Alle Boxtelse basisschoolleerlingen brengen dit schooljaar bezoek aan Noordbrabants Museum

De groepen 1 tot en met 8 van alle Boxtelse basisscholen gaan dit schooljaar naar het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch. Dit in het kader van het nieuwe lokale kunstmenu. Basisschool De Oversteek uit Liempde was vorige week de eerste.

Ruim 25 jaar hebben de basisscholen in Boxtel gebruik gemaakt van het KunstSelect-menu van Kunstbalie. Nu dit provinciale kunstaanbod gaat verdwijnen, zijn de scholen samen met CultuurBox (de marktplaats voor cultuureducatie in de gemeente Boxtel) op zoek gegaan naar een nieuwe invulling van het kunstprogramma. CultuurBox heeft de specifieke vraag maar ook de wensen en behoeften van de scholen geïnventariseerd en is op zoek gegaan naar een geschikte partner die voldeed aan alle voorwaarden. Dat werd het Noordbrabants Museum.

Na een presentatie tijdens de gezamenlijke vergadering van de scholen werd unaniem besloten een tijdelijk partnerschap aan te gaan met museum in 's-Hertogenbosch. Dit schooljaar vormt een pilot waar alle twaalf scholen in het primair onderwijs uit de gemeente Boxtel. In totaal gaan ruim 2.800 basisschoolleerlingen naar het museum.

VOORWAARDEN

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan het kunst- en cultuurprogramma. Zo is het van belang dat het menu zoveel mogelijk op maat wordt aangeboden voor de kinderen.

Bovendien moeten alle scholen een 'cultuurloperschool' zijn. Dit houdt in dat de competenties onderzoeken, creëren en reflecteren in het lesmateriaal verwerkt zijn. Tevens moet de inhoudelijke kwaliteit voldoen aan vastgestelde normen en voorwaarden.

De scholen bezoeken eerst het museum en gaan vervolgens aan de slag met een doe-opdracht waarvoor ze gebruik maken van diverse 'laboratoria' binnen het museum.

Voorafgaand aan het bezoek wordt er voorbereidend lesmateriaal geleverd aan de scholen en krijgen de leerkrachten en cultuurcoördinatoren de mogelijkheid deel te nemen aan een workshop 'filosoferen met kinderen'.

COLLECTIE ONTDEKKEN

Het museum geeft aan mee te willen denken met de basisscholen en datgene onder de aandacht te brengen wat de scholen belangrijk vinden voor hun leerlingen. Daarnaast passen de museumlessen bij de educatieve opvattingen van het Noordbrabants Museum zelf, waarbij jonge bezoekers de collectie ontdekken.

Meer informatie is te krijgen bij CultuurBox via e-mail: info@cultuurbox.eu. Of door contact op te nemen met Gerry Roche op telefoonnummer 06-50 55 30 99.