Marusjka Lestrade en Jos Geerts tonen een computerzuil. (Foto's: Daisy Renders).
Marusjka Lestrade en Jos Geerts tonen een computerzuil. (Foto's: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

MUSEUM VEKEMANS MAAKT DEEL COLLECTIE ALZHEIMERBESTENDIG

Herinneringen herbeleven in museum

MARIËLLE WIJFFELAARS

Wassen en strijken, het is van alle tijden. En hoewel mensen met Alzheimer dingen vergeten, blijven juist de herinneringen van vroeger in hun geheugen. Reden voor Museum Vekemans om een deel van de collectie van haar twee musea - het Wasch- en Strijkmuseum en Poffermuseum Brabant Goedgemutst Alzheimerbestendig te maken. Tijdens de Wereld Alzheimer Dag werd vorige week het eerste gedeelte geopend.

De Brabantse klederdracht, wasattributen en strijkbouten. Ze zijn zeer herkenbaar voor mensen waarbij het geheugen wat minder goed wordt. ,,Het thema spreekt hen aan", vertelde museumdirecteur Bernard Vekemans. ,,Het idee om een deel van de collectie juist voor de groep geschikt te maken, hebben we als museum dan ook meteen omarmd. Al was de hele operatie een stuk omvangrijker dan we vooraf hadden gedacht."

Het museum heeft twee computerzuilen aangeschaft waarin een groot deel van de collectie te zien is. Foto's van objecten uit het museum kunnen door bezoekers uitgebreid worden bekeken, ook staat er informatie over alle voorwerpen. De komende tijd wil het bestuur van Museum Vekemans ook filmpjes in de informatiezuil zetten zodat de collectie echt tot leven komt. ,,Op deze manier is onze collectie ook volledig zichtbaar voor mensen met bijvoorbeeld een lichamelijke beperking", aldus Jos Geerts, lid van de stuurgroep Alzheimerproof. ,,Mensen die slecht ter been zijn, kunnen niet op de eerste verdieping komen. Dankzij de computers kunnen ze die items toch zien."

Voorzitter Jo Caris van Alzheimer Nederland afdeling 's-Hertogenbosch toonde zich zeer enthousiast over het initiatief. ,,Het is bewezen dat mensen met Alzheimer zich prettig voelen in een herkenbare omgeving. En juist deze voorwerpen en taferelen van vroeger zijn voor hen zo herkenbaar. Een bezoek aan een dergelijk museum, daar kunnen ze dagen op teren."

Als mensen met Alzheimer Museum Vekemans bezoeken, wordt dat gedaan op dagen en tijden dat het museum gesloten is. Dit om ervoor te zorgen dat de gasten niet te veel prikkels krijgen. Niet alleen kunnen ze dingen bekijken op de computerzuilen, ook een bezoekje aan het Boxtels Tafereel maakt deel uit van het programma. In deze ruimte staan poppen gekleed in oude kledij. Hierdoor worden bij de patiënten herinneringen aan het verleden weer opgewekt. Geerts: ,,De boerenkinderen Jan en Jet, de pastoor, een poffermaakster en een voerman zijn er te zien. Ook komen de poppen met een druk op de knop een beetje tot leven. Ze lezen dan een tekst over zichzelf voor."

Wethouder Marusjka Lestrade verzorgde de officiële opening en kwam ook nog met een mooie verrassing voor Museum Vekemans. ,,Ik heb begrepen dat de toiletten nog een probleem vormden. Er moet natuurlijk een goede toegankelijke voorziening komen. De gemeente heeft hiervoor een subsidie beschikbaar gesteld." Lestrade was erg blij met het initiatief van het museum en was zichtbaar onder de indruk. ,,Een geweldige stap waar veel mensen plezier van gaan hebben."

Eén van de computerzuilen waarin een groot deel van de collectie is opgenomen.