Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Wordt Theodoor van Leeuwen Brabander van het jaar?

Surprise voor tuinbaas Voedseltuin

MARIËLLE WIJFFELAARS

Dat Omroep Brabant belde met het verzoek een reportage te mogen maken van de Voedseltuin Boxtel, verraste tuinbaas en initiatiefnemer Theodoor van Leeuwen niet. Hij had de regionale omroep immers zelf benaderd. Maar tijdens de opnames op het terrein van De Kleine Aarde, was Van Leeuwen degene die verrast werd.

Terwijl de Boxtelaar de filmploeg een rondleiding gaf en enthousiast vertelde over zijn Voedseltuin, viel het hem wel op dat er erg veel medewerkers aanwezig waren. ,,Veel meer dan normaal op de dinsdagochtend", zegt Van Leeuwen. ,,Ik vond dat opmerkelijk, maar dacht dat ze het gewoon leuk vonden om de opnames mee te maken."

Toen de crew bijna klaar was, kreeg Van Leeuwen ineens een certificaat overhandigd. Hij bleek in de race te zijn voor de verkiezing van Brabander van het Jaar. Elk jaar wordt de verkiezing door Omroep Brabant georganiseerd. Inwoners kunnen mensen nomineren, de redactie maakt een selectie van tien Brabanders. Waaronder dus Van Leeuwen. ,,Een enorme verrassing én een grote eer", vertelt de Boxtelaar. ,,Ik vind het vooral bijzonder dat de medewerkers van de Voedseltuin mij genomineerd hebben. Dat geeft een heel fijn gevoel."

Bij de Voedseltuin werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze hebben het er naar hun zin en voelen zich op hun gemak. Van Leeuwen: ,,Blijkbaar voelen ze zich er zo thuis, dat ze dat deze nominatie waard vonden. Het is echt een blijk van waardering. Niet alleen voor mij, maar ook voor het concept van de Voedseltuin."

Halverwege november zendt Omroep Brabant documentaires uit over de tien genomineerden. Kijkers kunnen stemmen op hun favoriete Brabander van het Jaar. De winnaar wordt in december bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in aanwezigheid van de commissaris van de koning. (Archieffoto: Peter de Koning).


DUOVOORSTELLING IN PODIUM BOXTEL OP 6 OKTOBER

Joia en Iris bundelen de krachten

Poëzie en melodie. Beide onderdelen komen morgen, vrijdag 6 oktober, samen in Podium Boxtel aan de Burgakker tijdens de duovoorstelling van muzikanten Iris Penning en Joia Rath.

Penning brengt tijdens de voorstelling een deel uit haar programma 'Mag ik iets vragen?' op de planken. Voor de pauze heet ze het publiek welkom in haar hersenkroeg. Poëtische pop, gedachteflarden, observaties en een heleboel vragen. Samen met multi-instrumentalist Jorick Bronius vertelt de twintiger over haar dagelijks bestaan. Ze zoekt de grens op tussen spoken word, theater en muziek in deze steeds veranderende voorstelling. Nieuw en oud werk komt voorbij. Penning stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland en nam deel aan de Popronde. Onlangs deelde zij het podium met Spinvis. 'Spreken met Suiker', haar nieuwste plaat, werd lovend ontvangen door o.a. muziektijdschrift OOR.

Na de pauze verschijnt Joia Rath ten tonele. Waarschijnlijk geen onbekende voor het publiek; de twintiger groeide op in Boxtel en woont inmiddels in Rotterdam. Met haar opvallend stemgeluid brengt ze vol overgave ijzersterke popsongs. Met haar ontwapende persoonlijkheid, haar scherpzinnige songteksten en vermogen om elk publiek het hare te maken, slaat de zangeres een brug tussen pop en alternatief. Joia stond net als Iris in de finale van de Grote prijs van Nederland. Ze brengt in september een 'HQ surroundmix' van haar reeds verschenen debuutalbum Living it Now uit en is bezig met de videoclip voor de derde single van haar album.

Kaarten voor de voorstelling à 16,50 euro zijn verkrijgbaar via www.podiumboxtel.nl of bij verkooppunten Hebbes aan de Markt, Jumbo in winkelcentrum Oosterhof, bloemsierkunst Marimba aan de Van Beekstraat en drogist Bewust Beter aan de Nieuwstraat in Liempde.