LEZING OVER BOXTELSE BEVRIJDING

Market Garden onder vergrootglas in MuBo

Voormalig luitenant-kolonel Ernst Vos, die zich momenteel vrijwillig inzet voor museum Bevrijdende Vleugels in Best, houdt zondag 1 oktober een lezing in Museum Boxtel (MuBo) over de bevrijding van Boxtel. Het is het tweede deel van een drieluik over Boxtel in oorlogstijd 1940-1945. Vos bespreekt de betekenis van Operatie Market Garden voor Boxtel en hoe het komt dat het nog een enige poos duurde voordat de bevrijding van het dorp een feit was.

Nadat de parachutisten van de 101e Airborn Division, het begin van Operatie Market Garden, op 17 september 1944 landden, duurde het nog 37 dagen voordat de Boxtelaren bevrijd waren. Waarom dat niet eerder gebeurde en hoe dat kwam, wordt op 1 oktober tussen 11.15 en 13.00 uur door Vos uit de doeken gedaan. Daarnaast geeft de voormalige officier tijdens de bijeenkomst antwoord op allerlei andere vragen rondom Operatie Market Garden.

De deuren in MuBo zijn voor de lezing geopend vanaf 10.45 uur. Volwassenen betalen een entreeprijs van 3,50 euro, kinderen van twaalf jaar en ouder mogen voor 2 euro de lezing bijwonen. Toegang voor kinderen tot twaalf jaar is gratis. Aanmelden kan via telefoonnummer 06-16 04 18 98 of via e-mail: info@muboboxtel.nl.

DRIELUIK

In het drieluik 'Boxtel in oorlogstijd 1940-1945' staat nog een laatste lezing op het programma. Historicus Dirk Paagman bespreekt op zondag 22 oktober de oorlogshandelingen tussen 23 en 27 oktober 1944.

Paagman is docent geschiedenis aan het Maurick College in Vught en gaf vorig jaar nog een lezing in Schijndel over Operatie Market Garden in de buurgemeente. Na het bevrijden van Schijndel trokken de geallieerden eind oktober 1944 naar Boxtel en verlosten de inwoners van de Duitse bezetters. Tijdens hun terugtrekking bliezen de Duitsers onder meer de Zwaanse Brug op.