Topdrukte tijdens Proef Lokaal Liempde op evenemententerrein D'n Tip. (Foto's: Gerard Schalkx).
Topdrukte tijdens Proef Lokaal Liempde op evenemententerrein D'n Tip. (Foto's: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

FEESTWEEKEND KROMPLOEGERS TREKT DUIZENDEN MENSEN

Dansen en eten: perfecte match

Met een heerlijk najaarszonnetje, geen zuchtje wind en 20 graden op de thermometer was zondag dé ideale dag voor de derde editie van Proef Lokaal Liempde, ook wel het grootste tapasdiner van Het Groene Woud genoemd. Zo'n twintig (hobby)koks verkochten hun specialiteiten op D'n Tip. Van tapas en soep tot stoofgerechten en boerenyoghurt: bezoekers konden in Liempde terecht voor een complete culinaire beleving.

De enige eis: het gerecht moet samengesteld zijn met streekproducten. En dus smulden bezoekers van biefstuk van het edelhert, ijs gemaakt van Liempdse melk en gerechten met varkensvlees van een grote varkensboerderij. ,,Alles zoveel mogelijk van Liempdse bodem", vertelde Diane Melis van de organisatie. ,,Natuurlijk staan er ook Liempdse ondernemers die hun topgerechten serveren. Maar ook hobbykoks zijn van harte welkom."

GEWOON DOEN

Amateurkok Maarten Jansen was voor de derde keer present tijdens Proef Lokaal Liempde. Zijn edelhertenbiefstuk met zelfgemaakte saus was ook dit jaar weer een ware hit. ,,De eerste twee edities was mijn gerecht al snel uitverkocht", vertelde Jansen trots. ,,Dit jaar kwamen enkele bezoekers stipt na aanvang naar mijn kraampje om te proeven. Dat is natuurlijk een hele eer."

Het gerecht wordt gemaakt van vlees van zorgboerderij De Hagelaar uit Best en de saus bevat bier van De Proosterij. Jansen: ,,Het is echt helemaal een eigen recept. Hoe zoiets ontstaat? Gewoon beginnen en veel oefenen. Je ontdekt vanzelf de beste smaakcombinaties en daaruit ontstaat een heerlijke saus. Mijn tip: je moet het gewoon doen."

SCHAPENVLEES

Niet alleen Nederlandse gerechten stonden op het menu van Proef Lokaal Liempde. Ook buitenlandse specialiteiten waren volop aanwezig. Zo serveerde Ilja Haddouch een Marokkaanse kipbriwat: een hapje van filodeeg gevuld met kip, kruiden en amandelen. ,,Ik ben getrouwd met een Marokkaanse man en mijn schoonmoeder heeft me alles over de Marokkaanse keuken geleerd. De kipbriwat is echt een van mijn succesrecepten, iedereen vindt het lekker." Haar vader Jo Termeer beaamde dat. ,,Ik ben dol op Marokkaanse gerechten", vertelde Termeer. ,,Als Ilja schapenvlees klaarmaakt, sta ik vooraan in de rij. Ik ben er dol op."

Het Marokkaanse hapje viel bij de bezoekers zeker in de smaak. Karin van Adrichem en Driek Termeer smulden ervan. ,,Het is echt zo lekker", vonden zij. Maar ook het plankje met verschillende soorten tapas ging er goed in. Van Adrichem: ,,Het is gewoon gezellig om samen van alles te proeven. We komen elk jaar en het is telkens een groot succes. Genieten hoor, zeker met zo'n zonnetje."

THE TRAMMPS

Proef Lokaal Liempde wordt elk jaar georganiseerd door Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). De vrijwilligers krijgen hierbij ondersteuning van hofkapel De Kromploegers. Melis: ,,We houden ons evenement in hetzelfde weekend als het Oktoberfest van De Kromploegers. Zo kunnen we gezamenlijk de tent gebruiken en er een groot feestweekend van maken."

Dit jaar was het weekend helemaal een waar feest: de hofkapel vierde het vijftigjarig bestaan. Vrijdagavond werd het gouden jubileum gevierd met een echte feestavond. Niet alleen De Kromploegers gaven een optreden in de tent op D'n Tip, ook de bekende discoformatie The Trammps betrad het Liempdse podium.

,,Een geweldige happening", blikte Maarten Termeer van De Kromploegers terug. ,,Tijdens het nummer Disco Inferno ging het publiek meteen mee en ook wij hadden als muzikanten een klik met The Trammps. De mannen hebben ook genoten. Niet alleen van het optreden maar ook van het eten bij Het Hof én hun eigen kleedkamer. Die was namelijk bij inwoners van Liempde thuis."

Zaterdag was het tijd voor het jaarlijkse Oktoberfest. De bekende schlagerzanger Dennie Christian was daarbij van de partij. ,,Alle bezoekers zongen en dansten mee, het was geweldig", aldus Termeer. Ook roemde hij de goede sfeer tijdens het hele weekend. ,,Er is geen incident geweest, alles verliep in goede harmonie. Ik ben echt heel trots op Liempde en de inwoners. Samen hebben we er een geweldig feestweekend van gemaakt."

Meer beelden: DBC Nieuws
en digitale dinsdagkrant

Samen met de jubilerende hofkapel De Kromploegers vertolkte The Trammps evergreen 'Disco Inferno'.
Schlagerzanger Dennie Christian mag niet ontbreken tijdens een Oktoberfest.
In stijl gekleed tijdens het Oktoberfest. Natuurlijk met een lekker biertje erbij.
Ook voor kinderen was er genoeg te beleven op D'n Tip, gillen in het reuzenrad!
De Diva's of Dance met Nance, Desray en Linda Estelle bouwen een feestje in Liempde.
Disco Inferno! The Trammps zetten de feesttent in Liempde vrijdag op z'n kop.