Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

APPELPROEVERIJ OP ZONDAG 1 OKTOBER IS EERSTE ACTIVITEIT

Duurzaamheidsweek: Boxtel pakt uit

Waar de Duurzame Week Boxtel vorig jaar het motto 'omdat Boxtel vooruit moet' droeg, is dit na vaststelling van de uitgebreide duurzaamheidsagenda veranderd in 'omdat Boxtel vooruit wil'. Van een Groene Innovatieroute tot gastlessen op basisscholen en van de uitreiking van de Duurzaamheidsprijs tot energievoorlichting aan inwoners: de derde Duurzame Week Boxtel staat bol van de activiteiten en gaat op 1 oktober van start met een appelproeverij in de vernieuwde boomgaard Indenhof.

Lokale Agenda 21, Kunstlicht99, Transitie Boxtel, Fietsersbond afdeling Boxtel, de gemeente Boxtel en woonstichting Sint-Joseph hebben tussen 1 en 15 oktober allerlei activiteiten op de rol gezet die te maken hebben met duurzaamheid. In feite kan er dus beter gesproken worden van Duurzame Weken. De organisatie hoopt met name bovenbouwleerlingen van basisscholen en middelbare schooljeugd aan te spreken. ,,We willen vooral laten zien dat achter het woord 'duurzaamheid' een positieve kans op verandering schuilt. Voorbeelden zijn nieuwe banen en een gezonde en schone omgeving", aldus de organisatie achter Duurzame Week Boxtel.

De jaarlijkse appelproeverij is de eerste in een reeks activiteiten in de gemeente Boxtel. Door de vorst in het voorjaar


Rianne van Esch geïnstalleerd als raadslid Balans

Politicus Rianne van Esch is dinsdagavond officieel geïnstalleerd als lid van de Boxtelse gemeenteraad door burgemeester Mark Buijs. Van Esch neemt de zetel over van de onlangs overleden Willy van Zuijlen.

Met een bos bloemen van burgemeester Buijs, felicitaties van partijleden van Balans, het college en andere raadsleden nam van Esch haar plek in de raadszaal in. De installatie leidde tevens tot een applaus van met name de vrouwelijke raadsleden: voor het eerst heeft Boxtel meer dames dan heren in de gemeenteraad. ,,Ik ben erg benieuwd wat dat Boxtel op gaat leveren", aldus Buijs.

FOTO BOVEN: Rianne van Esch nam dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering de opengevallen plek in de fractie Balans in. (Foto: Peter de Koning).

werden weinig appels geoogst. Desondanks gaat de jaarlijkse proeverij van Lokale Agenda 21 gewoon door. Zondag 1 oktober is het publiek welkom in de Indenhof aan de Mgr. Bekkersstraat. De appelpers is deze keer niet aanwezig; wél kunnen bezoekers tussen 12.00 en 16.00 uur tientallen soorten appels proeven. Bovendien zijn twee pomologen aanwezig die bezoekers informatie verschaffen over de rassen. Ook worden tuinboeken, jams, honing en pompoenen verkocht; een deel van deze opbrengst is bestemd voor de Vincentiusvereniging Boxtel. Een accordeonist zorgt voor de muzikale omlijsting van het evenement.

ACHTER DE SCHERMEN

Het meest omvangrijke evenement vindt een kleine week later plaats, op zaterdag 7 oktober: de Groene Innovatieroute. Bezoekers kunnen op bezoek gaan bij grote en kleine ondernemers op bedrijventerrein Ladonk. Na de officiële opening om 12.00 uur door wethouder Eric van den Broek op het terrein van Autototaal Van de Sande aan de Ladonkseweg kunnen mensen een kijkje nemen bij achttien ondernemingen, onderverdeeld in vier thema's: energie voor je huis, mobiliteit, recycling en consumentenproducten. Een volledig overzicht van de deelnemende bedrijven is elders in deze editie van Brabants Centrum te vinden. Mensen kunnen tot 16.00 uur een kijkje achter de schermen krijgen.

DUURZAAMHEIDSPRIJS

Maandag 9 oktober vindt in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat een Repair Café plaats waar mensen hun defecte apparaten of kapotte kleding kunnen laten repareren. Een dag later, op dinsdag 9 oktober worden diverse gastlessen gegeven over energie en natuurbeleving plaats op basisscholen in Boxtel. Diezelfde dag, vanaf 20.00 uur, houdt Lokale Agenda 21 in De Rots een duurzaamheidsavond.

Inwoners motiveren tijdens de bijeenkomst waarom zij in aanmerking komen voor de Duurzaamheidsprijs 2017, terwijl afgevaardigden van de stichting Dommelbimd, de winnaar van twee jaar geleden, laten zien waaraan zij de geldprijs hebben besteed. Een jury maakt vervolgens de drie projecten bekend die respectievelijk 500, 300 en 200 euro krijgen. Ook bezoekers krijgen een stem; zij mogen de publieksprijs toekennen.

ECOMEDIAIRS

Mensen die graag tips op het gebied van energie willen krijgen, kunnen op woensdag 11 oktober terecht bij de kiosk in het Liempdse Concordiapark of een dag later in een speciale tent op het Newtonplein in de wijk In Goede Aarde. Beide dagen zijn van 16.00 tot 20.00 uur energieadviseurs aanwezig. Zij zijn door de stichting Urgenda in Amsterdam opgeleid tot 'Ecomediairs' en kunnen onder meer een totaaladvies opstellen om woningen energieneutraal te maken. Daarnaast kunnen ze bezoekers voorzien van tips op het gebied van ledverlichting, zonnepanelen en/of een warmtepomp.

VOEDSELBOS

Duurzame Week Boxtel wordt op zaterdag 14 oktober afgesloten met twee activiteiten. Tussen 11.00 en 15.00 uur wordt gewerkt op het terrein van De Kleine Aarde in het voedselbos dat op initiatief van Kleine Aarde Netwerk (KAN) is gerealiseerd op de plek van de voormalige schapenweide.

Tevens is het die dag buurtplantdag waarbij de omgeving van de straat Zonneglans en flat 7 op Hoogheem worden voorzien van eetbare planten.

FOTO BOVEN: Stichting Dommelbimd werd in oktober 2015 uitgeroepen tot winnaar van de Duurzaamheidsprijs, de onderscheiding in de gemeente Boxtel die elke twee jaar wordt uitgereikt. Dommelbimd liet van het geldbedrag, dat aan de prijs was verbonden, bijenkasten vervaardigen. Imker Fons van Asten (midden) heeft dit jaar twee bijenvolken geplaatst die inmiddels hun eerste honing hebben afgegeven. (Archieffoto: Albert Stolwijk).

Afbeelding