Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NIEUWE EXPOSITIE BIJ VANDAAG KOOKT VANAF 30 SEPTEMBER

Kleurige schilderijen van Kaatje

Vandaag Kookt/Toont vormt van zaterdag 30 september tot en met zondag 8 oktober het decor voor de eerste expositie van Kaatje van Asten in haar eigen woonplaats. In het cultureel restaurant aan het Stationsplein zijn schilderijen te bewonderen die de kunstenares de afgelopen vijf jaar heeft vervaardigd.

Boxtel

Swanee Bridge Jazzband

De Swanee Bridge Jazzband uit Boxtel verzorgt zondag 1 oktober van 14.30 tot 17.30 uur een optreden grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56. De toegang is gratis. Op het programma staat dixieland, oude stijl jazz en swing van grootheden als Louis Armstrong, Chris Barber, Glenn Miller en Duke Ellington.

Werelddierendag

Kinderboerderij Boxtel aan het Apollopad de wijk Oost staat op woensdag 4 oktober stil bij Werelddierendag. Vanaf 14.00 zijn kinderen welkom om gezonde traktaties te maken en deze zelf uit te delen aan alle dieren. Deelname is gratis.

Countryband

Countryband Saints & Sinners en de groep 'Rond de 50', die muziek uit de jaren zestig en zeventig ten gehore brengt, verzorgen op zaterdag 28 oktober een concert in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat. De avond gaat om 20.30 uur van start; Rembrandt is vanaf 20.00 uur geopend voor publiek. De toegangsprijs bedraagt vijf euro.

Al sinds ze vier jaar oud is, heeft tekenen en schilderen een grote aantrekkingskracht op Van Asten. Ze hield er als kind van om kleurtjes te 'verzamelen'. Zo had ze destijds een roze potlood dat haar een speciaal gevoel gaf: een kleur die ze nooit meer heeft kunnen terugvinden. Door omstandigheden is het er nooit van gekomen een gespecialiseerde opleiding in de kunst te gaan volgen, maar vijf jaar geleden is ze begonnen met schilderen. In de jaren daarvoor was ze vooral creatief bezig met textiel en stoffen.

Van Asten startte op kleine doeken waarop ze met acrylverf vaak bizarre tafereeltjes schilderde, zoals 'een gebakken ei met een oog' of 'een plastic bakje met frites en mayonaise'. In de loop der tijd werden haar doeken steeds groter. Ook ging ze vaak in gesprek met collega-kunstenaars en schildervrienden om advies te vragen. Door deze contacten kreeg ze ook opdrachten voor specifieke schilderijen.

OMGEVING

Experimenteren met verschillende technieken is voor Van Asten een grote uitdaging. Zo maakte ze al kennis met druk- en stempeltechnieken, etsen, olieverf en gemengde technieken. Inspiratie haalt de Boxtelse vooral uit haar omgeving: de vele dieren die er in en om haar huis rondscharrelen en -vliegen, zoals kippen, poezen, duiven, schildpadden en papegaaien.


Poppentheater

In het kader van de Kinderboekenweek wordt op de woensdag 4 en 11 oktober poppentheater opgevoerd in De Witte Lelie op het terrein van het natuurtheater aan de Gemullehoekenweg in Oisterwijk. De voorstellingen beginnen om 15.00 uur; de entreeprijs bedraagt vijf euro.

Maar ook serviesscherven, postzegels en houten speelgoed kunnen onderwerpen zijn van haar werk. Zo ontstaat er een mix van realistische en abstracte schilderijen.

Dit jaar was er bij de faculteit Dierengeneeskunde in Utrecht een expositie van Van Asten waar 26 stempelwerken over dieren te bezichtigen waren. Ze vindt het een uitdaging om originele titels voor haar schilderijen te bedenken, zoals 'Horizonde' en 'Zweefkoeien'.

De expositie bij Vandaag Kookt is te bezichtigen op zaterdag 30 september, woensdag 4 oktober en zaterdag 7 oktober van 18.00 tot 21.00 uur. Op de zondagen 1 en 8 oktober is het publiek welkom van 15.00 tot 18.00 uur. Vrijdag 6 oktober is Vandaag Kookt/Toont geopend van 19.00 tot 21.00 uur.

FOTO BOVEN: Kaatje van Asten uit Boxtel exposeert voor het eerst in haar eigen woonplaats. (Foto: Peter de Koning).