Afbeelding
Foto: Carry Dirkx

'4-kernenwandeling' is vaste prik in Haaren

CARRY DIRKX

Iedere donderdagochtend doen gemiddeld zo'n zestig mensen mee aan de '4-kernen wandeling' voor vijftigplussers in de gemeente Haaren. Vorige week werd het tienjarig bestaan gevierd. De wandelaars vertrokken eenmalig vanaf het gemeentehuis in Haaren, waar burgemeester Jeannette Zwijnenburg om klokslag tien uur de bel luidde voor vertrek.

De wekelijkse wandeling vond voor het eerst plaats bij het tienjarig bestaan van de gemeente Haaren in 2007. In alfabetische volgorde worden sindsdien iedere donderdagochtend beurtelings Biezenmortel, Esch, Haaren of Helvoirt aangedaan voor een wandeling van 4, 7 of 10 kilometer.

Mieke van Boxtel, een van de drijvende krachten achter de wandeltochten, noemde een paar cijfers: ,,We hebben 516 wandelingen gemaakt, met totaal 31.115 deelnemers en wandelden ruim vier keer rond de aarde." De tochten zijn van het begin af aan een succes, met deelnemers uit alle vier de dorpen van de gemeente Haaren.

Sjef van Son en Jo van den Aker uit Esch zijn al respectievelijk negen en acht jaar 'vaste wandelaars'. 'De gezelligheid', noemden ze als een van de belangrijkste redenen. En natuurlijk de mooie routes. ,,Vooral in de eerste vijf jaar kwam ik op plekken waar ik nooit eerder geweest was", zei Van den Aker. Favoriet zijn bij hem tochten door de Drunense Duinen en over de Kampina. Of de wandeling blijft bestaan als de gemeente Haaren uit elkaar valt? ,,Waarom niet?", zeiden de mannen. De burgemeester hoopte in ieder geval van wel, zo stelde ze in haar toespraak. ,,Wat er ook gebeurt: blijven wandelen!"

FOTO LINKS: Deelnemers aan de 4-kernenwandeling vertrokken vorige week vanwege het tweede lustrum eenmalig vanaf het gemeentehuis in Haaren. (Foto: Carry Dirkx).


Inschrijven dorpsquiz

Het gilde Sint-Joris & Sint-Catharina en heemkundevereniging Den Hogert organiseren begin 2018 weer een dorpsquiz. Vrijdag 19 januari om 18.00 uur krijgen deelnemers een boekje met honderd vragen en opdrachten die zij dezelfde avond weer ingevuld moeten inleveren. Een week later worden de winnaars bekend gemaakt tijdens in zaal Kloosterzicht. De hoofdprijs is een bedrag van minimaal 250 euro die de winnaar mag schenken aan een lokaal goed doel. Inschrijven kan via de site www.gemondsequiz.nl.