Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Reeks over reilen en zeilen van Liempdse winkeliers

'Inkopen nemen soms úren in beslag'

PÅL JANSEN

Het lijkt allemaal kommer en kwel in kleine kernen als het gaat om de dagelijkse boodschappen; winkeliers vertrekken en het aanbod verdwijnt. Maar in Liempde is er toch iets anders aan de hand dan het gebruikelijke beeld doet geloven. De laatste twintig jaar bleef het winkelaanbod nagenoeg hetzelfde, ondanks de crisis, de opkomst van online winkelen en expansie van supermarkten. Worden er inderdaad nog volop boodschappen gedaan in Liempde en waarom lukt daar wel wat in andere kleine dorpen niet lijkt te lukken? Brabants Centrum maakt de komende weken een rondje door Liempde om dit geheim te ontrafelen.

Begin 2016 maakte provincie Noord-Brabant nog de balans op: ruim 2.500 verkooppunten staan leeg, waarvan 29 procent in buurtwinkelcentra en kernverzorgende winkelcentra. Media berichten doorgaans over leegstand in de dorpscentra. Maar juist in Liempde lijkt het goed te gaan. Vandaag het eerste artikel in een reeks: de vaste klant.

HELFT VERGETEN

,,Ach, daar staat al een vriendin van mij in de winkel. Gini Prinsen. Dat is puur toeval, hoor", zegt de Liempdse Doris van de Wiel. Ze loopt de slagerij van Willy Beerens binnen. ,,Gini", vervolgt Doris. ,,Hoe is het? Bende al bij de groenteboer geweest?" Gini antwoordt: ,,Daar hoef ik vandaag niet te zijn. Hedde gij trouwens al kaartjes gekocht voor vanavond?" (Hofkapel De Kromploegers vierde het 50-jarige jubileum, red.).

Doris maakt regelmatig een vaste boodschappenrondje door Liempde: meestal van de slager via de bakker naar de groenteboer te eindigen bij de bloemist. ,,Soms ben ik snel klaar, maar het komt ook voor dat ik uren ben weggeweest. Je bent meteen op de hoogte van wat er gebeurt in het dorp." Gini, lachend: ,,Ik kom wel eens thuis van het boodschappen doen en ontdek dan dat ik de helft vergeten ben...."

Tijdens het, zoals Doris noemt, 'sociale gebeuren', verzamelen veel klanten zich in de buurt van de winkels. ,,In en om de supermarkt bijvoorbeeld staan altijd heel veel mensen. Het Liemts nieuws vang je dáár op", zegt Doris. ,,Een koffiehoekje kan op die plek best wel een succes worden. Dat is typisch: waarom pakken we niet allemaal een terrasje in Liempde? Dat gebeurt minder vaak, maar iedereen staat wél te kletsen in de winkels."

De vaste klanten gaan veelal prat op de producten die de winkeltjes leveren. En schromen niet om daar voor uit te komen. Gini: ,,We hebben echt kwaliteit in Liemt." Doris en Gini verwijzen naar de gehaktballen van de slager, onlangs genomineerd voor een vakprijs. Gini: ,,Daar moet je iets over schrijven, dat is leuk."

Even later bij bakkerij Van Eijndhoven aangekomen, prijst Gerda van Boeckel op haar beurt de kwaliteit. ,,Als ik terugkom van vakantie, dan heb ik die lekkere broodjes hier wel gemist." En hetzelfde gebeurt in groentewinkel De Pompoen. ,,Dit is de beste winkel!", roept klant Ad van Gerven. Eigenaar Nelly van de Veerdonk reageert lachend. ,,Da's mennen bruur. Of hij korting krijgt? Ja, tot de deur, haha. Nee hoor, we helpen elkaar, hij komt hier ook af en toe schilderen."

Naast dat Ad en Nelly een goede band hebben, kent ook Doris de ondernemers intussen goed. ,,Inmiddels ben ik hier helemaal ingeburgerd. Oorspronkelijk kom ik uit Nistelrode maar dat is lang geleden. Ik woon hier al tientallen jaren", zegt ze. ,,Ik ben met de winkeliers opgegroeid."

DOOR EN DOOR

Velen kennen elkaar door en door; klanten bespreken niet alleen van alles met elkaar, maar óók met de ondernemers: onderwerpen als kleinkinderen, verhuizingen en overledenen komen voorbij. Inmiddels aangekomen bij bloemisterij 't Erfke, zegt Doris: ,,Tegen bloemist Jan van de Koevering, zeg ik gewoon voor wie ik bloemen wil. Hij weet dan precies wat hij moet pakken." Jan vult lachend aan:,,Er kwam hier een man binnen, ik noem geen namen, die zei: 'Jij weet wel wat ons vrouw mooi vindt.'"

Eenmaal afscheid genomen van de bloemist, komt Doris opnieuw Gerda tegen, na haar al gezien te hebben bij de slager en even later de bakker. Ze moeten het toch nog even over dat feest van De Kromploegers hebben. Doris: ,,Zo gaat dat nou, het rondje Liempde."

FOTO BOVEN: Kwaliteit telt zeker voor klanten die een boodschappenronde door Liempde maken, maar het 'sociale gebeuren' is minstens zo belangrijk. (Foto: Gerard Schalkx).