Pierre van Amelsvoort aan het werk met zijn kleimodel voor het bronzen carnavalsmonumentje. (Foto: Henk van Weert).
Pierre van Amelsvoort aan het werk met zijn kleimodel voor het bronzen carnavalsmonumentje. (Foto: Henk van Weert). Foto:

FINANCIËLE ACTIE MET KUNSTCERTIFICATEN

Jubilerend Eendengat krijgt zijn 'standbildje'

Als winnaar van een ontwerpwedstrijd heeft beeldhouwer Pierre van Amelsvoort de voorbije maanden hard gewerkt aan een kunstwerk ter ere van het elfde lustrum van het Boxtelse carnavalsrijk Eendengat. Het kleimodel is inmiddels in brons gegoten. Zaterdag 9 december wordt het onthuld op de oever van de Dommel, nabij de Zwaanse Brug. Maar de financiële middelen zijn nog niet helemaal toereikend. Daarom worden kunstcertificaten uitgegeven...

Bijna vier jaar geleden, kort na zijn aantreden als prins Donald IV van Eendengat, nodigde Frank van Heesch de drie oud-prinsen die deze naam droegen uit op de koffie. Het leverde een stortvloed aan creatieve ideeën op. Eén daarvan kreeg al direct vorm: een gedichtenwedstrijd onder de Boxtelse schooljeugd. Een ander voorstel, het oprichten van een standbildje bij de viering van 55 jaar openbaar carnaval in Boxtel, had meer voeten in aarde.

Het initiatief van de 'Dynastie der Donaldijnen' om een kunstwerk te laten maken, sloeg aan en werd breed omarmd. Zowel de SOCiëteit van d'Aauw Waggel, de vereen(d)iging van oud-prinsen en hun adjudanten, als de Stichting Openbaar Carnaval (SOC), verklaarden zich bereid het idee nader uit te werken. Sindsdien is een commissie onder leiding van Van Heesch druk doende met de voorbereidingen. De gemeente Boxtel gaf al een omgevingsvergunning af en schonk een wit marmeren sokkel, een overblijfsel van het altaar uit de vroegere Maria Reginakerk.

ELF KEER ELF EURO

Inzamelingen onder het carnavalspubliek bleven niet zonder resultaat. Een groot aantal Waggelaars droeg ruimhartig bij aan de totstandkoming, onder hen uiteraard ook veel leden van de SOCiëteit van d'Aauw Waggel.

Hoewel kunstenaar Van Amelsvoort alleen de materiaalkosten in rekening brengt, is het benodigde bedrag nog niet helemaal bij elkaar gespaard, meldt Van Heesch. De initiatiefnemers komen volgens hem een bedrag tekort van circa 1.210 euro. ,,Vandaar dat is besloten tot uitgifte van kunstcertificaten ter waarde van 121 euro. Die gaan we de komende weken aan de man brengen." 1210 en 121, zijn dat geen raar getallen, zullen lezers zich afvragen. Van Heesch grinnikt: ,,Voor carnavalsbegrippen niet. Elf keer elf!"

Zaterdag 11 november loopt het leutseizoen van stapel in hofpaleis Denziz met de installatieplechtigheid van Prins Carnaval en vooraf het Kwekdeuntjesfist waar het nieuwe carnavalslied wordt gekozen, vertelt SOC-voorzitter Jan de Koning. ,,Het is dan op de kop af 55 jaar geleden dat tijdens een gezamenlijke feestavond de toenmalige carnavalsclubs instemden met het voorstel van evenementenstichting Boxtel Vooruit om een Prins Carnaval te benoemen. Met als resultaat dat mijn schoonvader, Jan Swinkels begin februari 1963 op de trappen van het gemeentehuis werd voorgesteld als prins Jan d'n Urste."

ONTHULLING

De elfde van de elfde gaat ook een jubileumtentoonstelling van start die wordt ingericht in een leegstaand winkelpand aan de Rechterstraat. Toch is die datum niet het moment waarop Eendengat het elfde lustrum viert. ,,We hebben bewust voor een ander tijdstip gekozen om bestaande festiviteiten niet te doorkruisen. Daarbij zijn we uitgekomen op zaterdag 9 december", aldus De Koning.

Die dag start met de onthulling van het kunstwerk nabij de Zwaanse Brug tijdens een officiële feestvergadering van oud-prinsen en andere genodigden. 's Avonds is er in hofpaleis Denziz een feestavond voor carnavalsclubs, muziekkapellen en andere geïnteresseerden.

Bedrijven en particulieren kunnen met de aankoop van een op naam gesteld en genummerd kunstcertificaat de plaatsing van een carnavalsmonumentje in Eendengat steunen. Zij kunnen het bedrag van 121 euro overmaken op bankrekeningnummer NL32 RABO 0108 8609 30 ten name van De Waggelaars onder vermelding van 'kunstcertificaat'.

FOTO ONDER: Pierre van Amelsvoort aan het werk met zijn kleimodel voor het bronzen carnavalsmonumentje. (Foto: Henk van Weert).


'LICHT UIT, SPOT AAN!' IN AULA JRL

Boxtel's Harmonie start kaartverkoop filmconcert

De luisteraars tijdens het pontonconcert voorafgaand aan het Dommeltheater kregen anderhalve week geleden de primeur. De titel voor de volgende muziekproductie van Boxtel's Harmonie luidt 'Licht uit, spot aan!'. De kaartverkoop voor het filmconcert op zaterdagavond 25 november is gestart.

Door samen op te treden met een combo bestaande uit enkele leden van de Reservoir Dog Band haalt het harmonieorkest alles uit de kast voor spetterende uitvoeringen van filmmuziek van de populaire regisseur Quentin Tarantino. De Boxtelse zangeres en actrice Nienke van Horen, die eerder dit jaar aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten afstudeerde, is een van de vocale solisten tijdens 'Licht uit, spot aan!'.

Toegangskaarten voor het filmconcert in de aula van het Jacob-Roelandslyceum kosten 12,50 euro en zijn te reserveren via kaartverkoop@boxtelsharmonie.nl of telefonisch via (0411) 68 53 31.

Entreebewijzen zijn ook verkrijgbaar telefoonwinkel Ring & Go aan de Rechterstraat.

Afbeelding