Afbeelding
Foto: Peter de Koning

INTERNETPEILING ONDER BOXTELSE BURGERS OVER MOVE '31

Meepraten over nieuwe mobiliteitsvisie

HENK VAN WEERT

Drie weken lang kunnen inwoners van Boxtel via de gemeentelijke website hun mening geven over een mobiliteitsvisie voor de periode tot 2031, afgekort tot Move '31. De reacties worden meegenomen in het beleidsstuk waarvan wethouder Herman van Wanrooij hoopt dat het volgend jaar mei gepresenteerd kan worden. Het is de bedoeling de (nieuwe) gemeenteraad in oktober 2018 Move '31 vaststelt.

Het vorige gemeentelijke verkeers- en vervoersplan (gvvp) dateert alweer van 2008. En daarmee is de houdbaarheidsdatum inmiddels wel overschreden, vindt wethouder Van Wanrooij. Eigenlijk had hij vorig jaar Move '31 al willen presenteren. Maar gebrek aan mankracht in het gemeentehuis leidde ertoe dat de mobiliteitsvisie pas dit jaar op de rol kwam. Vlak voor de zomervakantie stelde de gemeenteraad de kaders daarvoor vast.

Uitgangspunten van de visie zijn de maatregelen, nodig als gevolg van het sluiten van de dubbele overweg. Maar ook een betere afwikkeling van het verkeer dat vanaf de Schijndelsedijk (N618) nu nog dwars door Boxtel een weg zoekt naar de rijksweg A2. Bovendien moeten ook ontwikkelingen als de toename van elektrische auto's en de groei van het ouderen onderdeel gaan uitmaken van Move '31.

TOT 8 OKTOBER

Via www.boxtel.nl/move31 kunnen inwoners van Boxtel tot 8 oktober hun mening geven over diverse beleidsthema's (vormen van vervoer), maar ook over trends en ontwikkelingen (bijvoorbeeld vergrijzing, toename elektrische auto's, meer verkeersdruk). Naast deze internetpeiling wordt ook een klankbordgroep geformeerd waarin belangengroepen hun zegje mogen doen. Voorts wordt een werkgroep uit raad gevormd die zich met de mobiliteitsvisie gaat bezighouden.

In de recente discussie over de gevolgen van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) werd het gemis aan een actuele en integrale verkeersvisie meermalen aangekaart. Door burgers en belangengroepen, maar ook door raadsfracties. ,,Het woord Move '31 werd zelfs het meest gebruikt tijdens het debat waarmee de gemeenteraad vorige week instemde met het bestemmingsplan voor de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK - red.). Terwijl Move '31 daar helemaal niet op de agenda stond", meldde de wethouder maandag. Het tekent volgens hem het belang van deze visie.

FOTO BOVEN: Om de toename van het autoverkeer op de Keulsebaan na de sluiting van de dubbele overweg in goede banen te leiden, moet deze ontsluitingsweg worden verbreed. Maar er is veel meer nodig voor een afdoende afwikkeling van de de verkeersstromen in Boxtel. Inwoners mogen via een internetpeiling hun zegje doen... (Foto: Peter de Koning).


D66 Boxtel nodigt inwoners uit voor gesprek

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart en verschillende politieke partijen gaan de komende maanden aan de slag met hun campagnes. Zo ook D66 Boxtel. De partij is een verkiezingsprogramma in elkaar aan het zetten en heeft daarvoor de input van inwoners nodig. D66 Boxtel trekt zaterdag 23 september naar het centrum om daar het gesprek met de mensen aan te gaan.

,,Wat vinden de Boxtelaren belangrijk? Welke punten moeten de komende jaren extra aandacht krijgen? Waar maken inwoners zich zorgen over? Dat zijn de vragen waar D66 graag de mening van Boxtelaren over wil horen", laat de lokale politieke partij weten.

De tocht door het Boxtelse centrum is in navolging van een eerdere actie: op 24 juni trokken leden en politici van de partij ook al door de straten. ,,Dit leverde mooie gesprekken op en aanknopingspunten voor onze fractieleden. De actie beviel zo goed dat deze voortaan elke drie weken een vervolg krijgt", aldus de politieke partij.

VERKIEZINGSPROGRAMMA

Zaterdag is een aantal leden van D66 Boxtel in het centrum te vinden van 10.30 tot 12.30 uur. De input zegt de partij te gebruiken voor het verkiezingsprogramma. Via de website boxtel.d66.nl en de Facebookpagina van D66 Boxtel worden geïnteresseerden op de hoogte gehouden van de uitkomsten. Verder laat de partij weten dat zij ook na de verkiezing regelmatig de straat op gaat om in gesprek te gaan met inwoners van de gemeente Boxtel.