Afbeelding
Foto: Collectie Heemkunde Boxtel

'Wij waren kind in de oorlog' in podium boxtel

Boxtelaren vertellen over oorlogstijd

De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels bijna een mensenleven achter ons. Toch blijft de belangstelling over de gebeurtenissen groot. Ouderen en zeker ook jongeren vragen naar verhalen. Reden voor documentairemakers Hans van Liemt en Guus Bekooy een film te maken waarin Boxtelaren vertellen over de gebeurtenissen in de oorlogstijd.

Boxtelaren Van Liemt en Bekooy maakten in 2014 al de documentaire 'Het verhaal achter het Verzetsmonument in de Kampina'. De grote belangstelling motiveerde het tweetal een vervolg te maken met mensen die zelf de Tweede Wereld-

De Rots

DONDERDAG 5 OKTOBER

Funny Country Dancers        19.00

Taij chi        19.30

VRIJDAG 6 OKTOBER

Biljarten        13.00

MAANDAG 9 OKTOBER

Yoga SUB        09.00

Knutselen AVO        09.30

Repair Café        12.00

Biljarten        13.00

Schilderclub Oircol        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Dansstichting Sparkle        18.00

Tai chi        19.30

Zenmeditatie        19.30

DINSDAG 10 OKTOBER

Gym voor ouderen AVO        09.30

Biljarten        13.00

KVO kienen        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Uitreiking Duurzaamheidsprijs        20.00

WOENSDAG 11 OKTOBER

Knutselen AVO        09.30

Biljarten        13.00

Naailes SUB        13.00

Fotoclub        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Countrydansen        18.30

Bridgeclub De Rots        19.30

DONDERDAG 12 OKTOBER

Knutselen AVO        09.30

Biljarten        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Quilten        13.30

Funny Country Dancers        19.00

Tai chi        19.30

oorlog in Boxtel hebben meegemaakt. Tijdens de voorbereidingen bleek dat veel mensen niet meer in staat of bereid waren over hun ervaring te vertellen. Dankzij Boxtelaar Ad van Meurs die verschillende leeftijdsgenoten van toen kende, kon de documentaire toch gemaakt worden. De gesprekken leidden tot het project 'Wij waren kind in de oorlog', een film vol Boxtelse herinneringen.

In 2016 werden tijdelijke studio's ingericht in kasteel Stapelen en de voormalige kapel van het Sint-Ursulacomplex. Zo'n twintig Boxtelaren werden voor de camera geïnterviewd. Uit tientallen uren materiaal zijn uiteindelijk de meest veelzeggende fragmenten geselecteerd, samen goed voor ruim twee uur film. Het resultaat is een documentaire met acht thematische hoofdstukken waarin uitgebreid wordt teruggeblikt op Boxtel in oorlogstijd. De film wordt op 19 oktober in Podium Boxtel vertoond. De documentairemakers geven toelichtingen. Ook wordt stilgestaan bij geïnterviewden die


HaFa-leerlingen laten zich horen op Klaverconcert

De leerling-muzikanten van Boxtel's Harmonie, Gildenbondsharmonie, Fanfare Concordia Liempde en Fanfare St. Arnoldus geven zondag het jaarlijkse Klaverconcert. De aspirant-musici van de gezamenlijke harmonie- en fanfareverenigingen in gemeente Boxtel presenteren zich vanaf 15.00 uur in Gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel.

In totaal zullen zo'n zestig muzikanten optreden. Zij repeteren vanaf 09.30 uur de muziekstukken in. Het gezamenlijke gelegenheidsorkest staat onder leiding van dirigente Jooske van Andel, studerend aan het Conservatorium in Groningen. De zaaldeuren in De Orion zijn vanaf 14.30 uur geopend. Toegang is gratis.


Collecte Nierstichting

De collecte van de Nierstichting heeft in Boxtel 5514,76 euro en in Liempde 1.611,06 euro opgebracht. De Nierstichting dankt mensen voor hun bijdrage en de collectanten die belangeloos met de collectebus langs de huizen zijn gegaan.

Kaatje van Asten

Vandaag Kookt/Toont vormt het decor voor de eerste expositie van Kaatje van Asten in haar eigen woonplaats. In het cultureel restaurant aan het Stationsplein zijn schilderijen te bewonderen die de kunstenares de afgelopen vijf jaar heeft vervaardigd. De expositie is vrijdag 6 oktober (19.00 tot 21.00 uur), zaterdag 7 oktober (18.00 tot 21.00 uur) en zondag 8 oktober (15.00 tot 18.00 uur) te bezichtigen.

zijn overleden. Bekooy en Van Liemt benadrukken dat het voorlopig de laatste vertoning van de film is en hopen dat veel Boxtelaren naar de voorstelling zullen komen. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.podiumboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Een van de Boxtelse herinnering aan de Tweede Oorlog: dinsdag 24 oktober 1944 om 08.00 uur lieten de Duitsers met een enorme explosie de Zwaanse Brug ontploffen. Er ontstond een enorme ravage. (Foto: Beeldbank Boxtel).


Cursusisten leren over ramen van
Sint-Petrusbasiliek

Deelnemers aan de cursus Petrus-o-logie van Heemkunde Boxtel leerden maandagavond van alles over de vensters van de Sint-Petrusbasiliek. Onder leiding van Robert Zwanenberg werden de 51 glas-in-loodramen van de Boxtelse basiliek bestudeerd.

De gebruikte technieken, vormgeving en kunststromingen kwamen uitgebreid aan bod. Een raam over paus Pius X riep bij diverse cursisten jeugdherinneringen op aan de paus die in 1954 heilig is verklaard. Ook bleek dat een van de afgebeelde personen in de ramen van de kooromgang lijkt op de Roermondse architect Pierre Cuypers. Ook de overdracht van de Petrus aan de protestanten en latere teruggave aan de katholieken kwam ook terug in de verhalen achter de vensters, zo leerden de deelnemers. De Heemkunde Boxtel is blij met de grote belangstelling voor de eerste cursusavond in De Schakel bij de protestantse kerk. De eerste serie van vijf cursusavonden is inmiddels al vol, er wordt gedacht aan een vervolg.


Nieuwe secretaris
voor Bloedstichting

Ingebjorg van Liempt- van Eekelen is vorige week benoemd tot secretaris van de Heilig Bloedstichting. Zij volgt de in oktober 2015 overleden Toon Slaats op.

Christ van Eekelen, vader van Ingebjorg, nam de afgelopen twee jaar het secretariaat waar van de stichting die jaarlijks de Heilig Bloedprocessie door de Boxtelse straten organiseert. Bovendien is bestuurslid Hans van Liempt van de Heilig Bloedstichting de schoonvader van Ingeborg. De nieuwe secretaris is 41 jaar oud, woont in Boxtel en werkt bij waterschap De Dommel. Ze geeft al jaren haar medewerking aan de ommegang op Drievuldigheidszondag. Ook het runnen van een secretariaat is haar niet vreemd; ze is al meerdere jaren secretaris van het Platform voor mensen met een beperking Boxtel.