Waarom zou ik aangifte doen?

,,Waarom zou ik aangifte doen? Ik heb daar helemaal geen tijd voor. "
Dit is vaak de opmerking die ik van ondernemers te horen krijg. Ik wil jullie graag meenemen naar een zaak die ik eerder dit jaar gedraaid heb. Hieruit blijkt waarom het juist zinvol is om aangifte te doen.

Het is maandag en mijn collega en ik hebben wijkzorgdienst. Onze dienst begint met een melding dat iemand elektrisch gereedschap heeft gevonden in de bosjes. We rijden erheen en de oplettende melder wijst ons het gereedschap aan. Ik zie dat het gereedschap van het merk Festool is en weet dat dit niet goedkoop is en dit normaal gesproken niet in de bosjes wordt achtergelaten.

AANGIFTE

We checken de serienummers en vergelijken dit met aangiftes in ons systeem. Helaas komt dit gereedschap er niet als 'gestolen' uit. Dan zal het afgelopen nacht gestolen moeten zijn en wordt het vandaag opgehaald. We houden het gereedschap in de gaten te houden en inderdaad: enkele uren later wordt het 'opgehaald'. Niet veel later houd ik samen met een aantal collega's in totaal vier personen aan. Bij de aanhouding zien we dat een verdachte een tas met gereedschap over de schutting gooit. Dit bevestigt ons vermoeden nog meer dat het gereedschap van diefstal afkomstig is. Er wordt geen aangifte gedaan. We plaatsen berichten op Facebook, bellen met Festool om via de serienummers de eigenaar te achterhalen. Helaas is dit zonder resultaat. Daar sta je dan: vier verdachten met weggenomen gereedschap en geen zaak. Ik had zo graag het gereedschap aan de hardwerkende eigenaar terug willen geven.

SERIENUMMERS

Daarom het volgende: als je jouw gestolen spullen verzekerd hebt, is het belangrijk dat je aangifte doet. De meeste verzekeringsmaatschappijen stellen als voorwaarde dat je eerst aangifte doet bij de politie, voordat het schadebedrag uitgekeerd wordt. Maar ook als je niet verzekerd bent, is het zinvol om aangifte te doen. Daarmee kan een onderzoek gestart worden. In jouw aangifte staat nuttige informatie over de gestolen spullen en de omstandigheden. Om te weten welk gestolen product precies van jou is, is het belangrijk dat je de serienummers noteert en bewaart. Kijk voor meer informatie op de website www.stopheling.nl

MELDING

En als je het te druk hebt, maak dan in ieder geval een melding bij de politie, zodat wij weten wat er in de wijk is gebeurd en welke goederen weggenomen zijn. Deze informatie is voor ons onmisbaar. Dit kun je doen via www.politie.nl of via 0900-8844. Of je doet een melding in de whatsapp-groep van beveiliging Ladonk.

Frank Versluis

Wijkagent Liempde, Lennisheuvel, Ladonk