Tijdens de appelproeverij in boomgaard Indenhof konden bezoekers 86 appelsoorten proeven en ontdekken. (Foto: Gerard Schalkx).
Tijdens de appelproeverij in boomgaard Indenhof konden bezoekers 86 appelsoorten proeven en ontdekken. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

APPELPROEVERIJ TRAPT DUURZAME WEEK AF

Ondanks slecht appeljaar toch smullen in Indenhof

MARIËLLE WIJFFELAARS

De deskundigen zijn het er unaniem over eens: 2017 was een slecht jaar voor het fruit. Appels, peren, pruimen: allemaal hadden ze last van het weer dat voor de fruitoogst bijzonder slecht was. Toch konden bezoekers van de jaarlijkse Appelproeverij in boomgaard Indenhof lekker smullen van zo'n 86 appel- en perensoorten. Een mooie start van de herfst én de Duurzame Week in Boxtel.

De nieuwe boomgaard Indenhof zag er zondag feestelijk uit met tal van kraampjes die duidelijk aan de herfst deden denken. Zelfgemaakte jam, honing en pompoenen - natuurlijk allemaal biologisch en duurzaam - waren er te vinden. Nelly van Santvoort was net als voorgaande jaren weer present met een kraam vol felgekleurde pompoenen, verschillende soorten najaarsgroenten en kruiden. Hoewel de meeste mensen pompoenen vooral gebruiken als decoratie, kun je er ook de heerlijkste gerechten mee maken. ,,Dat is de laatste jaren steeds populairder geworden", vertelde Van Santvoort. ,,Je maakt er lekkere soep van, maar ook in andere gerechten smaakt pompoen heerlijk."

Maar tijdens de Appelproeverij draaide het natuurlijk vooral om appels. Welgeteld 86 verschillende soorten waren er te vinden, waaronder een grote onbekende: de schafnase (schapenneus). Een kleine appel die eerst wat zuur van smaak is en vervolgens een lekkere zoete nasmaak heeft. De bezoekers lieten zich de frisse vrucht goed smaken.

Natuurlijk ontbraken ook dit jaar de twee pomologen Frits Timmer en Piet Maagdenberg niet. Bij de appeldeskundigen konden bezoekers terecht met vragen over allerlei appelsoorten. ,,Het is niet zo druk, want de oogst was dit jaar echt heel slecht", lichtten de twee deskundigen toe. ,,Ook hier in de boomgaard is dit jaar minder te plukken dan anders. Volgend jaar zal het vast beter zijn." Hoewel de twee pomologen door de jaren heen veel informatie over allerlei appel- en perensoorten hebben verzameld, komen ze soms nog wel eens soort tegen die ze niet kennen. ,,Dan gaan we altijd even bij de boom kijken en vaak komen we er dankzij ons archief toch wel achter."

Het duo vertelde uitgebreid over de oude appelrassen. Maar welke zijn bij de experts nou favoriet? Daarin verschilde het tweetal van mening. ,,Dat is ook echt een kwestie van smaak. Maar de notarisappel en ouderwetse goudreinetten, daar houden we zelf echt van."

FOTO ONDER: Tijdens de appelproeverij in boomgaard Indenhof konden bezoekers 86 appelsoorten proeven en ontdekken. (Foto: Gerard Schalkx).