Afbeelding
Foto: Pål Jansen

GENERATIETUIN EN KINDERBOERDERIJ SLAAN HANDEN INEEN

'We moeten de tuin kunnen overdragen'

PÅL JANSEN

De generatietuin in de wijk Oost valt sinds gisteren onder de Kinderboerderij Boxtel. Voorzitter Emile Lockefeer van de Kinderboerderij en wethouder Marusjka Lestrade van de gemeente Boxtel zetten gisteren hun handtekeningen onder de overeenkomst. De generatietuin heeft vrijwilligers nodig en met de samenwerking hopen de betrokken partijen dat dit eenvoudiger wordt.

Piet Jansen zorgt er als vrijwilliger voor dat de tuin onderhouden blijft en als coördinator dat er mensen meehelpen in de tuin. Alleen vooral dat laatste blijkt lastig. ,,Er zijn meer mensen nodig", vertelt hij. ,,Ik moet vaak rondbellen en hopen dat er iemand wat werk kan overnemen. Het was ook onduidelijk wie ik waar op moest aanspreken." Jansen verricht samen met zijn vrouw Lia inmiddels drie jaar hand-en-spandiensten voor de generatietuin. ,,We kunnen het nu goed aan hoor. Maar als wij straks te oud worden, moeten er ook weer mensen klaarstaan die de taken over kunnen nemen."

BEELDKWALITEIT

Daarom tekenden voorzitter Lockefeer en wethouder Lestrade gisteren de overeenkomst. Waar de organisatorische taken en het fysieke werk in de tuin vaak neerkwamen op Lia en Piet Jansen, is nu afgesproken met de gemeente Boxtel dat de verantwoordelijkheid ligt bij stichting Kinderboerderij Boxtel: die is nu het eerste aanspreekpunt, zorgt voor een onderhoudsplan, voert de regie over het onderhoud en houdt de kwaliteit van de tuin op peil. Lockefeer: ,,Het is geweldig wat Piet en Lia hebben gedaan. Ondanks alles hebben ze ervoor gezorgd dat de tuin beeldkwaliteit A heeft." De gemeente Boxtel deelt openbaar groen in op onderhoudsniveau. A is het hoogste niveau.

BURGERINITIATIEF

De generatietuin is ontstaan vanuit een burgerinitiatief, waarbij allerlei partijen bij betrokken waren. Zoals gemeente Boxtel, Helicon, Wijkorgaan Boxtel-Oost, ContourdeTwern, Cello en de Kinderboerderij. Alleen wie moet je waarvoor hebben als het gaat om beheer en onderhoud? De overeenkomst is dan ook bedoeld om ervoor te zorgen dat er voor de generatietuin een duidelijke structuur komt zodat Jansen makkelijker gaten kan opvangen in het beheer en onderhoud van de tuin. ,,In de overeenkomst is het nu


Boxtel herdenkt bevrijding bij verzetsmonument

Boxtel staat zondag 15 oktober om 13.30 uur bij de bevrijding van de nazi's in 1944. Bij het verzetsmonument aan het Verzetslaantje, in de buurtschap Roond, worden namens het gemeentebestuur bloemen gelegd als eerbetoon aan de mensen van de Boxtelse ondergrondse. Zij hielden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven ruim honderd vliegeniers en airbornes verborgen in de bossen van de Kampina.

De plechtigheid bij het in 2003 onthulde monument wordt georganiseerd door Boxtel Vooruit en bestaat onder meer uit kransleggingen. Thema is dit jaar 'De kracht van het persoonlijke verhaal'. Leden van Scouting Boxtel vormen een erewacht terwijl een koperensemble van de Gildenbondsharmonie enkele stemmige koralen ten gehore brengt. Het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris, dat het verzetsmonument in 2003 heeft geadopteerd en sindsdien onderhoudt, brengt een vendelgroet. Na afloop wordt koffie en thee geschonken door het gilde.

DUBBELE BEVRIJDING

Boxtel werd op dinsdag 24 en woensdag 25 oktober 1944 verlost van de Duitse bezetter. Er was sprake van een dubbele bevrijding. Vanuit de Kampina trokken dinsdagavond de ruim honderd voornamelijk Amerikaanse Airbornes het centrum van Boxtel binnen. Een dag later rukte 's middags vanuit Schijndel het officiële Britse bevrijdingsleger op.

helder wie voor welke onderdelen verantwoordelijk is", vertelt voorzitter Lockefeer van de kinderboerderij.

Zo staat helder aangegeven in de overeenkomst wat de groenbeheerders van de gemeente moeten doen en welke taken de Kinderboerderij op zich neemt.

RUSTIG HOEKJE

Hans Mols, als wijkmakelaar van de gemeente Boxtel nauw betrokken bij de totstandkoming van de overeenkomst: ,,Het is echter niet zo dat de inzet van mensen bij de generatietuin ten koste gaat van de kinderboerderij, dat hebben we zo afgesproken." Jansen vult aan: ,,Maar sommige mensen die bijvoorbeeld als dagbesteding bij de Kinderboerderij werken, willen soms liever in een wat rustiger hoekje bezig zijn. Mensen met autisme bijvoorbeeld. Dat gaat dan beter in de generatietuin."

VERGRIJZING

Maar de generatietuin draait net als de Kinderboerderij niet alleen op mensen die er hun dagbesteding invullen. Ouderen, jongeren, hobbyisten. Het is met name de bedoeling dat mensen uit de buurt de handen uit de mouwen gaan steken in de tuin, zo beoogt ook initiatiefneemster en gerontoloog Diny Stolvoort. ,,De samenleving vergrijst en tegelijkertijd blijven ouderen steeds langer thuis wonen, waar ze vroeger naar een verzorgingstehuis gingen", aldus Stolvoort. ,,Dit moet in de wijk worden opgelost. De generatietuin is een manier om mensen daar bewust van te maken."

WROETEN

Echter, het aansluiten van buurtbewoners bij de generatietuin is nog niet echt gelukt. Met de 'handen wroeten in de aarde' blijkt nog niet echt aan te slaan, maar de hoop is dat de overeenkomst een nieuwe impuls geeft aan de zoektocht naar mensen. Coördinator Jansen schat in dat hij in de generatietuin op structurele basis iemand zoekt die zich twee dagen in de week kan inzetten voor de tuin. ,,Of in ieder geval mensen die voor twee dagen werk verrichten. Maar het is lastig aan te geven hoeveel uren werk het precies. Er moet bijvoorbeeld ook snoeiwerk verricht worden, maar dat is maar op drie of vier momenten in het jaar."

Kortom; er zijn tal van manieren waarvoor mensen zich kunnen inzetten voor de tuin. Wie geïnteresseerd is in de generatietuin, kan zich melden bij Piet en Lia Jansen via e-mailadres generatietuinboxtel@gmail.com.

FOTO BOVEN: Emile Lockefeer (links) en Marusjka Lestrade ondertekenen de overeenkomst. Initatiefneemster Diny Stolvoort van de generatietuin en vrijwilliger/coördinator Piet Jansen lieten weten zeer blij te zijn met de samenwerking. (Foto: Pål Jansen).