Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Project ondersteunt flora, fauna én natuurbrug

Nieuwe poelen in Mortelen en Scheeken

PÅL JANSEN

Brabants Landschap is de afgelopen weken begonnen met een poelenproject in natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen. In totaal worden 21 poelen en ondiepe natte laagten gegraven, bedoeld voor amfibieën en insecten.

,,Ze zijn bedoeld voor verschillende soorten amfibieën en insecten als de libelle. Maar vooral de boomkikker is een belangrijke soort", licht Sjors de Kort van Brabants Landschap toe. ,,Die stelt specifieke eisen aan zijn leefomgeving. Het levert voor de boomkikkers extra leefgebieden op."

De landschapsbeheerder is net klaar om de poelen en laagten in De Mortelen aan te brengen. Binnenkort wordt het project doorgezet in De Scheeken. Het project moet naast fauna ook flora bedienen. De Kort: ,,Ook als standplaats voor bijzondere plantensoorten als de orchidee en de knolsteenbreek. In dat soort grazige oevers kan de moerassprinkhaan weer leven."

Het afgegraven zand gebruikt ProRail tevens voor natuurbrug De Mortelen, die begin 2019 opgeleverd moet worden. In totaal levert Brabants Landschap naar verwachting 30.000 kubieke meter voor de brug. Lees meer hierover in bovenstaand artikel.

FOTO ONDER: De poelen die momenteel worden gecreëerd in De Mortelen en De Scheeken leveren met name voor boomkikkers extra leefgebieden op. (Foto: Gerard Schalkx).