TEGENBEWEGING KOMT OP GANG

Provincie: opsplitsing Haaren lijkt noodzaak

CARRY DIRKX

Het onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeente Haaren, dat dinsdag openbaar werd, mondde uit in een omvangrijk rapport. Het onderzoek werd uitgevoerd door bureau B&A, in opdracht van de provincie Noord-Brabant. De centrale vraag ervan luidde: in hoeverre beschikt de gemeente Haaren over voldoende bestuurskracht om de huidige en toekomstige opgaven aan te kunnen? De eindconclusie luidt dat de bestuurskracht van Haaren te zwak is om de toekomstige opgaven aan te kunnen. Een zelfstandige gemeente Haaren is dus geen optie; opsplitsen is een noodzakelijke stap, volgens de onderzoekers.

Volgens het rapport scoort Haaren op vele (huidige) doelen en taken een voldoende, vooral op zogenoemde 'enkelvoudige en eenduidige taken', zoals financiën, wegenonderhoud, woningbouw en dienstverlening aan inwoners. Een onvoldoende wordt uitgedeeld voor complexere beleidsterreinen en voor (complexe) toekomstige en regionale opgaven. Die onvoldoende heeft volgens het onderzoek twee oorzaken: een te zwak beleidsvermogen en zwakte in de regionale samenwerking. 'Het krediet in de regio

Esch

Bokkentocht

De zesde editie van de Bokkentocht vindt dit jaar plaats op zondag 1 oktober. Tijdens deze (fiets)tocht langs vijf cafés in de gemeente Haaren, waaronder Ons Café in Esch, staat bokbier centraal. Deelnemers kopen voor tien euro een kaart, waarmee ze in iedere horecagelegenheid een proefglas bokbier krijgen en een bijpassend hapje. Vanaf 12.00 uur kan gestart worden. Behalve Ons Café in Esch liggen de volgende cafés aan de route: De Heeren Janssen en De Bolle Keizer in Helvoirt, De Michel in Haaren en 't Gommelen in Biezenmortel.

De Oggelvorsen

Stichting De Oggelvorsten is op zoek naar Essche basisschoolleerlingen uit groep 8 die graag mee willen doen met de loting voor de nieuwe raad van elf op zaterdag 11 november. Die avond wordt duidelijk wie de jeugdprins(es), adjudant, ceremoniemeester en elf leden van de jeugdraad worden. Aanmelden kan tot dinsdag 30 oktober. Inschrijfformulieren zijn af te halen bij Mark van der Aa aan de Postelstraat 28.

raakt op', staat daarover te lezen, 'door de recente harde en onverzoenlijke toon in regionale overleggen en contacten'. Echt concreet worden die beweringen echter nergens. Sterker: een compliment is er over het acteren van Haaren in de verkeersproblematiek rond de N65 en het Programma Hoogfrequent Spoortvervoer.

De VVD-fractie in Haaren heeft om een spoeddebat gevraagd over het bestuurskrachtonderzoek, voorafgaand aan de raadsvergadering van vanavond, donderdag 28 september. Burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren reageren in een persbericht niet op de kritische noten in het onderzoek, maar zeggen wel 'te onderschrijven dat er veel goed gaat'. Ze benadrukken dat de gemeente gaat over haar eigen besluiten en dat de inwoners nu aan zet zijn: in de burgerpeiling van woensdag 4 oktober. Een woordvoerder van de gemeente Haaren wijst op het belang van de peiling. ,,We hopen op een goede opkomst. We waarderen alle geluiden, dus willen iedereen oproepen te komen stemmen." Iedereen die 16 jaar of ouder is, kan komen stemmen, met zijn stempas en legitimatiebewijs.

DOORDACHTE KEUZE

Naast dat de gemeente inwoners oproept te stemmen, lijkt ook een beweging van burgers op gang te zijn gekomen die hetzelfde uitgangspunt hanteert én hoopt dat mensen 'een doordachte keuze maken'. Waar belangengroep Toekomst Haaren graag een opsplitsing van Haaren ziet, is de 'tegenbeweging' de tegenovergestelde mening toegedaan. Op het affiche, dat door zo'n zestig mensen is ondertekend, is te lezen dat zij opsplitsing niet de beste oplossing vinden. ,,Door nu op te splitsen, worden dorpskernen uitgeleverd. De ontvangers, onder andere Vught en Oisterwijk, gaan er professioneel gezien niet of nauwelijks op vooruit. (...) Om tot een toekomstbestendige gemeente te komen, adviseren wij het bestuur van Haaren om een nauwe samenwerking en/of een fusie met andere gemeenten in de omgeving te onderzoeken. Dat is uiteindelijk het doel: vanuit professionaliteit en met kracht met elkaar samenwerken."

Liempde

Vogeltjesmarkt

Vogelvereniging De Notenkraker houdt zaterdag 30 september van 07.30 tot 11.00 uur haar maandelijkse vogel- en kleine huisdierenmarkt in en rond Ons Doel, de accommodatie van handboogschutterij L'Union, Heidezoom 2. De entree bedraagt 1,50 euro, kinderen hebben gratis toegang.