WACHTTIJDEN SPOORBOMEN 'VALLEN MEE'

Ultieme test voor PHS in de komende maanden

PÅL JANSEN

De wachttijden bij de spoorbomen tijdens de proefdagen van het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) vallen mee, volgens ProRail. De spoorwegorganisatie verwachtte dat spoorbomen bij drukke overwegen, zoals in Boxtel, ruim veertig minuten per uur dicht zouden blijven. Maar volgens de testen die ProRail uitvoerde, worden die tijden niet gehaald. Maar op drie momenten dit jaar wacht nog de ultieme test: één spoor van de Betuweroute is wegens werkzaamheden gesloten waardoor goederentreinen met name via Brabant worden omgeleid.

Sinds 6 september wordt iedere woensdag al een proef gehouden: treinen reiden dan om de tien minuten. Vanaf 10 december zal dat dagelijks zijn. Deze week echter, op 22 november én tussen 10 en 17 december wordt er op het traject Zevenaar-Emmerich-Oberhausen gewerkt aan het spoor. Hierdoor is er maar één lijn open op de Betuweroute, waardoor goederentreinen veelal de 'Brabantroute' moeten nemen. ,,Er wordt een gedeelte omgeleid via Oost-Nederland, maar primair rijden deze treinen via Brabant", bevestigt woordvoerder René Vegter.

VRAAG EN AANBOD

Volgens Vegter betekent het echter niet dat de spoorbomen op de datums van de werkzaamheden noodzakelijkerwijs langer gesloten zullen zijn. ,,Veel van de goederentreinen rijden op basis van vraag en aanbod. Dus het kan zijn dat er op die dagen gewoon niet veel vraag is." Bovendien zou Boxtel, óók tijdens de werkzaamheden aan de Duitse grens, voldoende capaciteit hebben om de omleiding op te kunnen vangen.

Eind dit jaar wordt het echter extra spannend: vanaf 10 december gaat de nieuwe dienstregeling in. Juist in die week worden er bij Zevenaar weer werkzaamheden verricht aan het spoor, net als gisteren. Het is nog niet bekend hoeveel minuten de spoorbomen gisteren dicht bleven.

ZAAKJES OP ORDE

De dichtligtijden van de overwegen tijdens de vier PHS-testdagen daarvoor zijn al wel bekend. De verwachting was dat drukke overwegen, zoals die in Boxtel, ruim veertig minuten van het uur dicht zouden blijven. Maar volgens de spoororganisatie zijn die tijden verwaarloosbaar in vergelijking met andere dagen van de week, namelijk twee minuten langer dan normaal. Tot nog toe blijven de overwegen tussen de 10 en maximaal 25 minuten per uur uur dicht op testdagen.

Nu de wachttijden bij het spoor mee lijken te vallen, stopt ProRail met het plaatsen van verkeersregelaars bij de overwegen. Alleen op de drukste punten en tijdens spitsuren is er toezicht, waaronder in Boxtel. De spoorwegbeheerder blijft nog wel de dichtligtijden meten.

Daarnaast wordt ook het verkeersgedrag van weggebruikers met camera's geanalyseerd. De afgelopen periode schreef ProRail 85 boetes uit aan weggebruikers.

ProRail wil uiteindelijk af van alle spoorwegovergangen. De dubbele overweg in Boxtel verdwijnt naar schatting in 2023.


Overheid deelt jodiumtabletten uit voor jeugd

Boxtelse huishoudens met kinderen onder de 18 jaar krijgen tussen 10 en 25 oktober een doosje met jodiumtabletten thuisbezorgd. De Rijksoverheid verspreidt de tabletten voor het geval er een kernongeval plaatsvindt. Ook zwangere vrouwen geadviseerd de tabletten in huis te hebben.

Alle huishoudens met kinderen tot 18 jaar die binnen een straal van twintig tot honderd kilometer van een kernreactor wonen, krijgen de doosjes thuisgestuurd. In het geval van Boxtel gaat het om de kerncentrale in de Belgische plaats Doel. De Rijksoverheid adviseert de jodiumtabletten goed te bewaren.

Vrouwen die zwanger zijn, kunnen vanaf 9 oktober de tabletten kopen bij apotheken en drogisterijen. De adviesprijs is volgens de Rijksoverheid 2,95 euro.

Volgens het kabinet is er geen sprake van een specifieke dreiging, maar heeft Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten de tabletten aan huis te laten bezorgen zodat deze direct beschikbaar bij een kernongeval. ,,Het kabinet acht de kans op een nucleair ongeval net zo klein als voorheen. Nucleaire installaties moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen", vermeldt de Rijksoverheid op haar site.