Afbeelding
Foto: Peter de Koning

zondag klinkt beginsignaal voor competitieseizoen

Amateurvoetballers staan te popelen

COEN VERBEEK

Het competitieseizoen van de voetbalamateurs begint zondag 24 september. Deze latere start en het invoeren van een flexibele winterstop zijn welkome vernieuwingen voor de voetballiefhebbers. ODC, DVG, Boxtel, Essche Boys, Irene en LSV gaan vol verwachting een nieuwe jaargang in. Brabants Centrum verzorgt een voorbeschouwing.

ODC speelt als derdeklasser komend seizoen in ieder geval in de mooiste afdeling vol derby's. De tricolores uit sportpark Molenwijk beginnen zondag in Schijndel bij Avanti aan hun eerste karwei. Trainer Goeran van den Heuvel is optimistisch. ,,Als blessures en schorsingen ons niet te veel opspelen, doen we vast en zeker weer mee om de bovenste plaatsen. Iedereen is in deze klasse aan elkaar gewaagd. Met deze latere start van de competitie in vergelijking met andere jaren, hebben we in ieder geval de groep compleet. Over onze voorbereiding mogen we niet klagen. Die is wisselend, maar redelijk goed verlopen."

In de bekerronde speelde de ploeg van Van den Heuvel gelijk tegen Were Di (3-3), won in Budel met 2-5, maar verloor in Dommelen met 3-0. Over dat laatste duel zegt Van den Heuvel met een glimlach: ,,We kwamen overal een stap te laat en we misten onze kansen. Een verdiend verlies. Het moet geen slechte voorbode zijn."

Het Liempdse DVG is gepromoveerd naar de derde klasse. ,,Helaas spelen we niet bij ODC en al die andere mooie clubs in die afdeling. Dat is heel jammer", stelt trainer Henk van Hattum. Nu opent de club in Hilvarenbeek bij Hilvaria. Dat is de nieuwe club van Henri van den Braak. De beide trainers zijn al jarenlang vrienden. ,,Dat maakt deze competitie-opening zo speciaal", weet Van Hattum. ,,We kennen elkaar al heel lang, vanaf onze gezamenlijke tijd bij Helvoirt."

De Liempdenaren bekerden met wisselend succes tegen Schijndel, waarvan ze nipt verloren. Daarna werden de partijen tegen Boskant en Ollandia winnend afgesloten. Martijn Caarls, één van de sterkhouders, kwam langdurig geblesseerd uit de voorbereiding.

Als kampioen haalde Van Hattum afgelopen seizoen meteen een prachtige prijs binnen. ,,Ik kom niet om zomaar mee te doen in die derde klasse. Een plaats bij de eerste vijf is zomaar mogelijk en misschien zit er wel een periodetitel in", klinkt de oefenmeester optimistisch.

DOORONTWIKKELEN

Onder leiding van de nieuwe trainer Ronald Boudewijn komt RKSV Boxtel uit als vierdeklasser. De jonge coach is nieuw in het vak. ,,We hebben een goede voorbereiding achter de rug en zitten in de volgende bekerronde. Alle jongens zijn fit en we hebben er veel trainingsarbeid op zitten. Met een jonge groep zijn we goed uit de zomer gekomen. We zitten in een afdeling met bekende maar ook veel onbekende clubs. Voor mij is elke club nieuw. We hebben voldoende wedstrijden in de benen. Ik wil de ploeg als geheel verbeteren. Spelers moeten zich doorontwikkelen. Uiteraard wil ik zo hoog mogelijk eindigen. We zijn klaar voor het eerste karwei." De roodwitten openen zondag tegen Bavos uit Bakel op eigen groen.

René Peek is bij Essche Boys de nieuwe man aan het roer. Voorheen was hij in het betaald voetbal werkzaam als jeugdtrainer bij Willem II. Later was hij assistent bij Taxandria en Zwaluw VFC. De geboren en getogen Hagenaar (59) woont tegenwoordig in Oisterwijk.

,,We hebben een goede voorbereiding gedraaid. In de beker hebben we tegen OSC '45 en FC Engelen wisselend gepresteerd. Ik beschik over een jonge en gretige ploeg. Ik ga er graag mee aan de slag. Vijf spelers zijn aan het einde van het afgelopen seizoen gestopt. Er is nu veel jeugd doorgestroomd. Klassebehoud is voorlopig het uitgangspunt. Ik heb er enorm veel zin in." De blauwwitten beginnen op eigen bodem aan de Witvensedijk tegen Mariahout.

STAPPEN MAKEN

Bij LSV hebben Ittienne 'Boy' Obispo en Kirk Koningstein de technische leiding in handen. Obispo: ,,We hebben veel nieuwkomers in de selectie. Het is even wennen voor de jongens. We maken stappen. Iedereen doet enorm zijn best en het begint beter te lopen. Vorderingen blijven maken is zeker de bedoeling. Ik merk duidelijk dat ik op een wat lager niveau bezig ben, maar dat bevalt me prima." In de bekerwedstrijden waren de geelblauwen nog niet zo sterk. Een groot verlies tegen Vessem werd gevolgd door een nipt nederlaag tegen Terlo en HSE. De Lennisheuvelse hoofdmacht begint zondag in Tilburg tegen Broekhoven.

Ook Irene staat onder leiding van een nieuwe coach: Michael van de Wal. Hij was eerder assistent bij SCI en Real Lunet. Bij de ploeg uit Sint-Michielsgestel voetbalde hij ook. Hij leverde nu vooral trainingsarbeid in Gemonde en het team speelde oefenwedstrijden. Omdat Irene vorig jaar niet deelnam aan de bekerwedstrijden, was het er dit jaar van uitgesloten. Tegen de vijfdeklassers Heerewaarden uit die plaats en Mosa '14 uit Macharen werd wisselend gepresteerd. ,,Wat is realistisch ? We hebben een hele aardige groep. Een positie in de middenmoot moet haalbaar zijn. De jongens praten zelfs over een periodetitel. We gaan het zien", aldus Van de Wal. Irene begint komende zondag thuis tegen Oisterwijk.

LEUK SEIZOEN

Het wordt een leuk voetbalseizoen. Irene mag het in een derby opnemen tegen LSV; ook Essche Boys en Boxtel treffen elkaar. ODC speelt heel veel streekderby's. DVG komt 'buurman' Spoordonkse Boys tegen. In de derde klasse D gaan de Liempdenaren vooral naar clubs uit Eindhoven, Valkenswaard en de Kempen. Vanaf komende zondag gaat het weer om de punten. De amateurvoetbalcompetitie barst weer los.

FOTO BOVEN: Twee weken geleden speelden derdeklasser ODC en het in de vierde klasse acterende RKSV Boxtel een vriendschappelijke derby. Het was een van de duels die werd gespeeld in voorbereiding op de nieuwe voetbalcompetitie die zondag 24 september van start gaat. (Foto: Peter de Koning).


Romy Pijnenburg (17) uit Esch
Nederlands kampioen autocross

Romy Pijnenburg (17) uit Esch is afgelopen weekeinde Nederlands kampioen autocross in de juniorklasse geworden. Pijnenburg komt uit een echte autocross-familie: haar vader Erik en broer Erik jr. zijn ook actief in de sport.

Romy reed de afgelopen vier jaar in de juniorklasse. Haar laatste jaar in de juniorklasse bekroont ze nu met de titel van Nederlands kampioen. Omdat het afgelaste kampioenschap in Hoogkerk niet ingehaald werd, werd de Essche kampioen zonder in actie te komen. ,,Ik zat gewoon m'n huiswerk te maken en ineens kwam er appje dat de laatste NK-wedstrijd afgelast was. Ik dacht: 'ach, het zal wel'. Maar ineens werd ik overladen met berichten dat het toch echt waar was", zegt ze op www.decrozz.nl. Volgend jaar gaat Pijnenburg rijden in de 'juniorbuggy-klasse'.