provincie: 'opsplitsen meest duurzaam'

Esch naar stembus over de toekomst van Haaren

CARRY DIRKX

Esschenaren mogen woensdag 4 oktober naar de stembus. Ze kunnen dan laten weten hoe ze de toekomst van de gemeente Haaren zien: opsplitsen, (voorlopig) zelfstandig blijven of hebben ze geen voorkeur? Hoogstwaarschijnlijk is deze burgerpeiling een beslissend moment in het al jarenlange traject rond de toekomst van de gemeente. Gedeputeerde Staten van de provincie Brabant sprak zich dinsdag al uit: ze vinden opsplitsing 'de meest duurzame oplossing'. Ze doen die uitspraak op basis van het bestuurskrachtonderzoek dat deze week gepresenteerd werd.

Los van het onderzoek was al duidelijk dat Gedeputeerde Staten aansturen op snelle opsplitsing van de gemeente Haaren. De gemeenteraad van Haaren nam overigens zelf in 2016 ook een besluit tot 'toekomstige opsplitsing', maar verbond daar voorwaarden aan en geen termijn.

Daarop mengde de provincie zich in het proces, waarvan onder andere de bestuurskrachtmeting een gevolg van is. In het rapport staat namelijk: 'De resultaten van het onderzoek helpen Gedeputeerde Staten om te bepalen in hoeverre het reƫel is dat de gemeente Haaren in dit stadium opnieuw een eigen afweging wil maken over haar bestuurlijke toekomst.' Voor de provincie is de koers nu nog een keer duidelijk gemaakt: 'Wij zien de opsplitsing van de gemeente Haaren als de meest duurzame oplossing.'

De vier dorpen Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel zouden bij opsplitsing hoogstwaarschijnlijk aansluiten bij de buurgemeente die bij elk dorp het meest 'natuurlijk' past, respectievelijk Boxtel, Oisterwijk, Vught en Tilburg. Zo ver is het nog niet: want op 4 oktober mogen de inwoners zelf laten horen hoe zij de toekomst zien. Voor de gemeenteraad van Haaren is dat een belangrijk moment. Zij heeft altijd gezegd eerst de burgers te willen horen, voordat er beslissingen worden genomen. Ook GS noemt de aankomende burgerpeiling op 4 oktober 'van groot belang'. Die wordt dan ook afgewacht, voordat ook GS zich opnieuw gaat beraden over de te nemen vervolgstappen.

UITSLAGENAVOND

Het stembureau in Esch is in dorpshuis De Es en is geopend van 07.30 tot 21.00 uur. Aansluitend is er, vanaf 21.00 uur, een uitslagenavond in het gemeentehuis in Haaren. De voorlopige uitslag wordt tijdens die avond bekend gemaakt. De definitieve uitslag volgt op vrijdag 6 oktober om half twee.

De uitslag van de burgerpeiling is ongeacht de opkomst geldig. De gemeenteraad van Haaren gaat binnen drie maanden na de burgerpeiling verdere besluiten nemen over de toekomst van de gemeente.

Pagina 19: 'Provincie: opsplitsing Haaren lijkt noodzaak'.