Afbeelding
Foto: SPPiLL

SPPILL OPENT D'N LIEMPDSEN HERD

'Liempde pakt Uit' met drie dagen lang feest

Het is zover voor stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL): bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd wordt dit weekeinde geopend. Met het evenement 'Liempde pakt Uit' is het drie dagen feest in Liempde. Vrijdag vindt tussen 10.30 en 15.00 uur een symposium plaats voor genodigden: 'Overheidsparticipatie in Burgerinitiatief Liempde'. Daags daarna is er een speciale opening voor ruim tweehonderd betrokken vrijwilligers en genodigden. Gedeputeerde Johan van den Hout en burgemeester Mark Buijs nemen dan de honneurs waar. Het feest voor publiek start zondag 8 oktober om 12.00 uur.

Het symposium van vrijdag gaat over burgerinitiatieven waarbij overheid participeert, zoals dat bij de projecten van SPPiLL plaats vond. Verschillende hoogleraren gaan dieper in op de nut en noodzaak van betrokken burgers en de positie die de overheid daarbij kan innemen. Voorzitter Tossy de Man gaat dieper in op de geschiedenis van SPPiLL. Burgemeester Mark Buijs geeft leiding aan het symposium.

Zaterdag is de opening voor iedereen die betrokken was bij het mogelijk maken van D'n Liempdsen Herd. Meer dan tweehonderd vrijwilligers hielpen mee aan de restauratie. Ook organisaties als Kèk Liemt, Natuurwerkgroep Liempde, Brabants Landschap en stichting De Brabantse Boerderij hebben zich ingezet. Bovendien maakten financiële bijdragen van onder meer Provincie Noord-Brabant, gemeente Boxtel en Streekfonds Het Groene Woud het bezoekerscentrum mogelijk. De boerderij is zaterdag feestelijk ingepakt met een groot lint. Om 15.00 uur knippen Van den Hout en Buijs het lint door waarna genodigden tot 17.00 uur binnen een kijkje kunnen nemen onder begeleiding van de vrijwilligers.

De activiteiten op zondag starten met de opening van het ganzenbordspel op de kioskvloer door wethouder Peter van de Wiel. Bovendien is er de hele middag muziek van Small Experience. Ook worden er streekproducten verkocht zoals pompoensoep en aardappel-twisters. D'n Liempdsen Herd is de hele middag geopend.

FEESTTENT

Achter de monumentale boerderij is een feesttent opgezet. Daar wordt onder meer een taart van enkele vierkante meters groot aangesneden. Zolang de voorraad strekt is er voor iedere bezoeker een gratis punt. Bovendien helpen veel Liempdse verenigingen en muziekgroepen diverse activiteiten te ontplooien in het dorp; door het gebied is een wandelroute uitgezet langs diverse SPPiLL-projecten waar van alles te doen en te proeven is. Naast de opening worden namelijk ook de afronding van projecten als de afronding van de herinrichting van de dorpskern en de opening van het Ganzenbord Liempde gevierd.

Bovendien is er een 'Liempde pakt Uit'-loterij. Langs de wandelroute kunnen stempels verzameld worden. Wiens stempelkaart vol is, maakt kans op diverse prijzen. De hoofdprijs is een half scharrelvarken, verwerkt tot vleesproducten die vacuüm verpakt bij de winnaar worden thuisbezorgd. Ook rijdt een treintje de hele middag door Liempde. Dit onder begeleiding van een gids die door SPPiLL is opgeleid om informatie te geven over het dorp.

Het gehele centrum is voor 'Liempde pakt Uit' op zondag 8 oktober afgesloten voor doorgaand verkeer.

FOTO ONDER: Het erf achter bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd wordt klaargestoomd voor de plaatsing van de feesttent voor het evenement 'Liempde pakt Uit' van SPPiLL. (Foto: SPPiLL).