Afbeelding
Foto:

What's Up, Isabel en Pip?

Tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september keken ook kinderen hun ogen uit. Bijvoorbeeld in de Sint-Petrusbasiliek, waar een spannende fotospeurtocht was uitgezet. Vijf speurders vielen in de prijzen, waaronder Isabel van Esch (10) uit Lennisheuvel en Pip Beaard (7) uit Boxtel.

Was het een moeilijke speurtocht? Pip: ,,Ja, best wel. We kregen zes foto's van een klein stukje schilderij of raam. Die moesten we zoeken in die grote kerk. De mama's mochten een beetje helpen." Isabel: ,,In de Bloedkapel vonden we er drie tegelijk. Dat schoot lekker op. We mochten een ladder op en hebben het orgel gezien. Heel leuk. Het bijzondere verhaal over het Heilig Bloedwonder had ik nog nooit gehoord."

Wat vond je het mooist? Isabel: ,,We mochten ook naar boven, naar de gewelven. Dat was prachtig, en lekker koel daar. Het leek een beetje op een parkoers. De meneer die ons rondleidde, vertelde dat de gewelven van steen en van hout zijn. We hoorden er ook vogels, maar ik weet niet welke." Pip: ,,Ik vond de beelden in de kerk echt heel erg mooi. Ik was voor het eerst in een kerk en zou er wel vaker naar toe willen. Volgend jaar wil ik best weer mee doen aan de speurtocht." Isabel: ,,In Lennisheuvel komen we wel vaker in de kerk. De Sint- Petrusbasiliek kende ik al een beetje, omdat mijn neefje Teun hier zijn communie deed. Ik zou er wel vaker naartoe willen om rond te kijken."

Hoe kwam je op het idee om de kerk te bezoeken? Pip: ,,Mijn zusje Fien kreeg op school een brief over Open Monumentendag. En toen dachten we thuis meteen: leuk, dat gaan we doen." Isabel: ,,Een vriendin van mama is vrijwilliger in de kerk en die vertelde dat je daar kon binnenkijken. We waren die dag ook in de moskee en in de Protestantse kerk. Daar mocht ik zelfs op het kansel. Cool!"

FOTO RECHTS: Pip Beaard (links) en Isabel van Esch waren twee van de vijf prijswinnaars van een spannende fotospeurtocht tijdens de Open Monumentendagen. De andere drie prijswinnaars van de speurtocht zijn Florine Vis, Lucy Eijkemans en Russel Verboord. Pastoor Jacques Grubben verraste alle winnaars gistermiddag met een kleurrijk teken- en knutselpakket. (Foto: Peter de Koning).