Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Boxtelse kunstenaars houden open huis TIJDENS 'RODE DRAAD'

Glazen bloemen trekken veel bekijks

Niet alle deelnemers aan de open atelierroute De Rode Draad waren afgelopen weekeinde even enthousiast over de publieke belangstelling. Maar Marcel Joosten hoorde je niet klagen. Hij had zondag voortdurend aanloop. Sinds twee maanden maakt hij bloemen van glas. Zijn 'grondstoffen' verzamelt hij voornamelijk in kringloopwinkels.

,,Ik had nauwelijks tijd om tussen de middag mijn boterham op te eten", grinnikt Joosten. Hij exposeerde samen met Cor van Geffen, die bij het glasthema aansloot met schilderijen waarop glazen voorwerpen waren te zien. Bezoekers mochten ook zelf aan de slag om glazen bloemen te maken. Atelierroute De Rode Draad, een initiatief van kunstenaarsvereniging Kunstlicht99, beleefde zijn vijftiende editie en vormde een onderdeel van kunst- & cultuurweek QQLQ.

FOTO BOVEN: Marcel Joosten (links) geeft uitleg over zijn glazen bloemen. In het midden Cor van Geffen die tijdens De Rode Draad schilderijen met glazen voorwerpen exposeerde. (Foto: Gerard Schalkx).


GEMEENTEBESTUUR PRIJST KRITISCHE EVALUATIE SOCIAAL DOMEIN

'Boxtelse voorsprong is verdwenen'

PÅL JANSEN

Sinds twee jaar geleden diverse taken op gebied van zorg, werk en passend onderwijs door het Rijk op het bordje van de gemeenten zijn gelegd, heeft Boxtel zijn voorsprong op die terrein ten opzichte van andere gemeenten verloren. Dat constateert de Rekenkamercommissie in een evaluatie. De gemeenteraad én het college van B. en W. erkennen de kritiek en werken aan verbetering.

De gemeenteraad besprak dinsdagavond het rapport waarin de Rekenkamercommissie de werkwijze van Loket WegWijs, Sociaal Team en Basisteam Jeugd en Gezin (BJG) evalueert. Boxtel was met deze teams lange tijd vooruitstrevend ten opzichte van andere gemeenten op het gebied van zorg, ondersteuning, de kwaliteit en de prijs daarvan.

Loket WegWijs is een soort informatie- en coördinatiecentrum dat mensen adviseert over ondersteuning. De werknemers verwijzen mensen met hulpvragen naar de juiste instellingen over bijvoorbeeld inkomensondersteuning, sociaal wonen en zorg. Het Sociaal Team is een groep van zorgspecialisten waarin bijvoorbeeld een maatschappelijk werker zit die psychische problemen kan aanpakken, een wijkverpleegkundige, een sociaal werker en experts die op afroep beschikbaar zijn. Gezinnen met vragen en problemen rondom het opgroeien en opvoeden van kinderen en jeugdigen. BJG zoekt dus naar oplossingen voor hulpvragen van gezinnen.

Volgens de rekenkamercommissie is de zorg en maatschappelijke ondersteuning in Boxtel geen kommer en kwel. Zo werd in juni dit jaar een klanttevredenheidsonderzoek gedaan naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarin het gros van de geënquêteerde cliënten onder meer aangaf tevreden te zijn over de kwaliteit van de ondersteuning en zich daardoor beter weet te redden. En de toegang tot zorg en ondersteuning is volgens cliënten over het algemeen goed in Boxtel. Ondanks dat het Sociaal Team niet standaard over een GGZ-deskundige beschikt, waardoor wachttijden ontstaan.

Daarnaast spreekt de commissie ook van verzachtende omstandigheden: de grote werkdruk waaronder deze teams moeten presteren, de toename van cliënten en de krappe bezetting. De gemeente kampt namelijk met een tekort aan ambtenaren.

UITDAGINGEN

De uitdagingen waar deze teams en ook de gemeenteraad voor staan, komen voornamelijk neer op het kunnen presenteren van resultaten en samenwerking tussen Loket WegWijs, Sociaal Team en BJG en alle partijen in Boxtel die met zorg en maatschappelijke ondersteuning te maken hebben, zoals ContourdeTwern, GGD, jongerenwerk, enzovoort. Oftewel, het sociale domein.

Om met die informatievoorziening te beginnen: de gemeenteraad wil al een tijdje graag weten hoe Boxtel het doet in het sociale domein. De resultaten echter van Loket WegWijs, Sociaal Team en BJG worden volgens de rekenkamer niet goed gemeten: in verschillende brokstukken die geen compleet beeld geven.

En dat complete beeld is belangrijk. Loket WegWijs, Sociaal Team en BJG moeten er namelijk voor zorgen dat ondersteuning en zorg dichtbij de burgers gebracht worden en de kwaliteit van zorg verbeterd wordt. En dat terwijl het allemaal goedkoper moet. Maar in hoeverre dat gebeurt, wordt dus niet goed gemeten volgens de rekenkamercommissie. Terwijl de leidinggevenden en het gemeentebestuur wel goed moeten weten wat in de zorg en ondersteuning wel werkt en wat niet zodat zij daar ook goede beslissingen over kunnen nemen.

Oftewel; de resultaten van Loket WegWijs, Sociaal Team en het Basisteam Jeugd en Gezin moeten volgens de rekenkamer zó gemeten worden dat de managers en het gemeentebestuur beter weten welke beslissingen ze moeten nemen.

INTEGRAAL WERKEN

In huishoudens met hulpvragen spelen vaak meerdere problematieken. Als in een gezin bijvoorbeeld een jongere met schuld zit, een overspannen ouder en een kind met een verstandelijke beperking, zitten daar al minimaal drie verschillende soorten zorgverlening op. Het zogeheten 'integraal werken' wordt daarom steeds belangrijker gevonden voor gemeenten. Beter gezegd: gemeenten willen dat er binnen afdelingen en tussen zorginstanties de werkzaamheden goed op elkaar worden afgestemd.

De rekenkamercommissie gaf in zijn rapport aan dat ook hier nog uitdagingen liggen voor Boxtel. Voor een gedeelte heeft dat met een cultuuromslag te maken, zo gaf ook burgemeester Mark Buijs aan tijdens de raadsvergadering. ,,De structuur die wij in het verleden hadden, sloot niet goed aan bij het integraal werken. Iedereen was verantwoordelijk voor zijn eigen hokje."

Bovendien wordt momenteel met drie verschillende informatiesystemen gewerkt. Een oplossing daarvoor, zo benadrukte burgemeester Buijs, is dat er één informatieplatform komt waar alle partijen in het sociale domein toegang tot hebben. Zodat bijvoorbeeld ook de huisarts inzicht heeft in wat de psychiater van een cliënt weet. ,,We zijn ook bezig met een digitaal systeem, dat gaat gebeuren", beloofde Buijs aan de raad.

Daarnaast wordt nagedacht bijvoorbeeld Loket WegWijs voor een gedeelte naar de gemeente te halen zodat er eenvoudiger samengewerkt kan worden. ,,We zijn aan het kijken of we dingen hier naartoe kunnen halen", zei Buijs. ,,Op één locatie kunnen we beter integraal werken, maar die mogelijkheid wordt nog onderzocht."

GEPREZEN

Het rapport van de Rekenkamercommissie werd geprezen door zowel de raad als het college. De raad wilde van burgemeester Buijs een toezegging over een stappenplan dat genomen moet worden om de aangehaalde problematiek op te lossen. Een concreet plan van aanpak voor alle negen conclusies en zes aanbevelingen die de commissie heeft gedaan, behalve dan het informatieplatform voor alle zorgpartijen, kon de burgemeester nog niet geven. Hij zei toe dát er stappen genomen gaan worden, wanneer is nog onbekend. Wordt ongetwijfeld vervolgd.


Tafelkeuring voor vogels

Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal houdt zondag 1 oktober de jaarlijkse tafelkeuring. Als voorbereiding op het tentoonstellingsseizoen kunnen leden, vogelliefhebbers en andere belangstellenden hun gekweekte vogels laten beoordelen door keurmeesters. Die geven ook tips en informatie. De keuring in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat duurt van 09.30 tot 12.30 uur.