heel mooi. En fijn dat er een duidelijke uitslag ligt. Met fiftyfifty kun je niks." Hij trekt zich de cijfers niet persoonlijk aan. ,,Nee, dit voelt niet als een afrekening. Het hoort erbij. Wat nu belangrijk is, is dat we de toekomst voor de vier dorpen goed regelen."

De uitslag werd gepresenteerd tijdens een avond in het Haarense gemeentehuis. Een voor een druppelden de cijfers van de zes stembureau's binnen, waarbij zich al snel een meerderheid aftekende voor opsplitsen. Dat Esch met een nipte meerderheid van 50,6 procent van de stemmen voor zelfstandigheid koos, maakt geen verschil. Het dorp zal meegaan in de opsplitsing en dan hoogstwaarschijnlijk bij Boxtel aansluiten. 444 Esschenaren kozen voor zelfstandigheid, terwijl 414 inwoners meer in opsplitsing zagen. Bijna 48 procent van de inwoners uit Esch bracht zijn stem uit. De vermelde uitslagen zijn voorlopig. De definitieve uitslagen worden morgen bekendgemaakt.

ONTLADING

Frank de Werdt, woordvoerder van de Belangengroep Toekomst Haaren, voorstander is van opsplitsing, stond te stralen. ,,Geweldig! Ik ben er emotioneel van", zei hij. ,,Dat is ontlading; ik ben hier al drie jaar mee bezig. En dan zo'n duidelijke uitslag. Nu moet ik een andere hobby zoeken, ja", lachte hij. Christien van Schijndel, die zich met een groep inwoners juist hard maakte voor zelfstandigheid, was teleurgesteld. ,,Jammer. Mensen gaan hier spijt van krijgen", zei ze. Burgemeester Jeannette Zwijnenburg wilde niet op de uitslag ingaan. ,,Nee. Het is aan de gemeenteraad om hier iets mee te doen."