Klauteraars konden hun geluk niet op bij dit onderdeel, maar wie in de knoop kwam, verloor hier veel tijd. (Foto's: Gerard Schalkx).
Klauteraars konden hun geluk niet op bij dit onderdeel, maar wie in de knoop kwam, verloor hier veel tijd. (Foto's: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

LOEIZWARE OBSTACLE RUN BIJ DE LANGSPIER DWINGT DEELNEMERS TOT HET UITERSTE

Obstacle Run: alleen voor echte bikkels

Linda van de Wiel

Met lekkere dansmuziek werden de ruim driehonderd deelnemers van de 040FIT! Obstacle Run verwelkomd bij recreatieplas De Langspier aan de Molenwijkseweg in Boxtel. En met voorbijvliegende vlokken schuim van de buikschuifbaan, een van de onderdelen van de stormbaan. ,,Die is bedoeld om je na afloop mee te wassen...", grapte een van de deelnemers.

Na een goed ontvangen en drukbezochte eerste editie op Tweede Paasdag besloot 040FIT! een tweede Obstacle Run te organiseren. Zondag vond het populaire evenement plaats en de vele deelnemers die er tijdens de verschillende runs meededen, hadden er zin in.

Zo ook Inge Heijnenman uit Netersel. ,,Het is de eerste keer dat ik zoiets doe. Een vriendin heeft mij overgehaald. Maar ik ben ook benieuwd hoe mijn conditie ervoor staat. Gelukkig doe ik aan hardlopen, dus ik verwacht dat het wel gaat lukken."

VOORBEREIDING

Ook Ad van Gemert houdt zijn conditie op peil met joggen. ,,Twee jaar geleden deed ik voor het eerst mee aan een obstakelloop. Ik liep toen een parcours van vier kilometer en ga nu voor de zeven", vertelt Van Gemert. ,,Ik loop alleen maar maar mijn vrouw is er vandaag ook bij. Zij kan mij wat morele steun geven. En mijn tas dragen", grapte hij.

De broers Michel en Danny Stolk hadden er deze zondag ook erg veel zin in. Terwijl hij druk bezig was met zijn warming-up, vertelde Michel: ,,Ik liep al eerder een 'obstacle run' en vond het meteen verslavend. Dit is een van de laatste evenementen van dit jaar. In het voorjaar ga ik op zoek naar nieuwe runs. Het is gezellig, leuk en vooral een sportieve uitdaging."

Zoals bij elke sportieve uitdaging het geval is, begon ook deze activiteit met een warming-up. Dit onder leiding van een sportinstructeur van 040FIT! én op de kolkende beats van de deejay. Een mooi gezicht waarbij de deelnemers gedrild werden middels jumping jacks, hamstringoefeningen en squats. Dit alles om na het startschot één, twee of drie rondes de 3,5 kilometerlange stormbaan trotseren.

AFSTUDEERPROJECT

Namens 040FIT! nam Brandon Vrijsen de organisatie van de Obstacle Run in Boxtel op zich. ,,Het maakt onderdeel uit van mijn afstudeerproject. En ik kan je vertellen: het was een flinke klus. Maar dat is het mij waard. Het geeft een kick om hier te zijn en te zien hoe alles op zijn plek valt."

Zijn klus bestond onder meer uit het uitzetten van een parcours met veertien grote en een aantal kleine hindernissen. ,,We hebben een 'wall' geplaatst van twee meter hoog waar de mensen overheen moeten klimmen. Ook liggen er twee banen waar mensen moeten tijgeren. En een 'weaver' - een houten klimconstructie - waar de deelnemers slalommend doorheen moeten. Die is echt slopend."

Dat het parcours enorm pittig was, werd duidelijk toen het een van de deelnemers te veel werd en hij zijn maaginhoud uitspuwde op het asfalt. Om vervolgens weer verder te gaan.

VEILIGHEID

Bovendien kwamen deelnemers onderweg twee wateronderdelen tegen. Die waren ook voor bikkels; bij de eerste hindernis moesten de sporters onder een zelfgebouwde constructie door zwemmen om bij het andere slalommend dezelfde uitdaging aan te gaan. Deze onderdelen werden overgeslagen bij de Brabants Centrum en 040FIT! Family Runs, benadrukt Vrijsen. ,,Kinderen mogen vanaf zes jaar meedoen en veiligheid gaat boven alles", zegt de organisator. ,,Voor het gros geldt: het gaat om de fun. Elke deelnemer is een winnaar."

FAMILY RUN

Plezier maken wilden ook Linda van der Velden (36) en haar dochter Saar van zeven jaar oud. Zij namen deel aan de Brabants Centrum Family Run. ,,We doen met zes volwassenen en veertien kinderen uit Liempde mee. Een van ons opperde het idee en de rest haakte aan", vertelde Linda. Samen hadden ze er zin in: ,,De ochtend duurde erg lang voor Saar. Ze kon niet wachten tot we naar de Langspier konden..."


Griezelen tijdens
speurtocht door
centrum Boxtel

Speciaal voor de Nationale Kinderboekenweek heeft de voor- en vroegschoolse educatie (VVE) in het centrum van Boxtel een griezelspeurtocht uitgezet door de wijk. Het thema is gelijk aan dat van de kinderboekenweek: 'gruwelijk eng'.

Tijdens de spannende tocht gaan kinderen op zoek naar veertien posters met daarop een afbeelding van een griezelig kinderboek. Bij iedere poster hoort een letter. Die moeten verzameld worden en op de juiste volgorde worden gezet. De griezeltocht is geschikt voor jong en oud, maar is het leukst voor kinderen in de leeftijd van drie tot en met zes jaar. De route kan afgehaald worden bij kindercentrum Kindertuin, Speelland kindercentrum, kindercentra Klein, de Angelaschool en de Sint-Petrusschool. Ook de oplossing mag daar ingeleverd worden.


Iedereen moest door de modder tijdens de Obstacle Run Boxtel dankzij de aangelegde tijgerbanen.
De 'weaver' was een van de pittigste onderdelen. Deelnemers moesten zigzaggend door de balken zonder de grond te raken.
Iedereen die het parcours voltooide, werd al gezien als winnaar tijdens de 040FIT! Obstacle Run.