STUDIEDAG CREATIVITEIT OP 6 NOVEMBER

'Kinderen en ouderen kunnen van elkaar leren'

De Werkgroep Dementievriendelijke Gemeente in Boxtel en Brede Scholen Boxtel houden maandag 6 november een studiebijeenkomst voor mensen uit het onderwijs, ouderenorganisaties en de lokale politiek. De insteek: creatieve projecten opstarten waarbij ouderen en jongeren betrokken worden. Want jong + oud = goud, zo stellen de initiatiefnemers.

MARIËLLE WIJFFELAARS

Boxtel streeft ernaar een dementievriendelijke gemeente te zijn. De lokale werkgroep lanceert daarom regelmatig plannen en initiatieven om dat voor elkaar te krijgen. ,,We proberen ervoor te zorgen dat er meer ontmoeting ontstaat tussen dementerenden en andere Boxtelaren. Want eenzaamheid is onder deze groep echt een probleem", legt Diny Stolvoort van de werkgroep uit. ,,De combinatie tussen ouderen en kinderen is echt goud, ze kunnen veel van elkaar leren."

En dus benaderde Stolvoort de stichting Brede Scholen Boxtel met de vraag of er gezamenlijk een activiteit kon worden gestart. Directeur Ghislaine de Brouwer was meteen enthousiast. ,,Je moet dat alleen wel goed lanceren", vertelt De Brouwer. ,,Scholen krijgen veel verzoeken van allerlei verenigingen en er lopen vaak al veel projecten. Daarom kozen we voor een studiemiddag waarbij we de leerkrachten hopelijk kunnen enthousiasmeren."

CREATIEF BREIN

Tijdens de middag komt wetenschapsjournalist Mark Mieras naar Podium Boxtel. Hij heeft al veel publicaties rond dit thema op zijn naam staan. De Brouwer: ,,Hij gaat meer vertellen over de creativiteit van het brein. Het is gebleken dat kunst en cultuur bij kinderen kunnen zorgen voor een creatief brein waardoor ze flexibel gaan denken en beter presteren. Het is ook iets wat de hedendaagse maatschappij van ons vraagt en we proberen de leerlingen daarop voor te bereiden."

Maar kunst en cultuur zijn ook voor dementerenden en ouderen belangrijk. Het zorgt voor meer sociale contacten en helpt hen om meer bezig te zijn. ,,Door dit te combineren met de Boxtelse jeugd kunnen we bovendien de eenzaamheid wat terugdringen", zegt Stolvoort. ,,Ouderen en kinderen combineren goed. Ouderen hebben vaak meer tijd om oprechte aandacht aan een kind te geven. Voor de jeugd is het weer goed om te zien dat het leven vergankelijk is. Zo leren ze van elkaar." De Brouwer: ,,De twee groepen hebben zeker iets gemeen: beiden willen er graag bij horen. Dat herkennen ze in elkaar en ze kunnen elkaar daarin helpen."

Tijdens de studiedag geven Stolvoort en De Brouwer ook voorbeelden van projecten die op andere plekken al draaien. Ze willen zo scholen inspireren om zelf met ideeën te komen om jong en oud elkaar te laten ontmoeten. Dit alles natuurlijk rond het thema kunst en cultuur. ,,We hopen echt dat er mooie initiatieven ontstaan. Het kan winst opleveren voor zowel de oudere Boxtelaren als de kinderen. Een win-win situatie", aldus Stolvoort.


Bijeenkomsten
in oktober over
omgaan met verlies

De werkgroep Klim-Op van ContourdeTwern start in oktober een serie van maximaal acht bijeenkomsten over rouwverwerking. Het omgaan met verlies staat centraal.

Tijdens de samenkomsten wordt aandacht besteed aan het verloop van het rouwproces. Op de tafel staat er dan ook symbolisch een klimopplant. ,,Het plantje waaiert uit, maar blijft altijd groen. En om te klimmen, heeft het soms een raamwerk nodig. Handvatten om met verlies om te gaan", aldus de werkgroep. De bijeenkomsten worden gehouden op maandagen om 19.00 uur en dinsdagen om 13.30 uur en starten op 16 en 17 oktober. Aanmelden kan tot 4 oktober via e-mail: mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl.

Neem voor meer informatie contact op met Jeanne Swinkels van ContourdeTwern via tel. (0411) 65 58 99.