Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ONDERNEMING VIERT 70-JARIG BESTAAN

Wisseling van de wacht bij staalbedrijf Sabo

LINDA VAN DE WIEL

Sabo Boxtel bestaat 70 jaar. Johan van Beek (58) staat sinds oktober 1995 aan het roer van het staalbedrijf aan de Staarten op bedrijventerrein Ladonk en geeft nu het stokje door aan Franka Seijbel van investeringsmaatschappij H2 uit Amsterdam. Reden voor een feest en een gesprek met Van Beek en zijn opvolgster Seijbel. ,,Wat is ga doen als ik met pensioen ben? Ik heb een grote tuin..."

Voordat hij met pensioen gaat, legt Van Beek samen met Seijbel nog graag uit wat Sabo doet. ,,Wij houden ons voornamelijk bezig met 'inductieharden'. Dit proces is te vergelijken met koken op een inductieplaat. Een stalen deel en een spoel worden in dit proces met elkaar in contact gebracht waardoor via magnetisme heel snel hoge temperaturen ontstaan. Door daarna meteen te koelen, bevriest de kristalstructuur die hierdoor ontstaat en dit zorgt voor een zeer harde en slijtvaste beschermingslaag." Sabo maakt en hardt heel kleine onderdelen, maar ook enorm grote componenten. Zo produceert het staalbedrijf onder meer tandwielen, variërend van 5 gram tot 8 ton.

Van Beek werkte tot oktober 1995 als bedrijfsleider in loondienst bij een andere onderneming. Een van de opdrachten was uitbesteed aan Sabo en op deze manier kwam hij in contact met het Boxtelse bedrijf. Er was een klik en toen Van Beek de vraag kreeg het bedrijf over te nemen, besloot hij de sprong te wagen. ,,Ik runde als bedrijfsleider de hele onderneming en zat niet echt op mijn plek bij mijn toenmalige werkgever, dus ik had wel oren naar deze stap." Samen met de toenmalige directeur Jan Damen - schoonzoon van oprichter Kees van Schaaijk – heeft Van Beek het bedrijf tweeënhalf jaar geleid, voordat hij de zaak in zijn geheel overnam.

INVENTIEF

Het bedrijf heeft onder de bezielende leiding van Van Beek mooie stappen gemaakt. ,,In 2000 hebben we een nieuw bedrijfspand gebouwd en onze nieuwste machine dateert uit 2016. We zijn inmiddels ISO-gecertificeerd en richten ons naast de offshore-markt ook op de auto-industrie. We hebben verder evenveel personeel in dienst als in 1995, maar zijn wel volledig geautomatiseerd. Ook zijn we altijd zuinig op onze klanten geweest en dat loont", vertelt Van Beek.

Seijbel: ,,Wat ik de afgelopen periode heb gemerkt, is hoe inventief Johan is. Hij bedenkt iets, bestelt overal losse onderdelen en gaat dan bouwen. Zo heeft hij veel machines uit het niets gemaakt. Dat is zo bijzonder. En hij staat zelf vaak tijdens de avonden in de fabriek te werken, hij beseft zelf niet hoe zeldzaam dit is." Van Beek, bescheiden: ,,Ach, als het nodig is…"

MOOI BEDRIJF

Toch heeft ook Sabo te lijden gehad onder de economische crisis die begon in 2008. ,,Dit was een moeilijke tijd. Door op zaterdagochtend en tijdens de avonden zelf bij te springen ben ik erin geslaagd al mijn personeel te behouden." Marijke – de vrouw van Van Beek – heeft ook een flinke bijdrage geleverd aan het staalbedrijf. Dit merkt Seijbel nu. ,,Marijke regelde alles. Ik merk nu vaak dat er dingen op zijn of niet geregeld zijn. Zij is een stille kracht."

Het bedrijf is gezond en veel veranderingen gaat Seijbel niet doorvoeren. ,,Ik heb het voordeel dat dit bedrijf samen met een aantal andere ondernemingen onder een holding hangt. Ik heb op deze manier korte lijntjes en kan gemakkelijk hulp inroepen van zusterbedrijven. Ook zou ik het netwerk graag wat uitbreiden richting het noorden van het land. En dat was het. Johan heeft echt een mooi bedrijf opgebouwd."

Staalbedrijf Sabo bestaat zeventig jaar en viert dit op vrijdag 6 oktober met een groot feest in het bedrijfspand aan de Staarten. Kijk voor meer informatie over het bedrijf op www.saboboxtel.nl.

FOTO LINKS: Johan van Beek, eigenaar van Sabo Boxtel, draagt binnenkort het stokje over aan Franka Seijbel van investeringsmaatschappij H2 uit Amsterdam. Het staalbedrijf bestaat zeventig jaar. (Foto: Peter de Koning).