Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

expositie 'Gerard kiekte 50 jaar' is vanaf 28 oktober te zien in d'n liempdsen herd

Gerard Schalkx brengt foto-ode aan Liempdenaren

PÅL JANSEN

Gerard Schalkx kan bij Brabants Centrum ondertussen 'onze' Liempdenaar genoemd worden. Inmiddels schiet hij ruim veertig jaar foto's voor de krant en is vijftig jaar amateurfotograaf. In diensttijd begon Gerard, maar hij had zijn doka al snel in Liempde staan. En omdat de fotograaf decennia lang zo'n beetje heel Liempde op beeld zet, brengt hij een ode aan zijn dorpsgenoten tijdens zijn expositie "Gérard kiekte 50 jaar." Op zaterdag 28 oktober begint de fototentoonstelling in D'n Liempdsen Herd, die wordt aangeboden door stichting Kèk Liemt. Daarvoor verrichte Gerard vanaf 1974 ook fotowerk.

,,Ik denk aan 'Ontdek je nekje'. Of 'Vijftig jaar Photo Gérard', maar wellicht is dat te chique. Ik moet er nog over nadenken", zei de fotograaf eerder over zijn expositie. Het werd uiteindelijk 'Gérard kiekt 50 jaar', een expositie van een selectie foto's waar allerlei gebeurtenissen in Liempde op staan. ,,Het gaat inderdaad om bijvoorbeeld zaken als de herindeling of Tour de France toen die door Liempde trok. Maar het zijn allemaal foto's waar zoveel mogelijk mensen op staan."

Een ode aan de Liempdenaren, zo kan Gerards tentoonstelling daarom gezien worden. Ruim tweehonderd foto's komen er te hangen in de hal van D'n Liempdsen Herd. En dan zijn ze met een aantal niet afgedrukte exemplaren in de zogeheten 'goei kamer' ook nog eens doorlopend te zien op een flatscreen. En ja, welke moet je dan kiezen? Per jaar zijn het maar zo'n vier à vijf foto's die in de hal komen te hangen. "Tel maar uit", zegt Gerard, voorovergebogen over zijn tafel waarop de foto's verspreid liggen.

VERMAKEN

Een stukje nostalgie, dat is wat Gerard de mensen wil brengen tijdens zijn expositie. ,,Ja, waarom doe ik het? Om mensen te vermaken. Dat zat altijd al in mij", legt hij uit. Niet voor niets werd de Liempdenaar in het verleden beroemd en berucht in het dorp als tonprater en als organisator van de Kolderzitting. Ongetwijfeld komen deze onderwerpen aan bod tijdens de expositie. Maar ook 'Ville de Tap', het driedaagse feest dat volgde nadat Boxtel erin slaagde om in 1996 de Tour de France ook naar Liempde te halen. Gerard haalt er graag herinneringen aan op. ,,In totaal was er 100.000 gulden nodig om de Tour hier te krijgen. Liempde moest toen een bedrag inleggen van 25.000 gulden. Dat hadden we in het dorp zo bij elkaar", zegt hij, als toenmalig medeorganisator van Ville de Tap, nog steeds met trots in zijn stem.

Omdat Gerard met name zaken van publiek Liemts belang fotografeerde én zoveel mogelijk Liempdenaren op prent heeft staan, wordt de tentoonstelling een feest der herkenning. ,,De expositie wordt gehouden in twee weekenden. Veel mensen zijn natuurlijk buiten het dorp gaan wonen. Familie en vrienden die in het eerste weekend komen, krijgen zo ook nog de kans om anderen te vertellen dat zij ook een kijkje kunnen komen nemen."

Wim van Erp van stichting Kèk Liemt laat weten dat de heemkundekring trots is om de tentoonstelling in de monumentale boerderij te mogen houden. ,,Gerard heeft al veel voor Liempde betekend. Hij gaat mensen in beeld brengen en wij hopen dan ook dat er veel publiek op afkomt."

'Gerard kiekt al 50 jaar' opent vrijdagavond 27 oktober voor genodigden. Vervolgens is de expositie op 28 en 29 oktober én het weekend erna op 4 en 5 november voor het publiek geopend. De toegang is dan gratis.

FOTO LINKSBOVEN: Het feest Ville de Tap werd georganiseerd omdat de Tour de France in 1996 door het dorp kwam. Binnen een vloek en een zucht had Liempde de benodigde 25.000 gulden bij elkaar. (Foto: Gerard Schalkx, 1996)

FOTO RECHTSBOVEN: Demonstraties in Liempde in 1985, toen Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant bekend maakte dat het dorp haar zelfstandigheid zou verliezen. (Foto: Gerard Schalkx, 1985).

Afbeelding
Ten tijde van het gesprek was Gerard Schalkx nog bij jaartal 1974. In zijn hand een foto van het 100-jarige jubileum van fanfare Concordia. (Foto:Peter de Koning).