Afbeelding
Crebas Fotografie

THE BRAIN EN DOCUMENT READY LANCEREN NIEUWE APP

Quizzen én wandelen met app Vintut

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het eigen dorp, een park of bijzondere gebouwen ontdekken. Dat kan vanaf half oktober met Vintut. De Boxtelse bedrijven The Brain en Document Ready ontwikkelden de app waarmee inwoners én toeristen de omgeving kunnen ontdekken en allerlei vragen moeten beantwoorden. Het uiteindelijke doel? Meer mensen naar het centrum trekken en laten zien hoe leuk Boxtel eigenlijk is.

Kiske de Leest heeft met zijn bedrijf The Brain jarenlange ervaring in het organiseren van quizzen voor feesten, in cafés of als bedrijfsuitje. Hij werd benaderd door Maarten de Kroon van Document Ready en gezamenlijk besloot het tweetal tot het lanceren van een app. ,,Kiske heeft de quizkennis, ik heb de technische knowhow", legt De Kroon uit. ,,Het resultaat is een leuk spel dat mensen individueel en in teams kunnen spelen. En dat ook nog in hun eigen omgeving."

ONTDEK DE DIEREN

Gebruikers kunnen straks de app Vintut Boxtel downloaden. Tijdens een wandeling door het centrum worden er bij verschillende winkels, horeca en bijzondere gebouwen via de app vragen gesteld. Bij een goed antwoord krijgen deelnemers bijvoorbeeld een kortingscoupon bij de betreffende locaties. ,,Er zijn al flink wat ondernemers die meedoen", vertelt De Leest enthousiast. ,,Het is voor hen natuurlijk een goede manier om mensen binnen te krijgen. Voor de deelnemers is het spel vooral leuk omdat ze meer leren over hun eigen woonplaats en er op een andere manier naar gaan kijken. Ook krijgen de spelers een beloning als ze vragen goed beantwoorden."

Maar niet alleen in Boxtel wordt de app gelanceerd, ook bij Dierenrijk in Nuenen gaat Vintut draaien. De Leest: ,,Hierbij gaat het vooral om educatie over de dieren in het park. Op speelse wijze ontdekken bezoekers het Dierenrijk en krijgen ook nog eens wat extra informatie. De pilot hebben we daar achter de rug, mensen waren heel erg enthousiast." De Kroon en De Leest voeren al gesprekken met andere steden en recreatievoorzieningen om ook daar de app te kunnen starten.

Om het spel extra leuk en spannend te maken, hebben de initiatiefnemers gekozen voor een competitie-element. Door aan te melden via bijvoorbeeld Facebook kunnen deelnemers de resultaten delen met hun volgers. ,,We hopen natuurlijk dat er dan echt een soort concurrentiestrijd ontstaat", zegt De Kroon. De Leest: ,,Mensen die elkaar uit gaan dagen, dat zouden we heel graag zien."

BLIJVEN VERNIEUWEN

Het gevaar bestaat dat de vragen gaan circuleren op sociale media. Daarom zijn er per locatie verschillende vragen die steeds rouleren. ,,Het spel is dus telkens anders", legt De Leest uit. ,,We hebben er ook voor gezorgd dat spelers beloningen krijgen, zo blijft het leuk en uitdagend om mee te doen aan Vintut." Maar dat is niet de enige reden waarom de app interessant blijft. Elke zes weken komt er namelijk een nieuwe quiz met weer nieuwe vragen. De Kroon: ,,We blijven vernieuwen. Daar ligt echt onze kracht."

Niet alleen jongeren worden uitgedaagd om de app te downloaden. Het tweetal benadrukt dat Vintut juist óók leuk is voor ouderen. ,,Ze leren hun leefomgeving en wijk beter kennen", legt De Leest uit. ,,Hoewel we er in Boxtel voor kiezen om spelers naar het centrum te trekken, zou het zomaar kunnen dat er in grote steden een versie per wijk komt. Een soort 'Vintut in je eigen wijk'. Het zou heel goed zijn voor de sociale cohesie." De Kroon vult aan: ,,We kunnen met ons idee en de app echt alle kanten op."

Vanaf half oktober is Vintut Boxtel te downloaden.

FOTO BOVEN: Initiatiefnemers Kiske de Leest (links) en Maarten de Kroon testen de app Vintut in het centrum van Boxtel. (Foto: Crebas Fotografie).


Jumbo lanceert
spaaractie voor
Boxtelse scholen

Klanten van Jumbo in winkelcentrum Oosterhof kunnen tot en met 21 november sparen voor spel- en leermaterialen voor lokale basisscholen. De Boxtelse supermarkt stelt een budget van 4.800 euro beschikbaar dat wordt verdeeld onder deelnemende scholen.

Mensen die boodschappen doen bij Jumbo, ontvangen bij iedere besteding van tien euro een schoolpunt met een code. Via jumbosparenvoorjeschool.nl kunnen ze de punten toewijzen aan een van de acht Boxtelse basisscholen die deelnemen: jenaplanschool Molenwijk, De Beemden, De Hobbendonken, Sint-Petrus, De Maremak, De Vorsenpoel, Sint-Theresia en de Prinses Amaliaschool.

Zij hebben voorafgaand aan de actie aangegeven voor welke spel- en leermaterialen zij in aanmerking willen komen. In december worden de bedragen per school bekendgemaakt.