Afbeelding
Foto:

PvdA/GL: 'AFVALPROEF IN OOST UITBREIDEN'

Opnieuw pleidooi voor haken aan lantaarnpaal

HENK VAN WEERT

Het gemeentebestuur van Boxtel gaf vóór de zomervakantie al aan niets te zien in het voorstel, maar de fractie van PvdA/GroenLinks houdt vol. Nu wethouder Herman van Wanrooij zijn plan heeft aangekondigd om in een deel van de wijk Oost een proef te houden met diverse vormen van afvalinzameling, herhaalt raadslid Nico Bulter zijn wens om lantaarnpalen uit te rusten met zogeheten 'kroonringen': bandjes met haken om de afvalzakken voor plastic, metaal en drinkkartons (pmd) aan te bevestigen.

In verschillende gemeenten in de regio zoals Nuenen en Meierijstad, maar ook op talloze plekken elders in Nederland, werden de laatste jaren al kroonringen (foto onder) aan de palen van onder meer straatlantaarns geplaatst. De veelal lichte pmd-zakken die daaraan worden opgehangen, waaien niet weg als er flinke wind staat.

In juni stelde een woordvoerder van de gemeente dat die optie al eens werd onderzocht, maar dat ringen niet praktisch zijn voor de medewerkers van de afvalinzameling. Het zou onder meer extra tijd kosten om de zakken in de vuilnisauto te deponeren. Maar ook het feit dat niet alle lantaarnpalen geschikt zijn voor de kroonring werd als argument opgevoerd.

Twee weken geleden maakte wethouder Herman van Wanrooij (Openbare Werken) bekend dat in een deel van de wijk Oost een afvalproef wordt gehouden. Bewoners van het gebied tussen de Schijndelseweg, Pastoor Van Besouwplein, Nieuwe Nieuwstraat, Hendrik Verheeslaan, Dr. De Brouwerlaan, Dommeloord en Kleine Beemd mogen kiezen uit drie varianten met als doel hun restafval verder terug te brengen.

Want een gemiddeld Boxtels gezin zet nu


Appelproeverij

Door de vorst in het voorjaar worden er weinig appels geoogst. Desondanks gaat de jaarlijkse proeverij van Lokale Agenda 21 ook dit jaar door. Zondag 1 oktober is publiek welkom in de vernieuwde boomgaard Indenhof aan de Mgr. Bekkersstraat. De appelpers is deze keer niet aanwezig; wél kunnen bezoekers tussen 12.00 en 16.00 uur tientallen soorten appels proeven. Bovendien zijn twee pomologen aanwezig die bezoekers informatie kunnen verschaffen over de rassen. Ook worden tuinboeken, jams, honing en pompoenen verkocht; een deel van deze opbrengst is bestemd voor de Vincentiusvereniging Boxtel. Een accordeonist zorgt voor de muzikale omlijsting van het evenement.

in de grijze kliko jaarlijks 140 kilo afval aan de straat. Daarvan is echter 15 procent écht restafval, zo is berekend.

MINDER BUKKEN

De drie varianten waaruit de deelnemers aan de proef kunnen kiezen, geven in de ogen van Bulter genoeg reden om toch kroonringen aan lantaarnpalen te bevestigen. In één variant wordt immers het gebruik van de plastic zakken voor pmd-afval gehandhaafd; in een andere variant gaat het restafval niet langer in de grijze container, maar in kunststof vuilniszakken. Naast het feit dat dankzij de kroonringen de afvalzakken niet meer wegwaaien, hebben de ringen met haakjes nog meer voordelen, stelt het raadslid van PvdA/GroenLinks. De zakken worden minder goed bereikbaar voor honden en katten die ze openscheuren. Bovendien is het goed voor de vuilnismannen; zij hoeven minder vaak te bukken.

Bulter vindt de proef een 'uitstekend middel' om te bezien of het zinvol is om gebruik te gaan maken: ,,Kroonringen zijn onzes inziens zo gek nog niet. Zo denken meerdere gemeenten in Nederland waaronder ook enkele in onze regio, zodat er inmiddels 200.000 exemplaren zijn uitgezet."


Lid of abonnee (2)

Geachte heer Van Nooijen,

Graag wil ik reageren op uw afkeuring over het feit dat de directie van Brabants Centrum met lidmaatschapsgelden goede doelen ondersteunt. Los van de reactie van de krant zelf, zou ik u de vraag willen voorleggen of u om dezelfde principiële redenen niet wilt bankieren met de Rabobank. Als u tenminste begrijpt wat ik bedoel...

HENK RUIJSSENAARS