Afbeelding
Foto: Hans Verberk

MARVEL BEGELEIDT LOPERS NAAR WEDSTRIJD IN EINDHOVEN

Hardlopen helpt mensen verder

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Samen met andere sporters duurloopjes maken, intervaltrainingen volgen en naar een doel toewerken. Sinds enkele jaren organiseert de Boxtelse atletiekvereniging Marvel Run to the Start: een speciaal begeleidingsprogramma waar deelnemers de kneepjes van het 'hardlopersvak' leren en trainen voor de 10 kilometer, halve of hele marathon van Eindhoven. In juli is een nieuwe groep sporters gestart. Allemaal met een eigen verhaal...

Persoonlijke begeleiding: dat is het uitgangspunt van Run to the Start. Trainster Angela Mensink en haar assistent Maarte van de Laak hebben oog voor de groep en voeren met iedere deelnemer vooraf een intakegesprek, zodat de doelen van de sporters duidelijk worden. Iedereen krijgt een persoonlijk trainingsschema voor de gewenste afstand en krijgt de mogelijkheid drie keer per week bij Marvel te trainen. De groep met deelnemers bestaat momenteel uit 32 lopers. Hier maken ook bestaande leden van de atletiekvereniging deel van uit. ,,Maar van de twaalf nieuwe deelnemers hebben tien mensen al aangegeven lid te worden van de club. Het is fijn dat mensen zo enthousiast zijn over het programma", aldus trainster Mensink.

Dat enthousiasme wordt gedeeld door de fanatieke deelnemer Albert van Esch (46) uit Boxtel. ,,Sport helpt me mijn gedachten te verzetten. Als ik niets zou doen, is de kans op een terugval groter." Hij doelt op de alcoholverslaving die hij had. ,,Het gaat nu goed, maar ik moet altijd op blijven letten. Hardlopen helpt me. In deze sport ik mijn ei kwijt."

,,Ik moest echt eens van die bank af", lacht Menno Bakker (28) uit Boxtel. Enkele jaren geleden sportte hij nog regelmatig, maar de laatste jaren kwam het er niet meer van. ,,Hardlopen leek me een fijne sport, dus ik meldde me aan bij Marvel. Ik voelde me meteen welkom en ben nog steeds verbaasd dat ik in korte tijd zo snel vooruit ben gegaan."

Hoewel Menno momenteel met knieklachten kampt en zaterdag mogelijk niet aan de start van de loopwedstrijd in Eindhoven staat, is hij blij dat hij koos voor het trainingsprogramma van de atletiekvereniging. ,,Eigenlijk heb ik mijn doel al behaald: ik ben terug op een niveau waarvan ik dacht dat ik het nooit meer zou halen." Na afloop van Run to the Start wordt de twintiger lid van Marvel, zo heeft hij al besloten. ,,Dan komt die deelname aan de tien kilometer vanzelf..."

Ook Albert is blij met de goede begeleiding die hij krijgt bij Marvel. ,,Soms moet er bij mij even de rem op", zegt hij lachend. ,,Ik heb al eens een blessure gehad, omdat ik te lang door trainde. Hier word ik door de trainers en lopers in de gaten gehouden." Zaterdag staat hij aan de start van de 10 kilometer. ,,Rond de vijftig minuten, dat is mijn doel. Uiteindelijk zou ik voor mijn vijftigste een marathon willen lopen. Die van New York lijkt me geweldig."

Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden bij Marvel op www.avmarvel.nl.

FOTO LINKS: De deelnemers aan het speciale trainingsprogramma van atletiekvereniging Marvel die zaterdag 8 of zondag 9 oktober aan de start van hardloopwedstrijd Eindhoven staan. (Foto: Hans Verberk).