Afbeelding
Foto: Pål Jansen

DOMMELRACE MOET TIES EN MARGO NAAR ZUID-AMERIKA HELPEN

Kanowedstrijd naar Bolivia

PÅL JANSEN

Ties Kuijpers (15) en Margo Saris (15) van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) willen naar Cochabamba. Ook dit jaar bezoeken twaalf scholieren van het JRL de Boliviaanse bergstad om arme straatkinderen te helpen maar zij hebben ieder 1.500 euro nodig om daar te komen. Om het geld te vergaren, organiseren zij op 15 oktober een kanorace op de Dommel: 'Kanoreis naar Bolivia'.

Sinds een aantal jaar helpen docenten en scholieren van JRL via verschillende projecten kansarme straatkinderen in Cochabamba. Momenteel staat daar de bouw van een school in de steigers en Ties en Margo gaan daarbij helpen. ,,Zodat die kinderen óók een kans krijgen om te leren", zegt Ties. Margo vervolgt: ,,Iedereen wil een steentje bijdragen aan een betere wereld. En hiermee kunnen wij ook iets doen."

Maar alleen al om daar te komen en te kunnen helpen, is er geld nodig. 1.500 euro is echter een flink bedrag voor vijftienjarigen. De leerlingen houden daarom zelf acties om dat bedrag bij elkaar te sprokkelen.

Ties en Margo organiseren in dat kader de race. Ties: ,,Ik werk bij Meneer van Dommelen en sprak met Mark van de Moosdijk over een actie. Hij zei: 'Waarom gaan jullie niet iets organiseren op de Dommel?' Zo is dat balletje dus gaan rollen."

AFSTAND

Uiteindelijk kwam daar de wedstrijd uit voort. Zes kano's liggen zondag 15 oktober in het water bij de Zwaanse Brug. ,,Rob Strik van Strik Recreatie helpt ons daarmee", licht Ties toe. ,,Zes teams van drie kanoërs peddelen tegen elkaar. Zij varen vanaf Meneer van Dommelen naar de Raapakkerbrug. Het is maar paar honderd meter schat ik in. Winnaars van een race gaan door naar de volgende ronde." Margo vult aan: ,,En we hebben natuurlijk ook verschillende prijzen, zoals paintballen voor tien personen ter waarde van 150 euro. Bovendien is er een loterij met veiling. Veel mensen sponsorden ons."

Alles lijkt dus al in kannen en kruiken. Dat kan ook niet anders: de leerlingen van het JRL steken veel tijd in de projecten en acties voor Cochabamba. Margo: ,,Wij zijn er iedere week op school al minimaal vijf uur mee bezig." Ties: ,,Woensdag en donderdag werken we ook aan de kerstactie waar we geld inzamelen voor Cochabamba. Dat valt niet onder het bedrag dat wij zelf bij elkaar moeten krijgen, maar is voor het project zelf. Bovendien hebben we maandag nog Spaans lessen, zodat we met die kinderen kunnen praten."

DEELNEMERS

Het enige wat Ties en Margo nog nodig hebben, zijn deelnemers. Momenteel zijn zij aan het flyeren en posters aan het rondbrengen om de kanorace onder de aandacht te brengen. ,,Iedereen kan meedoen", zegt Margo. ,,Met zo'n honderd deelnemers zijn we erg tevreden. Het is overigens niet zo dat we stoppen als we ieder 1.500 euro hebben. Alles wat extra verdiend wordt, geven we nog aan de mensen die het nodig hebben."

Deelnemen kost tien euro per persoon. De kanoërs krijgen een consumptie die ze kunnen besteden bij Meneer van Dommelen. Aanmelden kan via e-mail: tieskuypers@hotmail.com. Kijk voor meer informatie op de website expeditie.jrl.nl.

FOTO LINKS: Ties en Margo organiseren een 'Kanoreis naar Bolivia': 15 oktober organiseren zij een kanorace op de Dommel. Met de opbrengsten willen de JRL-leerlingen naar Cochabamba. (Foto: Pål Jansen).