Ghislaine de Brouwer (Brede Scholen Boxtel), beleidsmedewerker Caren Julien, wethouder Marusjka Lestrade en Gerry Roche (CultuurBox) bezochten maandag vijf scholen om te kijken naar de invulling van kunst- en cultuureducatie. (Foto: Peter de Koning).
Ghislaine de Brouwer (Brede Scholen Boxtel), beleidsmedewerker Caren Julien, wethouder Marusjka Lestrade en Gerry Roche (CultuurBox) bezochten maandag vijf scholen om te kijken naar de invulling van kunst- en cultuureducatie. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

AMBASSADEUR MOET 'DNA VAN BOXTEL' NAAR VOREN BRENGEN

Boxtel krijgt een verbindende stadskunstenaar

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een enerverende fase, waarbij een omslag moest worden gemaakt naar een totaal andere structuur. Zo omschreef wethouder Marusjka Lestrade het ontstaan van een nieuw kunst- en cultuurbeleid in de gemeente Boxtel. 'Bouwen aan betekenis', de notitie waarin de 'culturele en kunstzinnige infrastructuur' voor de komende jaren uiteen is gezet, kon dinsdagavond op goedkeuring rekenen van de gemeenteraad. Wel werden vraagtekens gezet bij de komst van een stadskunstenaar.

Een dag voordat de nieuwe cultuurnota in de gemeenteraad werd behandeld, bracht wethouder Lestrade bliksembezoekjes aan basisscholen De Oversteek, De Spelelier, Sint-Petrus, HUB en Prinses Amalia. Op de vijf locaties werd getoond hoe zij invulling geven aan cultuureducatie. ,,Ik heb daar kennisgemaakt met indrukwekkende projecten waarbij alle kinderen in aanraking komen met kunst- en cultuureducatie. En dat is precies de basis van de nieuwe visie: kunst en cultuur is voor iedereen. In plaats van een nota met strakke kaders is er ruimte voor mensen om plannen te maken en te ontwikkelen. We bieden iedereen de vrijheid om dingen op te pakken."

GROOT GOED

'Bouwen aan betekenis' stemde het overgrote deel van de gemeenteraad tot tevredenheid. ,,Na het faillissement van MIK Kunsteducatie was het tijd voor iets nieuws. We juichen dit initiatief toe. Het creëert ruimte", stelde Jos Hegeman (D66). Hij kreeg bijval van Marco Bresser (SP). ,,Na de woelige periode met MIK lijken we nu in rustiger vaarwater te komen. Een knap staaltje werk." Erica Vos (Balans): ,,Cultuur is nooit ons speerpunt geweest, maar we worden wel getriggerd door deze visie. We kunnen met name instemmen met het feit dat de samenleving intensief betrokken wordt bij het maken van plannen."

Dymph van de Vries (VVD) juichte met name de aandacht voor kunst en cultuur in het onderwijs toe. ,,Scholen hebben hier geen financiën voor. Het is een groot goed dat het op deze manier tóch mogelijk wordt gemaakt." Van de Vries voerde ook het woord voor PvdA/GroenLinks: de raadsleden Anja van den Einden en Nico Bulter waren beiden afwezig. Deze fractie vroeg de wethouder vinger aan de pols te houden bij Brede Scholen Boxtel, een belangrijke partner van de gemeente Boxtel op het gebied van kunst- en cultuureducatie.

KUNSTJASJE

Bijna alle fracties stipten één punt in het 75 pagina's tellend boekwerk aan: de komst van een stadskunstenaar in de gemeente Boxtel. Hiervoor wordt 60.000 euro per jaar uitgetrokken, waarvan 20.000 euro is gereserveerd voor activiteiten. Waar PvdA/GroenLinks het wel wilde proberen met de stadskunstenaar, maar liever een kunst- of nachtburgemeester zag die Boxtel in een nieuw 'kunstjasje' zou steken, waren andere partijen kritischer. ,,Bij ons rijst de vraag wat de rol van de stadskunstenaar gaat zijn en tot welke concrete resultaten de aanstelling gaat leiden", zei Ineke van Giersbergen (Combinatie95). Ze brak een lans voor een evaluatie, een jaar nadat de stadskunstenaar is aangesteld. Wethouder Lestrade gaf aan dat evaluaties 'per definitie' onderdeel uitmaken van het beleid.

Hélène van As had namens CDA weinig goede woorden over voor de cultuurnota en met name de aanstelling van een nieuwe culturele ambassadeur. ,,Wij verwachten dat het aanstellen van een betaalde kracht tot demotivatie van onze huidige vrijwilligers zal leiden dan tot verbinding. Bovendien is het niet duidelijk wat de kunstenaar moet gaan doen. De namen verschillen, de omschrijving blijft vaag." De partij omschreef de plannen als 'stadse fratsen' die niet bij Boxtel passen en diende een motie in waarin ze vroeg eerst te inventariseren of er behoefte is aan een stadskunstenaar in Boxtel.

DNA VAN BOXTEL

Die behoefte is er, stelde wethouder Lestrade in een reactie. ,,De mensen uit de kunst- en cultuurwereld die ik heb gesproken, staan er achter. Een aantal mensen gaf zelfs aan te solliciteren als de functie er komt." Hoofddoelstelling van deze culturele ambassadeur is verbindingen in cultureel Boxtel tot stand brengen. ,,In deze gemeente bestaat een ongelooflijke hoeveelheid een creatieve krachten. Een stadskunstenaar kan deze krachten nóg beter aantonen en het DNA van Boxtel naar voren brengen. Alle losse ideeën worden verbonden. Dit heeft positieve gevolgen voor de kunst en cultuur in Boxtel, maar óók voor de economie. Het trekt immers meer mensen naar Boxtel."

Van As (CDA) bleef van mening dat het geld voor de stadskunstenaar beter bestemd kon worden aan de bestaande cultuurmakers. ,,Dan is er geen onderzoek nodig om het DNA van Boxtel te leren kennen." Het betoog van wethoude Lestrade bleek echter voldoende voor alle partijen, op CDA na, om overstag te gaan en volledig in te stemmen met de kunst- en cultuurnota 2017-2020. De motie van CDA werd verworpen.