ONDERZOEK NAAR INVOERING BLAUWE ZONE

Parkeren Breukelsplein vraagt om een oplossing

PÅL JANSEN

Inmiddels heeft de gemeente Boxtel zo'n vijfhonderd parkeerontheffingen verleend voor bewoners in de blauwe parkeerzone. Maar circa 420 inwoners hebben dat nog niet gedaan en veel van hen zetten nu hun auto net buiten de nieuwe blauwe belijning, denkt verkeerswethouder Herman van Wanrooij. Bijvoorbeeld op het Breukelsplein, dat nu dagelijks mudvol staat. Mogelijk zijn aanvullende maatregelen nodig. Maar eerst wordt eind oktober of begin november een onderzoek naar de parkeerdruk uitgevoerd. Komende weken worden zoveel mogelijk reacties gepeild over het nieuwe parkeerbeleid.

De voorbije weken bleek dat sinds begin september, toen blauwe parkeerzones werden ingesteld, veel meer mensen dan voorheen hun auto neerzetten op Breukelsplein. Logisch, want daar hoef je geen parkeerschijf achter de voorruit te leggen en mag je vrij en onbeperkt parkeren. Het vermoeden bestaat dan ook dat centrumbewoners zonder parkeerontheffing er hun voertuig plaatsen.

Maar ook mensen die werken in het centrum. Wethouder Van Wanrooij: ,,De loopafstanden vanaf de rand van de blauwe zone naar het centrum zijn nu acceptabel, dus deze groep komt nog niet in aanmerking voor een ontheffing. Maar als het gebied groter wordt, kunnen we dat aanpassen. We gaan echter eerst goed onderzoeken en alles evalueren voordat we verdere maatregelen nemen."

Aanwonenden, maar ook bezoekers van de aan het Breukelsplein gevestigde fysiotherapiepraktijk Fysio-Team, zoeken sinds deze maand veelal tevergeefs naar een parkeerplek. Die situatie is ook de wethouder niet ontgaan. ,,Het Breukelsplein leent zich er natuurlijk prima voor om je auto neer te zetten voor een bezoek aan het centrum." Maar dat daar nu ook búiten de autovakken, op de rijbaan langs de stoepen, wordt geparkeerd is volgens hem niet de bedoeling.

WEINIG WAARSCHUWINGEN

Langparkeerders - mensen die langer dan de toegestane twee uur in de blauwe zone parkeren - moeten uitwijken naar plekken waar de blauwe lijnen niet staan getrokken om te voorkomen dat zij een boete krijgen. ,,Dat gaat best goed", vertelt Van Wanrooij. ,,De bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) schreven de afgelopen weken alleen waarschuwingen uit aan automobilisten die zich niet aan de nieuwe regeling houden. Het ging om enkele tickets per dag."

Maar het knelpunt lijkt door de invoering toch vooral het Breukelsplein te zijn. De bedoeling van de invoering van de blauwe parkeerzone is dat langparkeerders gebruik maken van de (betaalde) Park & Ride (P&R) aan de Van Salmstraat achter het NS-station. Met het parkeerdrukonderzoek en de peiling onder bewoners wil de gemeente onder meer achterhalen of haar vermoeden over het Breukelsplein klopt. Volgens Van Wanrooij is het vanwege zijn vele autovakken een prima parkeerterrein voor het centrum. ,,Maar niet voor langparkeerders."