Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Bewoners Munselgroep getrakteerd op 'catamarantocht'

Zichtbaar genieten van Munseltocht

Zichtbaar genoten bewoners van de Munselgroep zaterdag van de Munseltocht van kanovereniging De Pagaai.

Het evenement wordt ieder jaar door de Boxtelse vereniging georganiseerd. De bewoners werden in geïmproviseerde catamarans te water gelaten bij het clubhuis aan de Voetboog 7. (Foto: Peter de Koning).


SAMENWERKING BOXTEL EN SINT-MICHIELSGESTEL RONDOM VOEDSEL

'Food' moet toeristenmagneet worden

PÅL JANSEN

Een grote ambitie in een kort tijdsbestek. Zo beschreef wethouder Peter van de Wiel het idee om 'We Are Food' samen met Sint-Michielsgestel op te pakken. Dit initiatief moet toeristen vanuit met name 's-Hertogenbosch naar beide gemeenten trekken.

'We Are Food' is een project van VisitBrabant, het marketingbureau van provincie Noord-Brabant. Jaarlijks lanceert de Rijksoverheid een thema om Nederland wat betreft toerisme op de kaart te zetten. Dit jaar is dat 'food'. En daar haakt Brabant op in met de slogan 'We Are Food'.

Volgens wethouders Van de Wiel (Boxtel) en Koos Loose (Sint-Michielsgestel) moet dit hun beide gemeentes iets op gaan leveren. ,,'s-Hertogenbosch zal vooral het centrale punt worden. Dat is toch dé stad van de gastronomie in Noord-Brabant", licht wethouder Van de Wiel toe. ,,We willen dat de mensen die 's-Hertogenbosch bezoeken ook een kijkje nemen in Sint-Michielsgestel of Boxtel.

WOW-EFFECT

Daarvoor zijn de twee gemeenten op zoek naar een 'gouden idee' dat een 'wow-effect' moet creëren bij toeristen. Gisteravond kwam al een groep van circa vijftien mensen bijeen die door gemeente Boxtel gevraagd werd mee te denken over de opzet van 'We Are Food' in Boxtel. Naast een publiekstrekker, zal dat ook bestaan uit andere activiteiten, zoals een fietsroute met pijlers omtrent food. Loose: ,,Zodat mensen een reden krijgen om te gaan fietsen. Bijvoorbeeld met kunstobjecten langs de route die in relatie staan tot 'food'. Het draait namelijk niet alleen om eten, maar óók om de beleving van voedsel."

Iedereen kan nog aanhaken benadrukt Van de Wiel. Er wordt gezocht naar creatieve mensen, horecaondernemers, communicatiespecialisten en partijen die zich bezig houden met toerisme. ,,In onze gemeente is dat bijvoorbeeld stichting Boxtel Vooruit", zegt Van de Wiel.

Wat dat 'wow-effect' moet creëren, daar is nog geen concrete invulling aan gegeven. Vooralsnog zijn er drie belangrijke criteria: het idee moet te maken hebben met voedsel, het moet in gemeente Boxtel plaats kunnen vinden en het moet iets zijn 'waarmee mensen op de foto willen'.

KOSTEN

De kosten voor het project om Boxtel en Sint-Michielsgestel toeristisch op de kaart te zetten, zijn nog niet bekend. Voor 2018 is in de nota 'Toeristisch-recreatieve visie Boxtel 2017-2021' een bedrag van 15.000 euro gereserveerd voor 'Boxtel te profileren binnen de regio en provincie'. Van de Wiel. ,,Het kan gaan om vele tienduizenden euro's. Maar wat het budget exact wordt, dat kan ik nog niet zeggen."

Dat is namelijk afhankelijk van wat er georganiseerd wordt, legt de wethouder uit. ,,En als er straks een gouden idee komt, dan kunnen we ook andere potjes aanspreken."

Wie aan wil sluiten bij het initiatief van beide gemeenten om Boxtel en Sint-Michielsgestel binnen het thema 'food' op de kaart wil zetten, kan zich daarvoor aanmelden via economie@mijngemeentedichtbij.nl. De verwachting is dat 'We Are Food' vanaf april en mei begint te lopen.