ANNEMARIE BON EN BUDDY TEGENBOSCH

Jacob-Roelandslyceum krijgt Brabantse schrijvers op bezoek

Docenten Nederlands van het Jacob-Roelandslyceum hadden vrijdag twee bijzondere gasten uitgenodigd voor hun leerlingen: de Bossche schrijfster Annemarie Bon en de Eindhovense schrijver Buddy Tegenbosch. Zij vertelden over hun werk. De leerlingen werden tevens getrakteerd op een primeur; Bon las voor uit haar boek Challenge, dat pas half november verschijnt.

Op voorhand bereidden alle leerlingen uit de onderbouw zich voor op de komst van het tweetal. Zij lazen fragmenten uit verschillende boeken en beantwoordden hier vragen over. Ruim vijftig leerlingen schreven zich vervolgens in voor het schrijversbezoek voor een soort 'meet & greet'. Aandachtig luisterde de groep scholieren naar Bon en Tegenbosch.

SCHRIJVENDE PILOOT

De Eindhovense schrijver Tegenbosch, die tevens piloot is en daarom bekend staat als 'de schrijvende piloot', had een diverse groep van leerlingen. Zij kwamen zowel uit de brugklas als de tweede, derde en vierde klas en werden getrakteerd op een aantal fragmenten uit zijn nieuwste boek 'Livestream'. Tegenbosch schrijft voor 12 tot en met 16-jarigen. Volgens de organiserende docenten heeft hij met zijn lezing 'aardig wat leerlingen warmgemaakt voor het schrijven van verhalen. Maar ook voor New York, waar het verhaal zich afspeelt'.

RONDLEIDING ZWERVER

Ook Bon schrijft voor een jong publiek; zij heeft zowel kinder- als jeugdboeken op haar naam staan. Waaronder haar nieuwste boek 'Challenge' waarvan de groep luisteraars dus alvast enkele fragmenten kreeg voorgelezen.

Bovendien werd aan de leerlingen uitgelegd wat het betekent om een boek te schrijven. Zo deed Bon uit de doeken dat zij veel onderzoek doet als ze ergens een boek over schrijft. Voor haar boek 'Freerun' kreeg ze bijvoorbeeld een rondleiding van een zwerver om meer van dit bestaan af te weten.

Na afloop van de activiteit, kregen alle leerlingen van het JRL de kans om hun boeken te laten signeren door het tweetal. ,,Het was een inspirerende afsluiting van de schoolweek", lieten de docenten Nederlands van de middelbare school weten.