Maurice Kessels stemde gisterochtend in De Es. Zijn kinderen Jasmijn, Emma en Sander waren erbij. (Foto: Albert Stolwijk).
Maurice Kessels stemde gisterochtend in De Es. Zijn kinderen Jasmijn, Emma en Sander waren erbij. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

INWONERS ESCH NAAR DE STEMBUS OM TE BESLISSEN OVER TOEKOMST GEMEENTE

Zoveel Esschenaren, zoveel meningen

CARRY DIRKX

'Opsplitsen die hap!'. 'Ik wil dat het blijft zoals het is: verandering is altijd chaos'. 'Esch bij Vught of Boxtel is het meest logisch; de gemeente Haaren is een kunstmatig geheel.' Al deze meningen kwamen gisteren voorbij in het stembureau van Esch. Die dag konden Esschenaren - net als inwoners van Biezenmortel, Helvoirt en Haaren - stemmen over de toekomst van hun gemeente. Opsplitsen of zelfstandig blijven? De voorlopige uitslagen zijn elders op deze pagina te lezen.

Zowel in de ochtend alsook aan het begin van de avond peilde Brabants Centrum de stemming in het dorpshuis, waar het Essche stembureau zich bevond. Opvallend: in de ochtend was zelfstandigheid het populairst, in de avond opsplitsen. Maar over een ding waren alle mensen het eens: stemmen is belangrijk. ,,Het is je recht en je plicht om te komen stemmen", vond Evelien Vermetten, een van de vroege stemmers. Ze koos voor zelfstandigheid van de gemeente Haaren. ,,Ik wil graag dat het voorlopig blijft zoals het is. Verandering is altijd chaos." Maurice Kessels kwam binnen met zijn drie jonge kinderen, Jasmijn, Emma en Sander. Het stembureau was een tussenstop op weg naar de basisschool. ,,Onderweg in de auto heb ik ze uitgelegd wat ik ga doen", vertelde Kessels. ,,Ik heb verteld dat ik mag gaan stemmen, over of Esch bij Haaren blijft." Hij heeft 'geen voorkeur'aangevinkt. ,,Ik vind de andere twee opties - opsplitsen of zelfstandig blijven - niet goed. Ik denk dat we verder moeten kijken, naar grotere verbanden." Hij denkt dat er in de toekomst nog grotere gemeenten moeten gaan komen, waardoor Esch opnieuw met een fusie-of herindelingstraject te maken zou krijgen. De 5-jarige Sander werd wat ongeduldig: ,,Papa, gaan we nou?"

ACHTERSTE MEM

Oud-wethouder van de voormalige gemeente Esch, Cor van de Zande, koos voor zelfstandigheid. ,,Maar ik weet niet of het helpt", zei hij. ,,Ik denk dat het opsplitsen wordt, maar ik denk niet dat het ergens anders beter wordt." Dat zeiden meer mensen in de ochtend. Ook degenen die voor opsplitsing kozen, lieten dit geluid, ietwat gelaten, horen. Als we bij een andere gemeente gaan horen, hangt Esch waarschijnlijk ook aan de achterste mem", klinkt het regelmatig. Het is een mening die bij een flink deel van de Esschenaren leeft: dat in de dorpen Haaren en Helvoirt alles goed geregeld is, als het bijvoorbeeld gaat om woningbouw en wegenonderhoud, maar dat voor het dorp Esch minder aandacht is vanuit de gemeente. ,,Onzin!", zegt een ander. ,,Kijk eens naar de nieuwbouw aan Het Kruijs of het nieuwbouwproject Sancta Monica."

DOORZETTEN

Aan het begin van de avond was de aanloop een stuk groter en komen ook de jongeren stemmen, vaak samen met ouders. Zoals René en Yvonne Bergmans met hun dochters Susanne (19) en Ilse (17). ,,Als je mag stemmen, moet je gaan", vond Susanne. Thuis had het gezin zich voorbereid: ze hebben de brochure van de gemeente doorgenomen en erover gepraat. Voor Yvonne was het duidelijk: ,,Opsplitsen. We zijn georiënteerd op Boxtel. Ik denk dat een grotere gemeente efficiënter werkt." Ook Amber van de Pol (16) kwam met haar ouders mee. ,,Het moest van mama", zegt ze, maar ze vond het ook wel belangrijk. ,,Als je je mening mag geven, moet je dat doen." Het hele gezin koos voor opsplitsen. ,,We horen meer bij Boxtel dan bij Haaren. Daar heb ik niks mee, zegt moeder Claudia van der Pol. ,,Als je eenmaal een stap naar opsplitsen hebt gezet, moet je doorzetten."