Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

THEMA-AVOND MINIWONINGEN POPULAIR

Kleine Aarde in beeld als plek voor Tiny Houses in Boxtel

De gemeente Boxtel heeft wellicht een plek gevonden voor Tiny Houses. Dat zei wethouder Peter van de Wiel gisteravond tijdens een bijeenkomst over de minihuizen, georganiseerd door de jongerenafdeling van Combinatie95.

Door te wonen in kleine huisjes van omstreeks 25 vierkante meter willen bezitters energieverspilling en het consumptiegedrag in de westerse landen het hoofd te bieden. En tegelijkertijd natuurlijk een voordelige oplossing vinden om aan een woning te komen. In een notendop is dit het idee achter de beweging Tiny House Nederland. De miniwoningen zijn energieneutraal en binnen het circuit van de bewoners staat het begrip 'ontspullen' centraal: er past simpelweg niet veel .

PRESENTATIE

Drie initiatiefnemers in Boxtel, Carolien Verhagen, Thomas van Gerven en Sanderijn Wingens, willen deze in Boxtel realiseren. Zo maakten zij al eerder dit jaar bekend in deze krant. Ze staan nu bekend als de initiatiefgroep Tiny House Boxtel. In het werkcafé in het gemeentehuis aan de Dr. van Helvoortstraat gaf het drietal ten overstaan van circa vijftig aanwezigen een presentatie over de 'Tiny House-beweging'.

De groep werd geïntroduceerd door Joep Schalkx van de jongerenafdeling van Combinatie 95, die als gastheer de avond verzorgde. Wat volgde waren enthousiaste verhalen van Verhagen, Van Gerven en Wingens die vertelden over hun motivaties en de plannen die zij hebben. Van Gerven: ,,Het was een geslaagde avond en een stuk drukker dan we verwacht hadden. We hebben nog met veel van de aanwezigen gesproken, waarvan ook een paar mensen die al op andere plekken in Nederland aan het bouwen waren."

LEGAAL MAKEN

Ook Marjolein Jonker was uitgenodigd, de eerste Tiny House-bezitter van Nederland en pionier op dit gebied. Zij is tevens projectleider van Tiny House Nederland dat als doel heeft om de minihuizen te promoten en legaal te maken. Momenteel is dat laatste nog niet het geval, zo viel ook al te lezen in Brabants Centrum van 17 augustus dit jaar.

Jonker sprak met het publiek over haar motivatie en deed haar plan van aanpak uit de doeken, evenals de struikelblokken die zij onderweg tegenkwam. Tijdens de presentatie toonde zij foto's van de bouw en het uiteindelijke resultaat. Naast het maken van een Tiny House, bleek het publiek ook bijzonder geïnteresseerd in alle wetgeving die erbij kwam kijken.

MAZEN IN DE WET

Ook Boxtel moet zich aan houden aan die wet. Desalniettemin beloofde de gemeente eerder al om te kijken of er mazen in de wet zijn om de woningen tóch een plekje te kunnen geven. Wethouder Peter van de Wiel liet aan het einde van alle presentaties doorschemeren dat de gemeente in gesprek is met 't Collectief over een mogelijke standplaats op het terrein van De Kleine Aarde. Het gaat om een locatie voor een Tiny House-gemeenschap van vijf huisjes. De groep, waarin onder meer gemeente Boxtel, woonstichting Sint-Joseph, waterschap De Dommel Rabobank en diverse onderwijsinstellingen vertegenwoordigd zijn, zouden 'serieuze interesse hebben', aldus Van de Wiel.

FOTO LINKS: Initiatiefnemers Thomas van Gerven (links), Sanderijn Wingens (midden) en Carolien Verhagen waren al een poos in gesprek met gemeente Boxtel. Wethouder Van de Wiel beloofde mee te werken aan het initiatief en is nu in gesprek met 't Collectief over een standplaats op Kleine Aarde. (Foto: Albert Stolwijk).

Bedrijven maken zich op voor de Business Battle

Welk bedrijventeam beschikt over de meeste 'brains' en 'balls'? Dat wordt zaterdag 30 september duidelijk tijdens de tweede Brabant Business Battle (BBB) in het hoofdkantoor van waterschap De Dommel in Boxtel en de Generaal-Majoor De Ruyter van Steveninck-kazerne te Oirschot. De organisatie is in handen van Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren.

Waar de eerste editie van de BBB uitsluitend uit Boxtelse teams bestond, staan nu ook ploegen uit 's-Hertogenbosch, Veghel, Oirschot en Eindhoven aan de start. Boxtel is wel fors vertegenwoordigd, onder meer met teams van Celdex, Legrand, Hexspoor, Bogaerts & Groenen, Van Dongen Elektrotechniek en Conval, de gemeente Boxtel, de businessclub van hockeyclub MEP en Lions Club Boxtel Belles Amies. Alle ploegen starten in de ochtend in het waterschapsgebouw met een wereldhandelspel. ,,Teams worden landen en drijven handel met elkaar", legt Frank Vekemans van Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren uit. De serviceclub zocht bij dit onderdeel de samenwerking met JCI, voorheen bekend als Juniorkamer. En dat smaakt naar meer, stelt Vekemans. ,,De voorbereidingen zijn prettig verlopen en onze doelstelling is dan ook de volgende editie van de BBB gezamenlijk met JCI te organiseren. Daar zijn we van Rotary een groot voorstander van. Beide clubs vullen elkaar mooi aan."

HINDERNISBAAN

Na het onderdeel 'Brains' reizen de bedrijventeams af naar de legerplaats in Oirschot, waar een hindernisbaan met spelen is uitgezet. ,,Samenwerken vormt het hoofdthema van deze BBB. 'Niemand is belangrijker dan het team' is het motto", zegt Vekemans. ,,Dat komt bij het wereldhandelspel al tot uiting, maar zeker ook bij het fysieke onderdeel in Oirschot. Het is geweldig om zoveel medewerking te krijgen van de kazerne. Voor de bedrijventeams is het een unieke kans eens achter de schermen van deze plek te kijken."

Na een ochtend vol hersenkrakers (brains) en een fysieke uitputtingsslag in de middag (balls) bestaat het avondprogramma uit een gezellig samenzijn (beer). Ook is er een lezing door brigade-generaal Otto van Wiggen, die een boek schreef met dezelfde titel als het motto van de BBB: 'Niemand is belangrijker dan het team'.

De BBB is verbonden aan een goed doel: stichting ALS Nederland. Deze organisatie kan twee cheques verwachten, aldus Vekemans. ,,De Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren én JCI doen een donatie. We hopen een mooi bedrag binnen te halen en overhandigen de giften tijdens het avondprogramma."