30.000 KUUB ZAND NATUURBRUG ONDERWEG

BAM pakt de bouw van ecoduct De Mortelen op

PÅL JANSEN

De aanleg van natuurbrug De Mortelen dient zich aan. Afgelopen zomer won bouwconcern BAM Groep na een lange periode uiteindelijk de aanbestedingsprocedure. Het project werd de laatste jaren vertraagd door juridische conflicten met diverse aannemers. Maar nu worden de eerste zandpartijen aangeleverd: Brabants Landschap werkt aan een poelenproject in natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen. Het gewonnen zand wordt voor de afdeklaag van de natuurbrug gebruikt.

Het gaat in totaal om zo'n 30.000 kuub vertelt Sjors de Kort van Brabants Landschap. ,,We hadden het plan voor de poelen in De Scheeken en De Mortelen al liggen (lees ook het artikel over het poelenproject onderaan deze pagina, red.). Zo konden we deze projecten aan elkaar linken."

Met de winning van het zand wordt flink bespaard op de kosten, benadrukt De Kort. ,,Hoeveel precies is niet bekend, maar als al dat zand tegen een marktconforme prijs gekocht moest worden, was dat vijf, misschien wel tien keer duurder."

JURIDISCHE CONFLICTEN

De grondwerkzaamheden van Brabants Landschap zijn de eerste concrete bezigheden die uitgevoerd worden bij de locatie waar het ecoduct komt te staan. De natuurbrug zelf zou al in 2017 worden opgeleverd, zo waren de eerste plannen. Maar juridische conflicten tijdens de aanbestedingsprocedure met verschillende aannemers gooiden roet in het eten.

In juni 2015 publiceerde projectleider ProRail al de opdracht voor de natuurbrug waarmee de aanbestedingsprocedure van start ging. In september 2016 echter gaf de spoorwegbeheerder aan dat alle inschrijvingen opnieuw moesten. ProRail wilde het project aanvankelijk gunnen aan de aannemer die de beste prijs bood voor de opdracht, maar dat leidde tot een aantal korte gedingen van aannemers die zich ook voor de opdracht hadden ingeschreven. De organisatie beoordeelde daarna alle inschrijvingen opnieuw en gaf vervolgens aan dat de complete aanbestedingsprocedure over moest: onder meer het papierwerk van de aannemers was volgens ProRail niet in orde. ,,Een van de aannemers was het daar niet mee eens", zei een woordvoerder van ProRail in maart dit jaar daarover. En dat leidde tot een nieuw juridisch geschil.

BAM

Op 7 december gaf de rechtbank Midden-Nederland aan dat de keuze van ProRail rechtsgeldig was. Dat leidde weer tot een hoger beroep, dat inmiddels is teruggetrokken, maar er kon desalniettemin op 24 februari een nieuwe aanbestedingsprocedure gestart worden. Bouwconcern BAM Groep kreeg afgelopen zomer uiteindelijk de opdracht. ,,Momenteel is BAM bezig met alle nodige vergunningen en wordt er gewerkt aan de technische bouwontwerpen", aldus een woordvoerder van ProRail. ,,Wij verwachten dat eind dit jaar of begin 2018 begonnen wordt aan de bouw van de brug zelf."

De planning is dat de brug begin 2019 wordt opgeleverd. Bij ProRail is de verwachting dat er in de zomer van 2018 gedurende één weekeinde geen treinen kunnen reiden op het traject vanwege de werkzaamheden.

Het ecoduct moet er straks voor zorgen dat groot en klein wild het spoor over kan steken en zich ook kan verplaatsen naar bijvoorbeeld de Kampina. Dit soort verbindingen moeten de biodiversiteit in Brabantse natuurgebieden verbeteren en treinaanrijdingen met wild voorkomen. De edelherten die dit voorjaar in De Scheeken werden losgelaten, kunnen straks ook oversteken, maar blijven in een beheerd gebied in De Mortelen en De Scheeken leven.


Biljarters Liempde delven onderspit

Het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/Regiobank heeft de wedstrijd tegen De Hazelaar uit Rosmalen verloren. Hoewel het Liempdse team een goede wedstrijd speelde, was de tegenstander met 6-2 toch te sterk voor de biljarters.

Harm van de Laar beet het spits af en zag zijn inzet beloond door in vijf beurten 110 caramboles te maken, een moyenne van 22. Cees van Eindhoven kwam niet goed in het spel en verloor in dertien beurten. Leo van Hastenberg scoorde 79 caramboles in zeven beurten, maar moest zijn meerdere erkennen in de tegenstander. Ook Martien van den Tillaart moest de zege aan de tegenstander laten. Maar met 156 caramboles in negen beurten kon hij toch tevreden zijn.

In de bekercompetitie is het kaderteam in de eerste ronde uitgeschakeld. Honky Tonk uit Brielle bleek veel te sterk voor de Liempdse biljarters. De tegenstanders speelden zowel in de thuis- als uitwedstrijd met een teamgemiddelde van ruim 16.

Overige uitslagen

Wapen v. Liempde 1 - BBG        30-19

Wapen Liempde 2 - Wapen Liempde 3        30-19

Wapen v. Liempde 1 - Hazelaar 4        29-16

Wapen v. Liempde 2 - Royal        22-25

Bekercompetitie

Wapen v. Liempde kader - Honky Tonk        2-6

Honky Tonk - Wapen v. Liempde kader        6-2