Afbeelding
Foto: Daisy Renders

KIJKJE IN DE KEUKEN BIJ LOKALE AGRARIËRS

Honderden mensen bij de boer over de vloer

PÅL JANSEN

Zien hoe een boom geteeld wordt, een kijkje nemen in een vleeskalverhouderij, meer te weten komen over de werking van agrarische machines: het was allemaal mogelijk tijdens Boer over de Vloer, een initiatief van ZLTO-Boxtel Liempde. Vier boerenbedrijven uit Boxtel en Liempde zetten zondag hun deuren open voor publiek.

Een van die bedrijven was boomkwekerij De Spankert. Eigenaar en organisator Cindy van der Meijden is enthousiast: ,,De mensen waren echt geïnteresseerd in de kwekerij en teelt van bomen. Er reed een huifkar naar verschillende plekken op het terrein. Die zat in totaal zo'n negen keer vol."

De boomkwekerij had op het terrein allerlei activiteiten ontplooid zodat bezoekers een educatief programma kregen over het kweken van bomen. ,,Een voormalig teeltadviseur van ons was op het terrein. Die gaf onder meer uitleg over waarom bomen goed zijn voor het milieu, hoe lang het duurt om een boom te telen en welke handelingen daarvoor nodig zijn", aldus Van der Meijden.

,,We hadden alles uit de kast getrokken", vervolgt ze. ,,We vinden het heel belangrijk om mensen met onze kwekerij kennis te laten maken omdat er weinig animo voor het vak is. Zo konden we laten zien hoe een boom gekweekt moet worden en welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot een baan of opleiding."

Voor Hans Verhoeven uit Liempde was Boer over de Vloer een mooie manier om het boerenwerk in een vleeskalverhouderij onder de aandacht te brengen. Ook hij beseft zich dat de veeteelt wel eens populairdere tijden heeft gekend. ,,Ik wilde de mensen een inkijkje geven en zelf laten oordelen", licht Verhoeven toe. ,,Omdat we veel melk produceren in Nederland, zitten we met veel kalveren (koeien geven met name veel melk als ze drachtig zijn, red.). Wij verzorgen de dieren hier goed en dat hebben we getoond."

De open dag is prima bevallen, laat de Liempdenaar weten. ,,Er waren geen negatieve geluiden en er zijn ontzettend veel mensen geweest. Ik denk zo'n vijf- á zeshonderd. Bezoekers konden hier een burger van kalfsvlees krijgen en aan de hand daarvan konden we ongeveer schatten hoeveel er waren geweest."

Naast de burgers was er overal op het boerenterrein wat te doen. ,,We hadden overal stands neergezet en leuke activiteiten georganiseerd voor de kinderen", zegt Verhoeven. ,,Het beviel prima en ik zou het niet erg vinden als we zoiets weer zouden organiseren."

(Foto: Daisy Renders).