Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

SLAGERIJ BEERENS UIT LIEMPDE MAAKT ZICH OP VOOR FINALE

Willy's gehaktballen wéér bij de beste

PÅL JANSEN

Een van de lekkerste gehaktballen van Nederland komen wederom uit Liempde. En opnieuw is het slagerij Willy Beerens die opgaat voor de prestigieuze prijs 'De lekkerste Bal Gehakt van Nederland'. De vakwedstrijd van branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) wordt tijdens de Noordelijke Slagers Manifestatie (NSM) in Zwolle op maandag 2 oktober gehouden. Willy: ,,Ik sta er bescheiden in en ga er onbevangen naartoe."

Willy doet sinds 2013 mee aan de wedstrijd. ,,Daarvoor namen we met de slagerij al veel eerder deel aan dit soort wedstrijden hoor. Maar bij andere vakwedstrijden waren telkens zoveel categorieën; beste rookworst, beste paté... Daar zijn te veel winnaars; je valt niet op."

Tijdens de prijsuitreiking in Zwolle draait het alleen maar om dé gehaktbal. ,, Er rolt maar één winnaar uit en je bent gelijk meteen de beste", zegt Willy.

Maar een vermelding in de top drie is al heel wat waard, weet de Liempdse gehaktballenspecialist. De eerste keer dat hij meedeed, eindigde zijn lekkernij namelijk direct op de derde stek. En dat leverde naast eeuwige roem ook veel geïnteresseerde gehaktballenliefhebbers op. ,,Het gaf een boost aan de verkoop", legt Willy uit. ,,Ik verkocht zeker drie keer zoveel ballen als daarvoor."

De gehaktbal is dan ook het paradepaardje van de slager. Zo stond Willy zondag nog op evenemententerrein D'n Tip om zijn specialiteit tijdens Proef Lokaal Liempde te presenteren. ,,Ja, dan moet je wel met je beste artikel komen als je daar staat", lacht de Liempdenaar.

NOMINATIES

En dát het zijn beste artikel is, bevestigt de jaarlijkse NSM-vakwedstrijd nog maar eens. In de vijf jaar dat Willy hieraan deelneemt, werd hij al vier keer genomineerd voor de finale, waar de beste tien kans maken op de felbegeerde titel 'Lekkerste gehaktbal van Nederland'. Voor het geheim van zijn product, heeft Willy een eenvoudige verklaring: de leerschool van slager Elshout uit Drunen, waar hij het vak leerde. Niet geheel toevallig won zijn broer Theo de wedstrijd in 2013. Hij werd óók bij de Drunense slager opgeleid. ,,Maar er komen nog meer winnaars uit de stal van Elshout", benadrukt Willy. ,,Hun recepten zijn daar allemaal van afgeleid, dat kan je zo wel zeggen."

Zo ook het recept van Willy. Hoewel hij de kunst van het maken van de ideale gehaktbal zich inmiddels eigen heeft gemaakt, houdt hij zich aan de traditie. ,,De laatste jaren is er qua smaak ook niets noemenswaardigs aan veranderd. Eigenlijk heb ik de gehaktbal de laatste jaren alleen nog wat geperfectioneerd", licht de slager toe. ,,Er zit een eitje in voor de malsheid en natuurlijk werk ik alleen met verse ingrediënten. Dat proef je terug."

Televisiepresentator en journalist Tom Egbers, telg van een slagersfamilie, maakt op 2 oktober samen met de bekende chefkok Pierre Wind bekend welke slager wint. Willy: ,,De vakjury was er al uit en liet weten 'dat er één met kop en schouders bovenuit steekt'. Of dat mijn gehaktbal is, kan ik niet zeggen. Je moet wel bescheiden blijven." Maar bescheidenheid betekent niet onvoorbereid, weet de Liempdse slager, want op de vraag of hij al extra gehakt heeft besteld, antwoordt hij lachend: ,,We hebben er wel rekening mee gehouden."

FOTO BOVEN: Willy Beerens eindigde in 2013 al eens op de derde plek tijdens de wedstrijd van KNS, achter slagers Marco van Strien en zijn broer Theo Beerens. Zij komen allemaal uit de stal van Elshout uit Drunen. (Foto: Albert Stolwijk, 2013).

Liempde

Raad de Ploegersprins

De nieuwe carnavalsprins van Ploegersland wordt zaterdag 21 oktober geïnstalleerd. Tot die tijd geeft prinsenvereniging De Ploegers wekelijks een tip die tot de juiste naam kan leiden. Onder de goede inzendingen worden twee kaartjes voor de zittingsavonden verloot. De derde aanwijzing: 'Deze scherpschutter weet hem vaak te raken, maar brengt ons zeker geen schade. Hij neemt anderen dan ook vaak mee tot grote hoogte. Eenmaal boven aangekomen is het dan een groot feest en kunnen we met zijn allen terugkijken. Je zou dan zo de vlag voor hem uithangen'. Inzendingen sturen naar redactie@ploegers.nl.