Kámerkoor Ratatouille presenteerde zich als kéuken-koor. De zangers verplaatsten zich in een drijvende soepkom. (Foto: Peter de Koning).
Kámerkoor Ratatouille presenteerde zich als kéuken-koor. De zangers verplaatsten zich in een drijvende soepkom. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Dommeltheater brengt kleur, muziek én gezelligheid in centrum Boxtel

Toeschouwers komen oren en ogen tekort

CARRY DIRKX

Hoe bijzonder is het om op zondagmiddag bootjes te kijken in hartje Boxtel? Heel bijzonder! Zeker als op die vaartuigjes theater, kunst of muziek wordt gemaakt en de zon uitbundig schijnt. De derde editie van het Dommeltheater was om te smullen, met vijftien vaartuigen vol kleur en creativiteit.

Samen met mijn 9-jarige dochter zoek ik rond kwart voor drie een goed plekje voor de theatrale vlootschouw. Het wordt de Raapakkerbrug, waar het gezellig toeven is maar niet rijen dik staat, zoals op en rond de Zwaanse Brug. Naast ons staat Jaap Jansen uit Boxtel. Hij heeft er zin in. ,,Ik was bij de eerste editie in 2013; die vond ik fantastisch. Een optocht over het water: heel speciaal."

HOEDJE VAN PAPIER

Jansen is benieuwd of het 'papieren bootje' blijft drijven. Hij doelt op de creatie van Kunstlicht99; de kunstenaarsvereniging heeft een vaartuig gemaakt van uitvergrote pagina's uit Brabants Centrum. Intussen worden op de brug papieren hoedjes en A4-tjes uitgedeeld waar mensen bootjes van mogen vouwen. Iedereen gaat fanatiek aan de slag; dochter en ik worden geholpen door een vriendelijke man naast ons. Vervolgens worden de gevouwen bootjes in het water gelaten.

We hebben het nu al naar onze zin. Maar dan komen de 'echte' boten. Te beginnen met vier dobberende felgekleurde ronde bootjes. Elk heeft een vlag met tekst, die samen de zin 'Niets is wat het lijkt' vormen. Het is het thema van het Dommeltheater. Dorpsomroeper Corné den Ouden vaart er vlak achter en heet alle 'boeren, burgers en Boxtelaren' welkom. ,,Laat u verrassen en voor de gek houden", voegt hij daaraan toe.

Drijvende band

Wat volgt is een afwisselend schouwspel, waarvoor we ogen en oren tekort komen. Soms is een boot al voorbij, voordat we precies weten waar we naar kijken. Zoals bij een van de eerste vaartuigen, van de taalspeelgroep van Brede Scholen Boxtel. Pas van dichtbij zien we dat er gedichten op hun 'zeilen' staan. Gelukkig laten ze boekjes op de brug achter, met daarin de gedichten die de kinderen zelf maakten.

Een andere fraaie creatie komt eveneens uit het onderwijs: die van basisschool De Spelelier. De opvarenden zetten een sprookjesachtige sfeer neer, met alles in het blauw, inclusief zacht-wapperende gewaden en geschminkte gezichten. Bijzonder kleurrijk is de Mondriaan-boot. Maar eigenlijk is alles de moeite van het benoemen waard, omdat aan alle scheepjes zichtbaar veel aandacht is besteed.

Van de meevarende gezelschappen spat het plezier af, zoals van de FanVare uit Esch, die we al van veraf horen aankomen. Ook de leden van 'keuken'-koor Ratatouille hebben het naar hun zin, zingend in hun drijvende soepkom, met op hun hoofd een hoed vol groente.

Lopen op water

Mooi om te zien is de verwondering bij dochter en andere kinderen. ,,Er loopt iemand op het water", roept een jongetje als de boot van de Schijndragers voorbij komt. Inderdaad: Fons van Asten loopt als het ware op de Dommel en trekt een boot vooruit. Even later ziet het ventje een drijvende popband. ,,Dan moet je niet bang zijn dat je gitaar valt!", wijst hij naar de muzikanten van Big Tiny Lake die in aantocht zijn. Ze zingen toepasselijk 'Row, row, row your boat...' en bukken net op tijd om onder de brug door te kunnen. Daar spelen ze gewoon door, waarna twee kinderen plat op de brug gaan liggen om tussen de kieren naar beneden te kijken.

De volwassenen genieten overigens net zo intens. De papieren boot van Kunstlicht99 blijkt uitstekend te drijven, tot genoegen van onze 'buurman' Jansen. ,,Het was hartstikke leuk", zegt hij, als de dorpsomroeper in zijn bootje de vlootshow na vijftien deelnemers afsluit. ,,Een goede besteding van de zondagmiddag."

Na afloop van het Dommeltheater bleef het nog lang gezellig in het zonovergoten Boxtel. Op de Zwaanse Brug hielden de Swanee Bridge Jazz Band en De Volle Bloas de stemming er muzikaal in. Tijdens de afterparty, op de Dommeloever aan de Deken De Wijsstraat, kwamen deelnemers en vrijwilligers bijeen om even na te praten met muziek van de Stripe Big Band en Big Tiny Lake.